Για πολλαπλά οφέλη, προοπτικές και ορίζοντες που θα προκύψουν στην κυπριακή οικονομία από μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έκαναν λόγο το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν απόψε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Το όραμα για την οικονομία της Κύπρου μετά τη λύση» σε εστιατόριο στο Λήδρα Πάλας, εντός της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, Βουλευτές, Πρέσβεις και Εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο και πλήθος πολιτικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών παραγόντων, μίλησαν επίσης οι Πρόεδροι του ΚΕΒΕ και του Τ/κ Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης και Φικρί Τορός καθώς επίσης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το απαράδεκτο στάτους κβο δεν επηρεάζει μόνο τη μία, αλλά και τις δύο κοινότητες, καθώς και ολόκληρο τον κυπριακό λαό» και πως ως εκ τούτου το όραμα του, το οποίο συμπίπτει με το όραμα του φίλου του, όπως χαρακτήρισε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα τερματίζει τον αναχρονισμό της παρούσας κατάστασης και θα δίδει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους τους Κυπρίους, ιδιαίτερα τις νέες γενεές.
Πρόσθεσε ότι το όραμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας οριστικής, διαρκούς, βιώσιμης και δίκαιης λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, δηλαδή τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.
«Μια λύση που θα αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που θα εξαλείψει τους φόβους του παρελθόντος, που θα δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για προοπτική μέσω αμοιβαίου σεβασμού, που θα διασφαλίζει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και που θα επιτρέπει στους Κύπριους να αποφασίζουν ελεύθερα οι ίδιοι για το μέλλον και τη μοίρα της δικής τους χώρας» όπως σημείωσε.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΒΑΡΩΣΙΑ , ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ , ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «μια τέτοια λύση θα διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη, για όλους τους Κυπρίους, αφού ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ καθώς και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βάση της Λεβαντίνης θα υπερτονίσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση και το γεωστρατηγικό της ρόλο».
Σημείωσε ότι αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την προώθηση σε διεθνείς αγορές, την ενθάρρυνση τομέων της οικονομίας που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση του τουρισμού, την ανάπτυξη έργων υποδομής και έργων ανοικοδόμησης, όπως στα Βαρώσια, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας με τη χρήση τουρκικών λιμανιών τα οποία θα ανοίξουν για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία μετά τη λύση του Κυπριακού.
ΘΑ ΔΙΠΛΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ
Υπενθύμισε δε ότι σύμφωνα με μελέτες του ΚΕΒΕ και άλλων οργανισμών, υπολογίζεται ότι με μια λύση του Κυπριακού το ΑΕΠ της Κύπρου θα διπλασιαστεί σε 20 χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος «αναμφίβολα θα αναβαθμίσει το ρόλο μας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή»
Τόνισε ότι μια λύση θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας αφού θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων τους, θα προσφέρει δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, θα ενδυναμώσει το ρόλο της Τουρκίας και τη συμμετοχή της σε περιφερειακούς διαλόγους με στόχο την επίλυση διενέξεων και θα βοηθήσει στις προσπάθειες της Τουρκίας να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τις δραστηριότητες του Οικονομικού Φόρουμ Λευκωσίας - που αποτελείται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Ένωση Ελληνικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και την Ένωση Επιμελητηρίων της Τουρκίας - το οποίο που αποτελεί, όπως είπε, μια ζωντανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι των τριών χωρών μπορούν όχι μόνο να συμβιώνουν, αλλά και να συνεργάζονται αρμονικά προς όφελος, όχι μόνο της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.
Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε αναφορικά με τη δέσμευση των δύο ηγετών να κάνουν το κάθε τι δυνατόν, «ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία» για λύση του Κυπριακού.
«Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές αυτής της χώρας. Το χρωστάμε στο λαό της Κύπρου και στον πόθο τους να ζήσουν σε ένα σύγχρονο και ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος. Και σε αυτή την προσπάθεια, η επιχειρηματική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Ζητώ τη στήριξη και τη θετική σας συμβολή προς το σκοπό αυτό», κατέληξε.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΚΙΝΤΖΙ: ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν καθήκον να προετοιμάσουν τις κοινότητες τους για μια λύση, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας εποικοδομητικής προσέγγισης και θετική νοοτροπία.
«Αυτοί που κάθονται απέναντι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι εχθροί μας αλλά οι εταίροι μας με τους οποίους οικοδομούμε ένα κοινό μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Ο Τ/κ ηγέτης υπέδειξε ότι το όραμα σε ό,τι αφορά την οικονομία της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού, πρώτα και πάνω απ` όλα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ευημερία όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως κοινοτικής προέλευσης.
Ο κ. Ακνιτζί σημείωσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των οικονομιών των δύο κοινοτήτων, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. «Η σύγκλιση των δύο οικονομιών όχι μόνο θα ενισχύσει τη λαϊκή υποστήριξη στην όποια λύση αλλά θα επιτρέψει να προωθηθούν συνέργειες, αποκαλύπτοντας τη κρυμμένη δυναμική η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει αναξιοποίητη λόγω της πολιτικής κατάστασης» είπε, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο αυτό οι Τ/κ θα πρέπει να επισπεύσουν την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ανέφερε ακολούθως πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός αλλά και ένα ευφυής σχεδιασμός των υποδομών, των πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του νερού, και να προστατευτεί το περιβάλλον με τρόπο βιώσιμο.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ενεργειακής στρατηγικής σε ομοσπονδιακό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρξει παροχή, φιλικής προς το περιβάλλον και φτηνής ενέργειας στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. «Η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του πλέον συμφέροντος τρόπου για εξόρυξη και πώληση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων» πρόσθεσε.
Μίλησε επίσης για το θέμα του νερού λέγοντας ότι το γεγονός ότι το νερό θα μεταφέρεται στην Κύπρο με αγωγό, θα μειώσει την εξάρτηση στους υδροφορείς και θα προσφέρει προοπτική για διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής.
ΟΤ/κ ηγέτης επεσήμανε ακολούθως ότι η εναρμόνιση των σχέσεων μεταξύ Τ/κ και Ε/κ καθώς επίσης και της Τουρκίας με την Ελλάδα θα δημιουργήσει νέες οικονομικές και εμπορικές προοπτικές. «Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει επίσης στην ανακατανομή πόρων που θα προκύψουν από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε άλλους πιο παραγωγικούς τομείς» πρόσθεσε και διατύπωσε την εκτίμηση ότι Τ/κ και Ε/κ θα δημιουργήσουν συνεργασίες που θα τους καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς στις γειτονικές αγορές, ειδικότερα στην αγορά της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.
ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αναφέρθηκε ακολούθως στα οφέλη που θα προκύψουν για τον τομέα του τουρισμού, κάνοντας λόγο για νέες απεριόριστες ευκαιρίες για τον τουριστικό τομέα της Κύπρου μέσω και του σχεδιασμού νέων στρατηγικών για σύνδεση με τις αγορές της Ελλάδας, της Τουρκίας αλλά και άλλων περιοχών.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμη ότι σύμφωνα με μελέτες, μια λύση του Κυπριακού θα δώσει το έναυσμα για προσέλκυση επενδύσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κάτι που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου και τους νέους.
Ανέφερε στη συνέχεια ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα διαθέτει κοινές ομοσπονδιακές δομές καθώς επίσης και χωριστές δομές για κάθε συνιστών κρατίδιο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει μια καλή ισορροπία μεταξύ των αναγκαίων δομών της ομόσπονδης Κύπρου και λειτουργικότητα των νέων συστημάτων.
Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε επίσης ότι ένας από τους τομείς που θα επωφεληθούν από τη διευθέτηση του Κυπριακού είναι και ο κατασκευαστικός τομέας. «Πέρα από τις ανάγκες για ανοικοδόμηση, θα προκύψει ζήτηση για τουριστικές κατοικίες, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τον κατασκευαστικό τομέα και νέες θέσεις εργασίας» είπε.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι μια από τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στην ομόσπονδη Κύπρο θα πρέπει να είναι η σύσταση Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στα πρότυπα παρόμοιων συμβουλίων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και ενδιαφερομένων και το οποίο θα στοχεύει στη διασφάλιση μια υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας η οποία θα εγγυάται την απασχόληση.
Η ΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης σημείωσε πως όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ΕΕ θα προσφέρει αλληλεγγύη και κάθε είδους βοήθεια προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.
Υπογράμμισε παράλληλα πως αυτό που πέτυχε η ΕΕ να φέρει σε όλη την Ευρώπη, τη συμφιλίωση δηλαδή και την ειρήνη, μπορεί αναμφίβολα να επιτευχθεί και στην Κύπρο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παρούσα και υποστηρίζει με δράσεις την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων» σημείωσε, εξηγώντας ότι η αποψινή εκδήλωση διεξάγεται ακριβώς στο πλαίσιο του προγράμματος “Leading by Example” το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, ένα πρόγραμμα που, όπως είπε, επιβεβαιώνει την πρόθεση της ΕΕ στο να προάγει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και το οποίο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα που αποδεικνύει την προσήλωση της ΕΕ στο να παίξει το δικό της ρόλο προς την κατεύθυνση της άρσης των διαχωρισμών.
Επεσήμανε ότι μια συνολική και οριστική επίλυση του Κυπριακού θα επανενώσει την Κύπρο και θα αποκαταστήσει την ελπίδα για ένα κοινό μέλλον για όλους του Κυπρίους μετά από δεκαετίες προστριβών. «Υπάρχουν πολλά θέματα που αντικατοπτρίζουν την μετά λύση κατάσταση. Η οικονομία είναι σίγουρα από τα πιο ενδιαφέροντα» πρόσθεσε καταλήγοντας.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης σημείωσε ότι τα δύο επιμελητήρια είναι πεπεισμένα ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αν αυτό γίνει αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι οι οποίοι θα στερηθούν τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Επεσήμανε δε ότι αριθμός ανεξάρτητων ερευνών και μελετών δείχνουν ακριβώς ότι τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από μια συνολική επίλυση του Κυπριακού θα είναι άκρως σημαντικά.
«Αν κάποιος αναλογιστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο αλλά και την παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση στο νησί, μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία» είπε, υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια λύση θα εγγυάται μια διεθνή προσωπικότητα, θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ενισχύει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και θα ανοίγει νέες αγορές ανά το παγκόσμιο για την κυπριακή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της τεράστιας τουρκικής αγοράς.
«Θα τονώσει όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως αυτούς που φυτοζωούν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι επωφελές για την απασχόληση οδηγώντας σε δραστική μείωση της ανεργίας και της μετανάστευσης , ειδικότερα μεταξύ των νέων.
Συμπερασματικά, ο κ. Πηλείδης, επανέλαβε ότι τα δύο επιμελητήρια θεωρούν ότι μια συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα επιφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την οικονομία της Κύπρου αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. «Η ενωμένη Κύπρος θα ευημερήσει μέσα σε μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες θα γίνονται σεβαστές».
Ο Πρόεδρος τέλος του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Φικρί Τόρος σημείωσε ότι τα δύο επιμελητήρια καταβάλλουν προσπάθειες για ενίσχυση του ρόλου των επιχειρηματικών κοινοτήτων στην επίλυση του Κυπριακού. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι επιτακτικό να συμπληρώσουμε τις πολιτικές διαπραγματεύσεις με δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλο το νησί» ανέφερε.
Και υπέδειξε ότι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, στοχεύει στη διάβρωση του στάτους κβο, στην ομαλοποίηση της καθημερινότητας και στην ανακούφιση των δύο κοινοτήτων από μακροχρόνιους φόβους, έλλειψη εμπιστοσύνης και στερήσεις.
«Είναι με τη διευκόλυνση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και καθιστώντας τις ικανές να αναγνωρίσουν τα οφέλη από ένα συνεταιρισμό σε μια επανενωμένη Κύπρο, που θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε φόβους, καχυποψίες και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας στη διαδικασία ειρήνευσης» πρόσθεσε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσαν οι διοργανωτές στους συμμετέχοντες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός
• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει
• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις