Ούτε ο πλέον αισιόδοξος για πρόοδο στο Κυπριακό δεν ελπίζει ότι θα προκύψει κάτι θετικό σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης διαλόγου, από τις χωριστές επαφές που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που οι ηγέτες των δύο πλευρών δεν θα έχουν κοινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ θα βρίσκονται στην πόλη του Μεγάλου Μήλου αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν είχε διευθετηθεί οποιαδήποτε συνάντηση των δύο με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα δει χωριστά τους δύο ηγέτες. Εάν δεν υπάρξουν δραστικές εξελίξεις για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ίσως να είναι η τελευταία φορά που θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, Νέα Υόρκη. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει τις επαφές του για να ξεκαθαρίσει το θέμα του διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος με την πρώτη Κυρία, μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη με το νεοαποκτηθέν προεδρικό αεροσκάφος CYΑF1, από το Λονδίνο όπου παρέστησαν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Όπως πάντα, ο Πρόεδρος θα έχει γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Θα είναι ο πρώτος ομιλητής το πρωί της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου.
Με φόντο την άρση του εμπάργκο
Η μετάβαση του Προέδρου στις ΗΠΑ συμπίπτει χρονικά με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν του εμπάργκο όπλων που ίσχυε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εξέλιξη η οποία ικανοποιεί τη μέγιστα τη Λευκωσία, ο οποία, μέσω του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, φρόντισε να επαναλάβει ότι η άρση του εμπάργκο δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή, που ξεκινά από πριν την εποχή της τουρκικής εισβολής, είναι απόρροια της μεγαλύτερης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Έχει όμως να κάνει επίσης με το γεγονός ότι με βάση τον νόμο που ξεκίνησαν οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο, οι όροι που είχαν τεθεί που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την παρουσία του ρωσικού στόλου έχουν εκπληρωθεί, συνέχισε ο υπουργός.
Τατάρ στα άκρα
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τη Δευτέρα, δήλωσε κατά την αναχώρησή του ότι δεν υπάρχει καμιά ενέργεια ή πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τον οποίο είπε ότι θα συναντηθεί. Υποστήριξε ότι τριμερής συνάντηση δεν μπορεί να γίνει λόγω των Προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου και πως όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι θεωρούν ότι η Κύπρος είναι μία και θα είναι μέλος της ΕΕ μέσα από μια ομοσπονδιακή δομή. «Απαιτούμε ένα καθεστώς σαν αυτούς σε διεθνές επίπεδο, απαιτούμε την εκπροσώπηση του κατοχυρωμένου από την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 δικαιώματός μας. Γι’ αυτό και το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να βγάλει μια απόφαση που να λέει ότι οι Τ/κ είναι τόσο κυρίαρχα ισότιμοι όσο και οι Ε/κ», είπε. Υποστήριξε ότι εάν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα των Τ/κ, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μεταξύ «δύο κρατών, θα είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο κρατών», θα εξαφανιστεί η πιθανότητα να γίνουν οι Τ/κ μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα δοθεί το μήνυμα στους Ε/κ πως σε περίπτωση μη λύσης οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους με το δικό τους «κράτος». Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε έτοιμος για περιεκτικές συζητήσεις για όλα τα κεφάλαια «υπό το ίσο, κυρίαρχο καθεστώς: το εδαφικό, το περιουσιακό, το συνταγματικό».
Στη σκιά του πολέμου
Η 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διεξάγεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και διεξάγεται υπό συνθήκες ανθρωπιστικής, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, με την απειλή της κλιματικής αλλαγής, μόλις ένα χρόνο μετά την διετή πανδημία, που οδήγησε σε αναβολή των δύο προηγούμενων συνόδων. Η Γενική Συνέλευση άρχισε πριν από μια εβδομάδα, αλλά από σήμερα αρχίζουν οι ομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση υψηλού επιπέδου για τον εορτασμό της 30ής επετείου από την έγκριση της «Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε εθνικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες». Κατά την τελευταία μέρα της εβδομάδας της «γενικής συζήτησης», δηλαδή τη μεθεπόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η σύνοδος υψηλού επιπέδου για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Ολική Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις