Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές της Σύμβασης Έργου «Σύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης» για την Ηλεκτρονική Αναδιοργάνωση και Διακυβέρνηση των Δημόσιων Σχολείων.
Ο Υπουργός Παιδείας κατά την ομιλία του ανέφερε πως:
Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την εκπαίδευση. Προχωράμε σε ένα Έργο που μέσα στο επόμενο διάστημα θα μεταμορφώσει και θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινή λειτουργία του σχολείου. Μέσα από αυτό το Έργο περνούν τα σχολεία μας, οριστικά και συγκροτημένα στην ηλικία της πλήρους ψηφιακής οργάνωσης.
Η 6η Σεπτεμβρίου 2022 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο. Σε λίγη ώρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ανδρέα Δερμοσονιάδη, εκ μέρους του επιτυχόντα προσφοροδότη, της NewcyTech Business Solutions Ltd, θα υπογράψουν τη σύμβαση για το μεγάλο ψηφιακό Έργο που φέρει την κωδική ονομασία «Σύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης».
Στην καθομιλουμένη θα το αποκαλούσαμε «Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των Σχολείων». Ακόμα πιο συγκεκριμένα, όμως, θα μιλούσα για ένα Έργο ψηφιακής επικοινωνίας και εξυπηρέτησης μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων. Επί της ουσίας πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνολογική αναβάθμιση και μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση που θα βελτιώσει ριζικά τη σχολική καθημερινότητα.
Θα αλλάξει ριζικά τη σχέση όλων μας με το σχολείο, ακριβώς σύμφωνα με τον οραματισμό και τη στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού και του Εκσυγχρονισμού της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη.
Θέλω, ευθύς εξαρχής, να ομολογήσω ότι νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί ήρθε η ώρα που προχωρά αυτό το πολύ μεγάλο Έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου σχολείου. Ένα Έργο του οποίου ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει πριν ακόμα τη δική μου θητεία -και γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι τη χαρά μοιράζονται και οι προκάτοχοί μου, Κώστας Καδής και Κώστας Χαμπιαούρης- και μπορέσαμε, παρ’ όλες τις δυσχέρειες που επεφύλαξε στο μεσοδιάστημα η τραυματική εμπειρία της πανδημίας, να φέρουμε τελικά σε πέρας.
Το Έργο που ξεκινά τώρα, Σεπτέμβριο του 2022, θα μας δώσει τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματά του στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, αφού τα πρώτα παραδοτέα προγραμματίζονται για τον Ιούλιο 2023. Ενώ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2025, σε 30 μήνες.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για Ψηφιακό Μετασχηματισμό και Εκσυγχρονισμό του Κράτους στην υπηρεσία των πολιτών, με αυτή την επένδυση στην ηλεκτρονική τεχνολογία δημιουργούμε το σχολείο του Αύριο. Ένα σύγχρονο και τεχνολογικά εξοπλισμένο σχολείο. Ένα σχολείο που θα είναι ανά πάσα στιγμή προσιτό και φιλικό προς τους χρήστες του, πιο ανοιχτό στην Κοινότητα.
Μιλώντας για ηλεκτρονική διακυβέρνηση ας διευκρινίσουμε ότι οι διευθύνσεις των 720 σχολικών μονάδων μας θα μπορούν ανά πάσα στιγμή και χωρίς εμπόδια και περιττές διαδικασίες, να χειρίζονται το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και να έχουν πρόσβαση στις Αξιολογήσεις, αλλά και στο Προφίλ των Μαθητών/τριών. Όπως επίσης θα μπορούν συνοπτικά να παρακολουθούν τα Πληροφοριακά Δελτία και το Μητρώο των Εκπαιδευτικών τους. Θα διαθέτουν για επεξεργασία όλα τα Στατιστικά Δεδομένα και θα έχουν συνεχή και άμεση πρόσβαση στις Κατευθυντήριες Γραμμές/Οδηγίες των Διευθύνσεων του Υπουργείου. Ενώ θα μπορούν και να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν συνεχώς με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου τους, αλλά και με τους γονείς/κηδεμόνες. Θα έχουν βεβαίως τη δυνατότητα να επικοινωνούν και με όλους τους και τις εκπαιδευτικούς τους για τις όποιες αναγκαίες συνεννοήσεις, όπως επίσης και με τα Επαρχιακά Γραφεία και με το Υπουργείο γενικότερα για όποιο θέμα τους απασχολεί.
Αν όμως με αυτό τον τρόπο θα απλοποιηθεί το Έργο και θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα των διευθυντών/διευθυντριών, μπορεί κανείς να προβάλει στο σύντομο μέλλον και τα τεράστια οφέλη για τους γονείς και τον μαθητικό πληθυσμό.
Άμεσοι ενδιαφερόμενοι χρήστες του ηλεκτρονικού συστήματος θα είναι όλοι οι γονείς και κηδεμόνες. Ένας πληθυσμός που σίγουρα ξεπερνά τις 100.000. Όλοι, λοιπόν, οι γονείς και κηδεμόνες που έχουν παιδιά σε σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να μετακινηθούν, χρησιμοποιώντας ανά πάσα στιγμή κατά την προαίρεσή τους μια ηλεκτρονική συσκευή να πληροφορηθούν για όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά και το σχολείο τους και να διεκπεραιώνουν σχετικές εργασίες. Για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και όλες τις άλλες σχολικές δραστηριότητες. Για τις απουσίες, τις επιδόσεις και τον Ατομικό Φάκελο των παιδιών τους. Για τον προγραμματισμό επισκέψεων στο σχολείο, καθώς και όλες τις άλλες ανακοινώσεις που τους αφορούν. Θα αντλούν επίσης πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών, τις Επιλογές Μαθημάτων Προσανατολισμού και όλα τα άλλα σχετικά ζητήματα, ενώ θα μπορούν να ενημερώνονται και για την υποβολή σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικών.
Μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα οι γονείς και κηδεμόνες θα έχουν τη ζωτικής σημασίας επικοινωνία, πρόσβαση και τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τους/τις εκπαιδευτικούς, όπως και με τη Διεύθυνση του Σχολείου. Όπως επίσης θα μπορούν να επικοινωνούν και με το Σύνδεσμο Γονέων, αλλά και να διεκπεραιώνουν πληρωμές σχετικές με τη σχολική ζωή των παιδιών.
Από την πλευρά τους και όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν, ανά πάσα στιγμή και με την άνεσή τους, όποιες πληροφορίες χρειάζονται είτε για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα είτε γενικότερα για όλες τις Σχολικές Δραστηριότητες, εκδρομές και επισκέψεις, λειτουργία ομίλων, διοργάνωση διαγωνισμών, εκδηλώσεων ή αγώνων κ.ο.κ. Θα μπορούν ακόμα να πληροφορηθούν και για τον προγραμματισμό αξιολογήσεων που τους αφορούν ή για τις επιδόσεις ή τον Ατομικό Φάκελό τους. Όπως και γενικά για όλες τις ανακοινώσεις της Σχολικής Κοινότητάς τους. Ενώ, εκτός από την άντληση χρήσιμων πληροφοριών, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με συμμαθητές/τριες και τις/τους Εκπαιδευτικούς ή τη Διεύθυνση. Αλλά και γενικότερα με την ευρύτερη Σχολική Κοινότητα μέσα από την υποβολή αιτημάτων. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο θα διευκολυνθούν και θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες, θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή η αναγκαία πληροφόρηση σε όλους/ες και θα βελτιωθούν οι σχέσεις και η αποτελεσματικότητα, αποφεύγοντας χρονοτριβή και αχρείαστες διαδικασίες.
Με αντίστοιχο τρόπο πολύ ευεργετικές θα είναι οι δυνατότητες που θα δίνει το σύστημα ηλεκτρονικής οργάνωσης και στις περισσότερες από 13 χιλιάδες εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι/ες θα δουν να διευκολύνεται πολύ η καθημερινότητά τους και να έχουν δυνατότητες διαρκούς επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους, όσο και με μαθητές/μαθήτριές τους, τους γονείς, τη Διεύθυνση και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Θα μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και όλες τις δραστηριότητες στη σχολική κοινότητα. Να αντλούν ανά πάσα στιγμή πληροφορίες για τις Αξιολογήσεις Μαθητών/τριών. Όπως επίσης και για τα δικά τους ζητήματα, το Πληροφοριακό Δελτίο και το Μητρώο Εκπαιδευτικού και τις όποιες διαδικασίες αξιολόγησης, τις άδειες και τις διαδικασίες αναπληρώσεων, όπως και τα προγράμματα και τις διαδικασίες επιμόρφωσης. Θα έχουν συνεχή πρόσβαση στις Κατευθυντήριες Γραμμές/ Οδηγίες και επικοινωνία με τις επιθεωρήσεις ή τα Επαρχιακά Γραφεία, καθώς και καλύτερες δυνατότητες συντονισμού στο πλαίσιο της Ειδικότητάς τους.
Επομένως, προβάλλεται μια ριζικά καινούρια πραγματικότητα και καθημερινότητα του σχολείου, που θα χαρακτηρίζεται από εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες, όπως και επικοινωνία από κάθε ηλεκτρονική συσκευή. Για όλους: μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή ή απλώς από ένα έξυπνο τηλέφωνο…
Στην εποχή αυτή των ψηφιακών δυνατοτήτων και των έξυπνων συσκευών, θα έχουμε και οργανωτικά ένα «έξυπνο σχολείο».
Δεν χρειάζεται νομίζω να προσθέσω πόσο χρήσιμη θα είναι και η δυνατότητα διαρκούς και καθημερινής πρόσβασης και επικοινωνίας και για τις Σχολικές Εφορείες, για την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, για τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, όπως και για άλλα κυβερνητικά Τμήματα.
Εξυπακούεται ότι τεράστια οφέλη, σε όρους αποτελεσματικότητας, ακρίβειας και διαφάνειας θα προκύψουν και από τη συνεχή και άμεση πρόσβαση που θα έχουν σε αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνίας οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μας.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) αυτοματισμού διαδικασιών και πρόσβασης/διαχείρισης πληροφοριών.
- για να εξυπηρετούνται άμεσα οι πολίτες με ηλεκτρονική επικοινωνία και να βρίσκουν απαντήσεις στις ανάγκες τους,
- για να υπάρχει πρόσβαση όλων στις λειτουργίες των σχολείων και στις πληροφορίες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου,
- για να εντοπίζουν εύκολα και να μπορούν να επεξεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι/ες πληροφορίες και θέματα που τους αφορούν,
- για να αποφεύγονται αχρείαστες μετακινήσεις και να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων,
- για καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση, σε πραγματικό χρόνο, όλων των πολιτών,
- για πρόσβαση σε κοινές βάσεις δεδομένων,
- για εξοικονόμηση χρόνου, μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας.
- για να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι εργασίες και να εξυπηρετούνται καλύτερα όλοι οι χρήστες εκπαιδευτικών υπηρεσιών,
- για να μειωθεί δραστικά το διοικητικό κόστος,
- για να έχουν άμεση πρόσβαση και οι απομακρυσμένες περιοχές,
- για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας,
- για τον καλύτερο συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων δημόσιων Υπηρεσιών.
Αυτή η μεταρρύθμιση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στο άλλο μεγάλο Έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, το Έργο εκείνο που εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος_το αύριο». Αναφέρομαι στο Έργο που θα μας δώσει 6.600 ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας, σε όλα τα σχολεία και θα μεταμορφώσει επίσης την εκπαίδευση, δίνοντας νέες, μεγάλες παιδαγωγικές δυνατότητες στην τάξη.
Ενώ ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου μας περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων, προγραμμάτων και πολιτικών, που δεν θα επαναλάβω τώρα, αφού ακροθιγώς αναφέρθηκαν ήδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και θα κοινοποιηθούν σε μια επόμενη αναλυτική παρουσίαση.
Το Έργο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι συγχρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για τη συνεισφορά του, σημειώνοντας πάντως ότι αναντίλεκτα αυτή η χρηματοδότηση συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Κύπρου, όπως είναι οι προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Ταμείου.
Ολοκληρώνοντας και ευχαριστώντας σας για την παρουσία σας εδώ σήμερα, δεν μπορεί να παραλείψω να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Νεόφυτο Παπαδόπουλο, το Γραφείο Δημοσίων Συμβάσεων του ΥΠΑΝ και προσωπικά τον κ. Μάριο Σαββίδη, τον κ. Ανδρέα Παρπότα μέχρι πρότινος Υπεύθυνο του Έργου, το επιτελείο που χειρίζεται τα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα του Υπουργείου, τον Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης κ. Νικόλα Γιασουμή, αλλά και όλους όσοι για αρκετό καιρό προηγουμένως είχαν εργαστεί για να σχεδιάσουν αυτό το πρόγραμμα του οποίου στην υλοποίηση προχωράμε σήμερα. Ενώ ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλονται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και προσωπικά στον συνάδελφο κ. Κυριάκο Κόκκινο, στη συμβουλευτική υποστήριξη και τη συμπαράσταση των οποίων χρωστάμε πολλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις