ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά πολλαπλά έργα στην Έγκωμη με τις «ευλογίες» της Ιεράς Μονής Κύκκου – Δείτε φωτογραφίες

Στα σκαριά πολλαπλά έργα στην Έγκωμη με τις «ευλογίες» της Ιεράς Μονής Κύκκου – Δείτε φωτογραφίες

Πολλαπλά έργα βρίσκονται στα σκαριά στην περιοχή της Έγκωμης, με κύριο του έργου να είναι η «Ιερά Μονή Κύκκου». Κι ενώ, το έργο ενδέχεται να είναι «τεραστίων» διαστάσεων, το κόστος του κάθε επιμέρους έργου, δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη, το εν λόγω έργο αφορά τον διαχωρισμό του υπό μελέτη τεμαχίου σε οκτώ διαφορετικά μέρη (8 οικόπεδα), καθώς και την ετοιμασία ενός Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου το οποίο θα καθορίζει την ανάπτυξη του χώρου αυτού. Στον προτεινόμενο Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, περιλαμβάνονται οι εξής κύριες χρήσεις, οικιστική, τουριστική, εμπορική, αναψυχής, γραφειακή, εκπαίδευση, ιατρική, δημόσιο πράσινο και κοινοτικός εξοπλισμός.

Όπως αναφέρεται, οι επιμέρους αναπτύξεις που θα εκτελεσθούν στον χώρο, βάση των χρήσεων που προτείνονται στο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο, οι αναπτύξεις αυτές θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, βάση του χωροταξικού σχεδιασμού που αξιολογείται.

Η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου, αναμένεται να γίνει ανεξάρτητα αλλά και σταδιακά από διάφορους φορείς και επενδυτές σε βάση σχεδιασμού, κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας, σύμφωνα με τις παραμέτρους του συνολικού Χωροταξικού Σχεδίου. Δηλαδή, κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της δικής του (επιμέρους) ανάπτυξη, που θα αποτελέσει μέρος του προτεινόμενου χωροταξικού σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που προτείνονται.

Οι προτάσεις για τις χρήσεις γης, έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δεσμεύσεις σε χρήσεις γης του Τεμαχίου, όπως το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας, τα ποσοστά που αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας αναφορικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης αλλά και τις επιθυμίες του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, που διαχειρίζεται το τεμάχιο εκ μέρους της Ιεράς Μονής Κύκκου, η οποία είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του υπό μελέτη τεμαχίου.

Τι περιλαμβάνεται στο έργο

Στον προτεινόμενο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και μια τουριστική χρήση, εκπαιδευτικές και ιατρικές εγκαταστάσεις, ενώ σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι ο κεντρικός χώρος πρασίνου και η περιμετρική φύτευση του χώρου ανάπτυξης. Μέχρι το παρόν στάδιο υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από τον διαχωρισμό γης και το προτεινόμενο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan) στον Δήμο Έγκωμης, στην Λευκωσία για τις μελλοντικές αναπτύξεις. Η τουριστική ανάπτυξη που θα αποτελέσει μέρος του ολοκληρωμένου Έργου θα είναι πέντε αστέρων και θα αποτελείται από 255 δωμάτια, οι προτεινόμενες ιατρικών εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν τμήματα παθολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής-γυναικολογικής χειρουργικής και πρώτων βοηθειών, ενώ η προτεινόμενη χρήση εκπαίδευσης αφορά την Ακαδημία Επιστημών Κύπρου και θα περιλαμβάνει αίθουσες τελετών και συνεδριάσεων.

Το υφιστάμενο τεμάχιο, με συνολικό εμβαδόν 331,450 τ.μ. διαθέτει πρόσβαση μέσω εγγεγραμμένου δρόμου, ενώ χαρακτηρίζεται ως γωνιακό / προνομιακό με κανονική θέα και εφάπτεται με χώρο πρασίνου. Εντός του τεμαχίου, υφίστανται 4 (τέσσερεις) βοηθητικοί χώροι, όπως χαρακτηρίζονται από το Κτηματολόγιο, και ένα εξωτερικό κτήριο, τα οποία αφορούν ένα κατάστημα-φυτώριο (κατασκευής 2007, σε καλή κατάσταση), μια αποθήκη κρασιών (κατασκευής 1980, σε φτωχή κατάσταση), μια αποθήκη λιπασμάτων (κατασκευής 1980, σε φτωχή κατάσταση) και το Κέντρο Υγείας Έγκωμης, το οποίο αποτελείται από ένα ηλεκτρικό υποσταθμό και τη νοσοκομειακή μονάδα (και τα δύο κατασκευής 2007, σε καλή κατάσταση).
Επίσης, μέρος του χώρου χρησιμοποιείται για σκοπούς στάθμευσης, στο νοτιοανατολικό τμήμα του τεμαχίου για εξυπηρέτηση του ιδιωτικού πανεπιστημίου «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου» και στο βορειοδυτικό άκρο του τεμαχίου για εξυπηρέτηση γειτονικών αναπτύξεων.

Ακόμη, εντός του τεμαχίου εντοπίζονται και διάφορα μικρά καταλύματα που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση. Εκτός από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας, τα υπόλοιπα καταλύματα και κτήρια θα κατεδαφιστούν. Το Κέντρο Υγείας βρίσκεται υπό λειτουργία και κατέχει τις σχετικές άδειες, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες επιμέρους αναπτύξεις. Η λειτουργία του Κέντρου δεν θα επηρεαστεί ούτε κατά την υλοποίηση του υπό μελέτη Έργου αλλά ούτε και κατά την λειτουργία του ολοκληρωμένου Έργου. Επομένως, αν και συμπεριλαμβάνεται στο προτεινόμενο Χωροταξικό Σχέδιο δεν περιλαμβάνονται σχετικοί υπολογισμοί στην παρούσα Έκθεση (π.χ. ανάγκες νερού χρήσης, υγρών και στερεών αποβλήτων).

Χώροι Στάθμευσης

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα για χώρους στάθμευσης, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει στο σύνολό της μετά την υλοποίηση του προτεινόμενου Χωροταξικού Σχεδίου 6.021 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 292 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμΕΑ.

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top