Ένα είδος μουριάς από τη μακρινή Αυστραλία παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες, με μια πρόσφατη μελέτη να αναδεικνύει το εκχύλισμα του κορμού του σε αποτελεσματικό βάλσαμο για τις δερματικές πληγές.
Στα τροπικά δάση της Αυστραλίας βρίσκεται η θεραπεία για τους επίπονους επιδερμικούς τραυματισμούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη στο Science Translational Medicine, μια ομάδα Αυστραλών και Βρετανών ερευνητών ανέπτυξε μια αλοιφή για τη θεραπεία λοιμώξεων από δερματικές πληγές, η οποία βασίζεται σε ένα μόριο που βρίσκεται στο «ρετσίνι» του κορμού του δέντρου Blushwood – ενός είδους θαμνώδους μουριάς – του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
Τα οφέλη του δέντρου έχουν ήδη τεθεί υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών στο παρελθόν. Το εκχύλισμα του κορμού του μελετάται επί του παρόντος από μια άλλη ερευνητική ομάδα, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία καρκινοπαθών. Eπιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε παλιότερα στο PLOS One συμπέρανε ότι το φάρμακο (EBC-46) που παρασκευάστηκε από τα άγρια μούρα του δέντρου Blushwood εξάλειψε έως και το 70% των καρκινικών όγκων στα δείγματα ανθρώπινων ιστών που δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο.
Σε αυτή τη νέα ερευνητική προσπάθεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τον «χυμό» του δέντρου και τον χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν μια αλοιφή ως θεραπεία για τις δύσκολα θεραπεύσιμες ανοιχτές δερματικές πληγές. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν δείγματα χυμών από το δέντρο blushwood και εντόπισαν ένα πολλά υποσχόμενο μόριο για τη θεραπεία βακτηριακών δερματικών λοιμώξεων.
Υπό την ονομασία EBC-103, το μόριο παρεμβαίνει στη δομή των βιοϋμενίων (biofilms), επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαπολύσει επίθεση. Διαπίστωσαν επίσης ότι το μόριο υποκινούσε τη φλεγμονή στην περιοχή όπου εφαρμόστηκε, γεγονός που επίσης βοηθούσε στην επούλωση των πληγών.
Η αλοιφή εφαρμόστηκε πειραματικά σε ζώα (μοσχάρια) με εγκαύματα που προέκυψαν από την αφαίρεση των κεράτων. Διαπίστωσαν ότι η θεραπεία όχι μόνο απέτρεψε τη βακτηριακή μόλυνση, αλλά και επιτάχυνε την επούλωση: το 75% των μοσχαριών είχαν επουλωθεί πλήρως μετά από 28 ημέρες, σε σύγκριση με μόλις 25% που δεν είχαν λάβει θεραπεία.
Οι ανοιχτές δερματικές πληγές έχουν εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα τα τελευταία χρόνια λόγω του επιπολασμού του σακχαρώδους διαβήτη. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν μειωμένη ροή του αίματος στην περιοχή των ποδιών, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε χρόνιες, μη επουλωτικές δερματικές πληγές.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις