Αποζημίωση από την Κυπριακή Δημοκρατία για την απώλεια κερδών από τον ανεφοδιασμό καυσίμων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ζητάει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική επιστολή απαίτησης έχει σταλεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα επιστολή μαζί με αυτούσια σχετική νομική έκθεση η οποία αναπτύσσει το πρόβλημα στη νομική και πραγματική του διάσταση έχει αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκεκριμένα, σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αλέξανδρος Κληρίδης ανέφερε πως, ως άμεσα επηρεαζόμενοι, «τα πρατήρια μπορούν να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία να επέμβει άμεσα με καθοριστικά μέτρα για την παύση και μη συνέχιση αυτής της κατάστασης όπως επίσης και την αποζημίωσή τους για όλη τη ζημιά που έχουν πάθει μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο οι παράγοντες που δικαιολογούν τα πιο πάνω είναι μεταξύ άλλων: το γεγονός ότι η ΚΔ έχει αναλάβει μέσω των δικών της οργάνων την επίβλεψη των οδοφραγμάτων, να ασκεί έλεγχο και οχημάτων που διέρχονται αυτών, τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για μεταφορά καυσίμων και σοβαρών διαταραχών στην οικονομία της ΚΔ καθώς και την αυξητική τάση διελεύσεων προς τις κατεχόμενες περιοχές.
Απώλεια 180 εκατ. ευρώ
Ερωτηθείς πόσο έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων πρατηρίων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Σάββας Προκοπίου, ανέφερε πως με βάση έρευνες υπάρχει απώλεια 40% των πωλήσεών τους. «Όσον αφορά κέρδη υπολογίζεται ότι για τη φετινή χρονιά χάθηκαν 180 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν απώλεια και για το Κράτος από διάφορους φόρους ύψους 60-80 εκατ. ευρώ», τόνισε.
Λήψη δυναμικών μέτρων
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν αποκλείει τη λήψη δυναμικών μέτρων για την επιβίωση των πρατηρίων στις ελεύθερες περιοχές.
Ερωτηθείς ποια άλλα μέτρα προτίθεται ο Σύνδεσμος να λάβει, ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Σάββας Προκοπίου, αρκέστηκε να απαντήσει πως «δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα και δεν θέλουμε να πάρουμε μέτρα. Αλλά αν χρειαστεί θα τα πάρουμε την κατάλληλη στιγμή».
Το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του ζητάει από την πλευρά της ΠΟΒΕΚ, στην οποία μέλος είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων. Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Στέφανος Κουρσάρος, σημείωσε πως οι Πρατηριούχοι, ειδικά όσοι βρίσκονται κοντά στην Πράσινη Γραμμή, «αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό». Πρόσθεσε ότι η λήψη νομικών μέτρων στοχεύουν στην άσκηση πίεσης στο Κράτος ακριβώς για να αναλάβει τις ευθύνες του.
Οι τρόποι ελέγχου
Σε ερώτηση με ποιος τρόπους μπορεί να λυθεί το πρόβλημα στα οδοφράγματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε πως υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος, με βάση τον νόμο περί ποιότητας καυσίμων που ψήφισε προ μερικών μηνών η Βουλή των Αντιπροσώπων να πραγματοποιείται έλεγχος από τις κινητές μονάδες του Τελωνείου που είναι εύκολο να βρουν τη διαφορά στην ποιότητα καυσίμων που προέρχονται από κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές. Ο δεύτερος, είναι η Κυβέρνηση να θεσπίσει κανονισμό που να λέει ότι η ποσότητα καυσίμων σε ένα όχημα που θα περνάει από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα να είναι στα ¾ του ντεπόζιτού του. Σε αντίθεση περίπτωση, εάν το ντεπόζιτο είναι πιο κάτω και εφόσον επιμένει να περάσει στα κατεχόμενα τότε να πληρώνει σχετικό πρόστιμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις