Ξεκίνησε την Τετάρτη (21/09) στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση γύρω από το θέμα της ποινικοποίησης του εκφοβισμού (bullying), με στόχο την θέσπιση ειδικού νόμου σε σχέση με το αδίκημα του εκφοβισμού, ο οποίος συνίσταται στη σωματική ή και ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ατόμων.
Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στο «νομοθετικό κενό» που υπάρχει, με τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής να θεωρούν επιτακτική ανάγκη την ποινικοποίηση του φαινομένου.
Ενώπιον των μελών της Επιτροπής Νομικών τέθηκαν δύο προτάσεις νόμου, με την πρώτη να αφορά στην πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, σχετικά με τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού.
Η δεύτερη πρόταση ανήκει στο βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, και αφορά στην ποινικοποίηση του εκφοβισμού, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων.
Με τη θέσπιση του ειδικού νόμου θα ομαδοποιηθούν οι δύο προτάσεις, που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ενώ θα ληφθούν υπόψη κατά τη θέσπισή του οι ψηφισθείσες νομοθεσίες που ήδη υπάρχουν και αφορούν στο νόμο περί πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και στη νέα νομοθεσία περί Παιδιών, που αφορά σε μια δικαιοσύνη φιλικά προσκείμενη στα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων, ενώ έχουν τονιστεί συγκεκριμένες νομικές πτυχές, οι οποίες αναμένεται να προβληματίσουν στη συνέχεια των συζητήσεων.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στις εισηγήσεις θα συμπεριληφθεί και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο οποίος σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που ακούστηκαν κατά συζήτηση, με την Γραμματέα του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, να αναφέρει ότι «ο εκφοβισμός συνήθως γίνεται από προϊστάμενους σε εργαζόμενους».
Σύμφωνα με την Δέσποινα Ησαΐα, την προσεχή Παρασκευή θα παρουσιαστεί μεγάλη έρευνα στο οίκημα της ΣΕΚ, η οποία καταδεικνύει ότι «ένας στους δυο εργαζόμενους είναι θύμα εργασιακού εκφοβισμού», ενώ «εφτά στους δέκα εργαζόμενους πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας».
Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία παρακολούθησε τη συνεδρία, ανέφερε πως «υπάρχει νομοθετικό κενό» για τον εκφοβισμό, για να τονίσει πως είναι αναγκαία η ποινικοποίησή του, αφού δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά να ληφθούν αναμορφωτικά και κατασταλτικά μέτρα.
Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι σκοπός δεν είναι δίωξη των θυτών, αλλά η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για αποτροπή του φαινομένου.
Εξήγησε ότι με τη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στη θέσπιση ειδικού νόμου, με σκοπό να ομαδοποιηθούν οι δυο εισηγήσεις, που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.
Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «ανησυχητικό φαινόμενο με ανυπολόγιστες συνέπειες και αυξητικές διαστάσεις», διαμηνύοντας ότι η Βουλή θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και στην Κύπρο για το θέμα του εκφοβισμού, διαμηνύοντας πως ο εκφοβισμός πρέπει να έχει κατασταλτικές διατάξεις και στην Κύπρο.
Τόνισε ότι με τη θέσπιση του ειδικού νόμου δεν ζητούν να φυλακιστεί οποιοσδήποτε, ωστόσο, την ίδια ώρα ζητούν όπως περιοριστεί «αυτό το νοσηρό φαινόμενο» από την κυπριακή κοινωνία.
Εξ αφορμής, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο πόρισμα για το θάνατο του 26χρονου Θανάση Νικολάου, πριν από 17 χρόνια, κάνοντας λόγο για «τραγική έλλειψη δικαίου στην Κύπρο».
Είπε πως η μητέρα του Θανάση ζητούσε επίμονα δικαίωση και δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ευχή «αυτή η δικαιοσύνη να αποδοθεί πολύ σύντομα».
Ζήτησε μια «μεγάλη συγγνώμη», γιατί όπως είπε «ως κράτος παραλείψαμε να συμπεριφερθούμε πιο υπεύθυνα, πιο άμεσα και πιο κατασταλτικά».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, είπε πως μέσα από τη σημερινή συζήτηση προκύπτουν τρία παραδεκτά γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας.
Ανέφερε πως το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού είναι υπαρκτό και λαμβάνει αυξανόμενες και ανησυχητικές διαστάσεις, το δεύτερο είναι ότι τα προληπτικά μέτρα και νομοθεσίες που υπάρχουν σήμερα δεν δούλεψαν αποτελεσματικά για να μην αναγκαστούν να οδηγηθούν στην καταστολή, που είναι η ποινικοποίηση του φαινομένου και το τρίτο είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης του αδικήματος του bullying σε όλα τα φάσματα της ζωής του τόπου.
Σύμφωνα με τον Αντρέα Πασιουρτίδη «υπάρχουν νομικές ανησυχίες», ωστόσο, τόνισε πως δεν θα προχωρήσουν αβίαστα στη θέσπιση ενός αδικήματός, δημιουργώντας περισσότερα αδικήματα από αυτά που θέλουν να λύσουν.
Συμπλήρωσε πως θα καθίσουν στο τραπέζι με τους τεχνοκράτες, ώστε να βρουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους και το τελικό κείμενο που θα συζητηθεί, να είναι τέτοιο, που να προλαμβάνει το φαινόμενο του εκφοβισμού.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στις προτάσεις για τον εκφοβισμό, για να σημειώσει πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποινικά ζητήματα, που μπορεί να επηρεάσουν τις ζωές, κυρίως παιδιών».
Είπε ακόμα πως η νομοθεσία πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο του εκφοβισμού.
Η Γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι είναι πλέον γεγονός ότι «υπάρχουν ανάμεσα μας θύτες, οι οποίοι βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους και σφυρούν αδιάφορα και υπάρχουν και θύματα, τα οποία είτε έχουν απολυθεί, είτε έχουν εξαναγκαστεί σε απόλυση, γιατί ακριβώς υπάρχουν αδυναμίες στους θεσμούς να αντιμετωπίσουν καταγγελίες».
Σημείωσε πως «η ΣΕΚ το έχει πει εδώ και τρία χρόνια ότι ο νόμος περί ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική απασχόληση, στον οποίο εμπίπτει το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό, γιατί ακριβώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι λόγω φύλου».
«Για εμάς είναι ουσιαστικό μέσα σε μια εύνομη πολιτεία να έρθει η πολιτεία και το κράτος αρωγός και να ενισχύσει τις υφιστάμενες νομοθεσίες -και όχι να δημιουργήσει νέες- προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στον κόσμο», είπε.
Τόνισε πως «αν είναι να έρθει μια νέα πρόταση νομοθεσίας, η οποία να προκαλεί σύγχυση η ΣΕΚ θα τοποθετηθεί αρνητικά».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις