Φανερά απογοητευμένος και αγανακτισμένος ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, με τα όσα συμβαίνουν στις διερευνήσεις θανάτων.
Αφορμή το πόρισμα για το θάνατο του Θανάση Νικολάου. Μια ιστορία που συγκλόνισε την Κύπρο, με τη μητέρα του εδώ και 17 χρόνια να παλεύει για δικαίωση. Χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια για να αποδειχτεί τελικά ότι ο 26χρονος στρατιώτης Θανάσης Νικολάου δεν έδωσε τέλος στη ζωή του, όπως αρχικά ήταν το πόρισμα , αλλά ότι δολοφονήθηκε .
Το πτώμα του νεαρού στρατιώτη εντοπίστηκε κάτω από μια γέφυρα στη Λεμεσό, το 2005, με τις κυπριακές αρχές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Η μητέρα του ξεκίνησε ένα αγώνα, να αποδείξει ότι ο θάνατος του γιου της ήταν δολοφονία.
Από την πρώτη στιγμή ζητούσε περαιτέρω έρευνα . Δεκαεπτά χρόνια αργότερα από το θάνατο του Θανάση, όπως αναφέρει ο κ. Ματσάκης στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση: " το Υπουργείο Άμυνας μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από εμένα , μια ανεξάρτητη γνώμη, για να μελετήσω όλα τα έγγραφα που είχαν σχέση με την υπόθεση και να θέσω τη γνώμη μου. Η γνώμη μου ήταν ότι δεν έγινε σωστή διερεύνηση. Όσο σε επίπεδο ιατροδικαστικό όσο και σε επίπεδο της Αστυνομίας και των Δικαστικών Αρχών κατ'επέκταση καθώς έγιναν θανατικές ανακρίσεις"
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πλημμελή εξέταση της υπόθεσης και έτσι τον Οκτώβριο του 2021, δυο ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν από τον γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου προκειμένου να ανοίξουν τον φάκελο της υπόθεσης να κάνουν νέα έρευνα.
Πλέον μετά από 17 χρόνια και στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, φαίνεται να υποδεικνύεται ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα για τέσσερις πρώην αστυνομικούς και έναν πολίτη.
Ο Μάριος Ματσάκης , φανερά δυσαρεστημένος με το σύστημα στην Κύπρο , ανέφερε χαρακτηριστικά , "Εδώ και 30 χρόνια που επέστρεψα στην Κύπρο, μιλώ για κενά και προβλήματα που υπάρχουν στην ιατροδικαστική διερεύνηση θανάτων...Έβγαλε η γλώσσα μου μαλλιά να τα λέω".
Μάλιστα αναφέρθηκε σε παραδείγματα ανθρώπων που τους θεωρούσαν υπόπτους ενώ ήταν αθώοι και σε ιατροδικαστικές εξετάσεις κατά τις οποίες όριζαν την ώρα θανάτου από την υφή ή όπως τους υποδείκνυαν αστυνομικοί, αφήνοντας να νοηθεί ότι υπάρχουν πολλά κενά και προβλήματα τόσο σε θέμα γνώσεων όσο και χειρισμού καταστάσεων διερεύνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις