Τα αποτελέσματα εξωτερικής μελέτης αγοράς για τις πρακτικές διανομής ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επικεντρώθηκε στην Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Σουηδία ως αντιπροσωπευτικό δείγμα, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μελέτη αφορά την περίοδο 2017 - 2021 και διενεργήθηκε το 2021, με στόχο να διαπιστώσει κατά πόσον οι πρακτικές διανομής ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών, και να συγκεντρώσει στοιχεία σε συνέχεια παλαιότερης μελέτης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού το 2016.
Επίσης μεταξύ των στόχων της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν οι νόμοι που απαγορεύουν στα διαδικτυακά πρακτορεία ταξιδίων να χρησιμοποιούν τόσο ευρείες όσο και στενές ρήτρες ισοτιμίας στην Αυστρία και το Βέλγιο έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στις πρακτικές διανομής ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων στα εν λόγω κράτη μέλη. Οι ρήτρες ισοτιμίας δεν επιτρέπουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν καλύτερους όρους σε διαύλους πωλήσεων διαφορετικούς από τον ιστότοπο του διαδικτυακού πρακτορείου ταξιδίων με το οποίο έχει συνάψει σύμβαση το ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν προκύπτει πως υπήρξε σημαντική μεταβολή των όρων ανταγωνισμού σε σύγκριση με το 2016.
Επίσης, διαπιστώθηκε πως τα διαδικτυακά πρακτορεία ταξιδίων αντιπροσωπεύουν το 44% των πωλήσεων διανυκτερεύσεων από ανεξάρτητα ξενοδοχεία, ποσοστό ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με το 2016, και πως οι ιστοσελίδες Booking.com και Expedia παραμένουν τα μεγαλύτερα διαδικτυακά πρακτορεία ταξιδίων. Δεν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικών αλλαγών στα μερίδια της αγοράς ή εισόδου νέων εταιριών.
Οι προμήθειες που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία στα διαδικτυακά πρακτορεία φαίνεται ότι παρέμειναν σταθερές ή μειώθηκαν ελαφρώς, ενώ το ύψος της διαφοράς στην τιμή δωματίου και τη διαθεσιμότητα δωματίων που εφαρμόζεται από τα ξενοδοχεία τόσο μεταξύ των διαφορετικών διαδικτυακών πρακτορείων όσο και μεταξύ των ιστοτόπων των ξενοδοχείων και των εν λόγω ιστοσελίδων φαίνεται να έχει μειωθεί.
Η έρευνα διαπιστώνει ακόμα πως ορισμένα διαδικτυακά πρακτορεία χρησιμοποιούν τακτικές όπως η βελτιωμένη ή μειωμένη προβολή στην ιστοσελίδα τους για να πιέζουν τα ξενοδοχεία να τους προσφέρουν τις καλύτερες τιμές και όρους.
Τέλος, οι νόμοι σε Αυστρία και Βέλγιο που απαγορεύουν στα διαδικτυακά πρακτορεία να εφαρμόζουν τόσο ευρείες όσο και στενές ρήτρες ισοτιμίας στην προσφορά ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων δεν φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στις πρακτικές διανομής ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη που κάλυψε η μελέτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα ληφθούν υπόψη από την Κομισιόν και τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών παρακολούθησης και επιβολής της νομοθεσίας στον τομέα της διανομής ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων.
Η πράξη για τις ψηφιακές αγορές, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο, ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τον ανταγωνισμό στον τομέα της διανομής ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων, καθώς απαγορεύει στις πλατφόρμες αυτές να χρησιμοποιούν τόσο ευρείες όσο και στενές ρήτρες ισοτιμίας λιανικής ή ισοδύναμα εμπορικά μέτρα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Πότε αναμένονται βροχές - Αναλυτικά η πρόβλεψη μέχρι το Σάββατο
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις