Καινούργιο «εμπόδιο», προστίθεται στη λίστα των Κυπριακών νοικοκυριών, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με τα προβλήματα που προκαλεί η ακρίβεια τους τελευταίους μήνες.
Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα», ο Οικονομολόγος, Μάριος Κληρίδης, σχολίασε πως «τα επιτόκια ενδέχεται ότι θα «χτυπήσουν» κάποιες ομάδες του πληθυσμού».
Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, «δυστυχώς στην οικονομία, πάντα κάποιος πληρώνει. Εάν το κράτος επιδοτήσει την ενέργεια, με έμμεσο τρόπο το βάρος πάει πίσω στους πολίτες και το κράτος μας είναι υπερδανεισμένο».
Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως, «τα τελευταία χρόνια οι δανειζόμενοι, είχαν πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ από την άλλη μεριά οι καταθέτες, έπαιρναν μηδέν επιτόκια. Ο καταθέτης μπορεί να είναι συνταξιούχος, ή οποιοσδήποτε. αυτή την εξίσωση πρέπει να την έχουμε πάντα υπόψιν. Κάποιος πληρώνει το κόστος του άλλου. Ορισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονταν σε ένα σημείο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οποιοσδήποτε πιο ψηλός δανεισμός, μπορεί κάποια δάνεια να τα σπρώξει σε ΜΕΔ, παρόλο που οι οδηγίες που υπάρχουν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προς τις τράπεζες όταν δανείζουν, είναι να κοιτάζουν να μην είναι ψηλό ποσοστό του εισοδήματος του νοικοκυριού, οι δόσεις του δανείου».
Το πρόβλημα είναι ότι, πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά έχουν «χτυπηθεί» και από την ακρίβεια, και εκεί προβλέπετε πρόβλημα». Ερωτηθείς εάν προβλέπετε ένα χρονικό κατά το οποίο θα κοπάσει η ακρίβεια, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα φύγει η ακρίβεια».
«Φαίνεται ότι οι τιμές κάποιον αγαθών, του πετρελαίου συγκεκριμένα, έχουν μείνει σταθερές, το τι σπρώχνει στη ουσία τις τιμές τις ενέργειας, είναι η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το δολάριο όπως αντιλαμβάνεστε, είναι το νόμισμα που τιμολογείτε η ενέργεια, και εκεί υπάρχει μια ανησυχία», τόνισε ο κ. Κληρίδης.
Από την άλλη, συνέχισε, «το ότι περιμένουμε να φύγει το φτηνό χρήμα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σαν την Τουρκία. Η Τουρκία τυπώνει συνεχώς χρήματα λόγω του πληθωρισμού που βρίσκετε στο 80% και εκεί είναι πραγματική καταστροφή», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις