Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απέστειλε σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητά την απόσυρση των αναφορών στο Ανώτατο, των νόμων που υπερψήφισε η Βουλή για μείωση των φορολογιών στα καύσιμα και το ρεύμα.
Παρατίθεται η επιστολή:
«Με την παρούσα επιστολή σας ζητώ να αποσύρετε τις αναφορές στο Ανώτατο, των νόμων που υπερψήφισε η Βουλή οι οποίοι προνοούν για μείωση των φορολογιών στα καύσιμα και το ρεύμα.
Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στις προτάσεις για την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 9% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνω μάλιστα, πως η εξέταση της αναφοράς της τελευταίας πρότασης εκκρεμεί από τον περασμένο Γενάρη.
Η απόσυρση των αναφορών, καθώς και η εφαρμογή των πιο πάνω νομοθεσιών είναι λογική, δίκαιη και επιβεβλημένη για μια σειρά από λόγους, όπως:
1. Οι προτάσεις αυτές, τυγχάνουν μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς στηρίχθηκαν από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ. Η απόσυρση των αναφορών από την πλευρά σας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής βούλησης για συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.
2. Το δημοσιονομικό κόστος της εφαρμογής των προτάσεων αυτών δεν είναι δυσβάσταχτο για το κράτος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις απροσδόκητες εισπράξεις σε φορολογίες, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στους πρώτες εφτά μήνες του 2022 η Κυβέρνηση έχει αυξημένα έσοδα πέραν των 850 εκατομμυρίων, ενώ υπολογίζεται πως αυτά θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάτω από αυτά τα δεδομένα, είναι υποχρέωση του κράτους να διαθέσει περισσότερους πόρους για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
3. Η απόσυρση των αναφορών θα τερματίσει και τη συζήτηση για την παραβίαση ή όχι της αρχής της διάκρισης των εξουσιών που κατά τη δική μας εκτίμηση, καθώς και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Άλλωστε, για το θέμα αυτό υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 2009, η οποία ρητώς θεωρεί πως το Σύνταγμα επιτρέπει στη Βουλή να νομοθετεί ακόμα και για τη μείωση των εσόδων του κράτους.
4. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογιών στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα και θα εναρμονίσει τη χώρα μας με αποφάσεις που ήδη έχει λάβει σειρά κρατών μελών της ΕΕ.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και με φόντο την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας από την πίεση που προκαλεί η ακρίβεια, όλα συνηγορούν στο ότι η ενδεδειγμένη επιλογή θα ήταν το ταχύτερο να αποσύρετε τις σχετικές αναφορές και να προχωρήσετε στην εφαρμογή των νομοθεσιών που έχει εγκρίνει η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις