Το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για την ερασιτεχνική διερεύνηση του τραγικού θανάτου του Θανάση Νικολάου πριν από 17 χρόνια στη Λεμεσό, η έρευνα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη για τις καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Μιχάλη Κατσουνωτού αλλά κυρίως οι σοβαρές υποθέσεις των πολιτογραφήσεων, στρέφουν ξανά τα φώτα στη Νομική Υπηρεσία του κράτους.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, έχουν ενώπιόν τους μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή, σε μια χρονική συγκυρία που βρίσκει την κοινή γνώμη να αμφισβητεί ευθέως σημαντικούς θεσμούς, όπως είναι η δικαιοσύνη. Δεν είναι μάλιστα υπερβολή να λεχθεί ότι και οι δύο βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και δεν αποκλείεται από το χειρισμό των εν λόγω υποθέσεων να πιστωθούν το credit της κοινής γνώμης ή σε αντίθετη περίπτωση, να χρεωθούν με ακόμη περισσότερη καχυποψία. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, καλούνται να προβούν σε τέτοιους χειρισμούς ώστε να ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα, να διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους και να περιφρουρήσουν το κύρος του θεσμού που εκπροσωπούν.
Η σκιά των διαβατηρίων
Το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια και οι αποκαλύψεις που είδαν το φως, ρίχνουν σκιά πάνω από τη Νομική Υπηρεσία, γιατί το υπουργικό συμβούλιο του οποίου οι κύριοι Σαββίδης και Αγγελίδης ήταν μέλη, ελέγχεται για την παραχώρηση διαβατηρίων σε επενδυτές που δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια. Η πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συντηρεί τη σκιά που άφησε το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, γεγονός που υποχρεώνει τους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη να υπεραμύνονται των ενεργειών τους ως πρώην υπουργών και τώρα ως νομικών συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μεγάλες αλλαγές, εξαιρετικό κλίμα
Όσοι είναι γνώστες του τι συμβαίνει στην Νομική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν ότι είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που παρατηρείται αρμονική συνύπαρξη των επικεφαλής της. Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης συνεργάζονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Έχουν ορίσει τομείς αρμοδιότητας για πιο αποτελεσματική διεκπεραίωση των υποθέσεων και έχουν προωθήσει την αναβάθμιση της Υπηρεσίας σε έμψυχο υλικό αλλά και από πλευράς τεχνολογίας, με στόχο να την καταστήσουν γρήγορη και αποτελεσματική. Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο από τότε που ανέλαβαν (Ιούνιος 2020), προσπαθούν να μεταδώσουν ένα δημιουργικό κλίμα, μακριά από τις πρωτοφανείς προστριβές των προκατόχων τους, Κώστα Κληρίδη και Ρίκκου Ερωτοκρίτου, αλλά και παλαιότερα, όταν οι συγκρούσεις στην Εισαγγελία ήταν μέρος της καθημερινότητας.
Σε νέα εποχή
Η πρωτοφανής απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου μετά από διαδικασία που κίνησε εναντίον του ο Κώστας Κληρίδης, υπήρξε η κορύφωση των συγκρούσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προόριζε για διάδοχο του Κώστα Κληρίδη τον Ιωνά Νικολάου, ο οποίος τον Μάιο του 2019 παραιτήθηκε από υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κατά συρροή δολοφόνου, Nίκου Μεταξά. Τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Σαββίδης. Τον Ιούνιο του 2020 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αιφνιδιάζοντας τους πάντες, διόρισε ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας δύο μέχρι τότε υπουργούς του, τον Γιώργο Σαββίδη και τον Σάββα Αγγελίδη. Ο διορισμός προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις κυρίως για το γεγονός ότι ήταν μέλη της κυβέρνησης του προέδρου που τους διόρισε. Έκτοτε οι Σαββίδης και Αγγελίδης καλούνται να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή, είναι αμερόληπτοι και ακέραιοι.
Δείγμα γραφής
Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο τρόπος με τον οποίο η Νομική Υπηρεσία χειρίστηκε την πολύ σοβαρή και ευαίσθητη υπόθεση του θανάτου του άτυχου Θανάση Νικολάου, ήταν ο ενδεδειγμένος και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τους χειρισμούς που έγιναν από τους προκατόχους των Σαββίδη και Αγγελίδη. Από τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών προκύπτει σαφέστατα ότι ο τρόπος με τον οποίο η Αστυνομία διερεύνησε τα γεγονότα ήταν- στην καλύτερη περίπτωση- επιπόλαιος. Το πόρισμα βρίσκεται πλέον στα χέρια των Σαββίδη και Αγγελίδη, οι οποίοι θα αποφανθούν για τα περαιτέρω.
Στα χέρια τους βρίσκεται και το πόρισμα του ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διερεύνησε τις καταγγελίες της διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, εναντίον του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Μιχάλη Κατσουνωτού. Και οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν ως φερόμενους πρωταγωνιστές στελέχη της Αστυνομίας, τα οποία υπάγονται ευθέως στη Γενική Εισαγγελέα, γεγονός το οποίο τροφοδοτεί την καχυποψία γύρω από την όποια απόφαση. Η καχυποψία ήταν εμφανής μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για διερεύνηση των καταγγελιών για την χρήση κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, ενέργεια η οποία αποδόθηκε σε προσπάθεια για αποδόμηση της έρευνας Αιμιλιανίδη, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από το αποτέλεσμα.
Το κομβικό σημείο
Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης αντιλαμβάνονται ότι η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται στις υποθέσεις που αφορούν το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». Ο τρόπος χειρισμού των υποθέσεων αυτών και κυρίως η κατάληξη των προσπαθειών για τιμωρία όσων αποδειχθεί ότι ενέχονται, αποτελούν κομβικό σημείο για τη συνέχεια, κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη θα αξιολογεί τους δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Το κακό προηγούμενο με την ατιμωρησία γύρω από αρκετά άλλα σκάνδαλα, αυξάνει την πίεση της κοινής γνώμης πάνω στους κυρίους Σαββίδη και Αγγελίδη, οι οποίοι έχουν την πολύ δύσκολη αποστολή να διαψεύσουν μια εξαιρετικά καχύποπτη και δύσπιστη κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις