ΔΙΕΘΝΗ

Βόμβα από πρώην ΥΠΕΞ Ρουμανίας: Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη σε τέσσερις γείτονές της

Βόμβα από πρώην ΥΠΕΞ Ρουμανίας: Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη σε τέσσερις γείτονές της

«Η Ουκρανία βρίσκεται μέσα σε αφύσικα σύνορα» και θα πρέπει να εκχωρήσει εδάφη σε τέσσερις γείτονές της, τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, δήλωσε ο πρώην ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Μάργκα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κιέβου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (και Παιδείας) της Ρουμανίας, φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Μάργκα (επάνω, από φωτογραφία αρχείου), κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Μοίρα της Δημοκρατίας», δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία και τους τρείς γείτονές της.

«Μέσα σε αφύσικα σύνορα»
«Βρισκόμαστε σε μια απολύτως εξαιρετική κατάσταση και λέω με κάθε ευθύνη ότι η Ουκρανία βρίσκεται μέσα σε αφύσικα σύνορα. Πρέπει να εκχωρήσει τα εδάφη της Ουγγαρίας (Υπερκαρπαθία), της Πολωνίας (Γαλικίας), της Ρουμανίας (Μπουκόβινα) και της Ρωσίας (Ντονμπάς και Κριμαία). Αυτά είναι εδάφη άλλων χωρών», είπε, σύμφωνα με τον ιστότοπο Digi24.

Ο Μάργκα πρόσθεσε ότι προς το παρόν η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας.

«Οσο η κατάσταση δεν επιλύεται μέσω μιας συζήτησης με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ουκρανία και την Κίνα, και δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ευρώπη. Αν δεν υπάρχει ειρήνη, η δημοκρατία θα υποφέρει» τόνισε ο πρώην ρουμάνος ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα.

 

«Προσωπικά, είμαι υπέρ του πολιτικού ρεαλισμού. Οι υπερδυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνεννοηθούν για μια νέα δομή ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Οσο αυτή η δομή ασφάλειας δεν επιτυγχάνεται, όλες οι πλευρές θα οπλίζονται και θα βρίσκονται αντιμέτωπες στο ουκρανικό μέτωπο ενώ ο εκδημοκρατισμός δεν θα είναι δυνατός ούτε στην Ουκρανία ούτε αλλού», πρόσθεσε.

 

«Δεν μιλάμε για δημοκρατία»
Επιπλέον, επισήμανε ότι στην Ουκρανία «δεν μιλάμε για δημοκρατία»:

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τη δημοκρατία. Τα κόμματα απαγορεύονται εκεί και την τηλεόραση ελέγχει ένα από αυτά. Ορισμένοι πολύ πλούσιοι φεύγουν από τη χώρα με χρήματα. Η χώρα από την οποία φεύγουν οι άνθρωποι με λεφτά, με τα πάντα, δεν μπορεί να είναι ούτε δημοκρατική ούτε αναπτυγμένη».

Ο κ. Μάργκα ανέφερε επίσης ότι «Η Ρουμανία δεν έχει καμία σχέση σε αυτόν τον πόλεμο. (…) Η Ρουμανία έχει όλα τα μέσα για να μην υποφέρει από την ενεργειακή κρίση».

Εντονη αντίδραση της Ουκρανίας
Εντονη ήταν η αντίδραση της ουκρανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες:

«Είναι μια ιδιαίτερα κατάφωρη παραβίαση τη στιγμή που η Ουκρανία υπερασπίζεται ηρωικά την ανεξαρτησία της και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης» τονίζει η ουκρανική πρεσβεία.

Και προσθέτει: «Λυπούμαστε που ο πρώην υπουργός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους, Μάργκα, κάνει δηλώσεις που αμφισβητούν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα το απαραβίαστο των συνόρων.

»Ο πλήρης σεβασμός αυτών των αρχών είναι η βάση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ήπειρο».

Στηρίζει η Ρουμανία

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η Ρουμανία βοηθά την Ουκρανία στον στρατιωτικό και ανθρωπιστικό τομέα.

Στις 23 Αυγούστου, το Βουκουρέστι παρέδωσε άλλη μια δόση πυρομαχικών και ανταλλακτικών για στρατιωτικό εξοπλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο τον Ιούνιο, είπε ότι η Ουκρανία και οι πολίτες της μπορούν να βασίζονται στη ρουμανική κυβέρνηση και τον λαό της Ρουμανίας για όσο χρόνο χρειαστεί.

Πηγή: Digi24, echedoros-a.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top