ΥΓΕΙΑ

Καισαρική τομή: Δύο προβλήματα υγείας που απειλούν τα παιδιά

Καισαρική τομή: Δύο προβλήματα υγείας που απειλούν τα παιδιά

Από καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία απειλούνται τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Australian and New Zealand Journal of Public Health.

Οι ερευνητές μάλιστα προειδοποιούν ότι για την καλύτερη υγεία των παιδιών, θα πρέπει να περιοριστεί η συγκεκριμένη δημοφιλής μέθοδος τοκετού.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Tahmina Begum από το Πανεπιστήμιο του Queensland και συγγραφέας της μελέτης σχετικά με την προτίμηση αυτής της μεθόδου του τοκετού, «η καισαρική τομή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, με δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Αυστραλία, το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή έχει αυξηθεί από 18,5% το 1990 σε 36% το 2019 και σχεδόν τα μισά νεογνά της Αυστραλίας αναμένεται να γεννηθούν με καισαρική τομή έως το 2045».

Η ερευνητική ομάδα απαρτιζόταν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου James Cook και του Πανεπιστημίου του Queensland, οι οποίοι αξιοποίησαν δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη των Παιδιών της Αυστραλίας, για να εκτιμήσουν την υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

Διαπίστωσαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και της παχυσαρκίας και της καισαρικής τομής. Ειδικότερα, «τέσσερις από τις έξι επιμέρους συνιστώσες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και ο σύνθετος δείκτης των πέντε συνιστωσών του αντίστοιχου κινδύνου έδειξαν θετική συσχέτιση με τη γέννηση με καισαρική τομή. Η μελέτη μας παρείχε επίσης μια άμεση σύνδεση μεταξύ της καισαρικής τομής και του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών σε ηλικία 10-12 ετών» σημειώνει η Δρ. Begum.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο;

Η απάντηση στην πρόκληση αυτών των μετέπειτα προβλημάτων υγείας κρύβεται στις διεργασίες του σώματος, σύμφωνα με τη Δρ. Begum: «Υπάρχει ένα αλλοιωμένο μικροβιακό φορτίο που προκύπτει από τη γέννηση με καισαρική τομή σε σύγκριση με τον φυσιολογικό τοκετό. Αυτό το τροποποιημένο μικροβίωμα παρεμποδίζει τον “άξονα εντέρου-εγκεφάλου” απελευθερώνοντας ορισμένες παθογόνες τοξίνες που προκαλούν μεταβολικές διαταραχές».

Ένας άλλος λόγος που επισημαίνει η ερευνήτρια είναι το στρες που δέχεται το έμβρυο κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ή φαρμακολογικής πρόκλησης του τοκετού κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται για μη κλινικούς λόγους αποτελούν μείζονα ανησυχία για τη δημόσια υγεία και απαιτείται να ελαττωθούν τα ποσοστά των περιττών καισαρικών τομών και του σχετικού ανθρώπινου και οικονομικού κόστους», καταλήγει η Δρ Begum.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top