Το Τμήμα Δασών ξεκίνησε τον Αύγουστο την αξιοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, ενώ τα επόμενα χρόνια προγραμματίζεται η εντατικοποίηση της χρήσης τους.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα, στο πλαίσιο υλοποίησης της Επένδυσης 9, και συγκεκριμένα της επενδυτικής δράσης C2.1I9: Προστασία δασών από πυρκαγιές, του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΣΑΑ), έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με το Κέντρο Αριστείας “CARE-C” του Ινστιτούτου Κύπρου, για την παροχή υπηρεσιών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Οπως είπε, η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στο πλαίσιο αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών για την ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών.
Σημειώνοντας ότι το “CARE-C” εδρεύει στην Κύπρο και διαθέτει εξειδικευμένες υποδομές έρευνας και ανάπτυξης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων και τεχνολογιών, χωρίς εξάρτηση από τρίτους, είπε ότι το γεγονός αυτό, μαζί με το έμψυχο και καταρτισμένο δυναμικό που διαθέτει το “CARE-C”, διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών που καλύπτουν τις ανάγκες του Τμήματος και βοηθούν στην επίτευξη του στόχου για αποτελεσματική επιτήρηση των κρατικών δασών με το ιδιαίτερο ανάγλυφο και την ετερογένεια του τοπίου τους.
Σημαντική παράμετρο, πρόσθεσε, αποτελεί και το γεγονός ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή, το Τμήμα Δασών διασφαλίζει τη συνεχή τεχνολογική υποστήριξη και αναβάθμιση των συστημάτων για την αντιμετώπιση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα γίνεται στη βάση προγραμματισμένων ή/και έκτακτων πτήσεων σε όλες τις δασικές περιοχές, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών, αλλά και τυχόν κακόβουλων ενεργειών.
Επισήμανε ακόμη ότι μέσα από τη σύμβαση, προβλέπεται η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιχειρησιακό επίπεδο, τόσο ως εργαλεία λήψης αποφάσεων στις επιχειρήσεις καταστολής δασικών πυρκαγιών, μιας και παρέχουν τη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες, όσο και για τη χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Η επιχειρησιακή χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ξεκίνησε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Αλεξάνδρου δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια προγραμματίζεται η εντατικοποίηση της χρήσης των μέσων αυτών, αφού το Τμήμα Δασών εκτός από την παροχή υπηρεσιών από το Κέντρο Αριστείας “CARE-C”, θα αναπτύξει και τη δική του ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις