Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών
Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ.
Πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση; Οι σωστές διατροφικές επιλογές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διευκολύνουν τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση, για να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας.
Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η επιλογή των κατάλληλων τροφίμων. Μια ανασκόπηση στο Journal of Current Opinion in Gastroenterology επιβεβαιώνει ότι οι διαιτητικές αλλαγές θεωρούνται η θεραπεία πρώτης γραμμής, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην αλόγιστη χρήση των φαρμάκων.
Ποια τρόφιμα να αποφύγετε; Ακόμα μια ανασκόπηση του 2019 στο περιοδικό Current Medicinal Chemistry κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη λίπους, ο καφές, η σοκολάτα, τα πικάντικα φαγητά και το αλκοόλ μπορούν να ενισχύσουν την παλινδρόμηση. Λιγότερες ωστόσο είναι οι ερευνητικές αποδείξεις σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες των τηγανητών και των αναψυκτικών.
Ποια διατροφή να προτιμήσετε; Η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά ως το ιδανικό διατροφικό πλάνο, σύμφωνα με δημοσιευμένη ανασκόπηση στο Current Medicinal Chemistry μαζί με τη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων. Συνιστάται επίσης να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο, έτσι ώστε να μην διακοπεί ο ύπνος σας από την ενοχλητική παλινδρόμηση.
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί επίσης να δώσει τη λύση στα επίμονα συμπτώματα.
Προτιμήστε τροφές όπως:
Αν και η διατροφή είναι το «Α και το Ω» στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μικρές μετατροπές στις καθημερινές μας συνήθειες θεωρούνται εξίσου ωφέλιμες. Μια ανασκόπηση στο περιοδικό JAMA Surgery ανέδειξε ότι οι καλύτερες θεραπείες περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς και τη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων, τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση αλλά και μη συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων. Οι ενδοσκοπικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικές.
Τέλος, ακόμα ένας παράγοντας που οδηγεί στην παλινδρόμηση είναι η διαφραγματοκήλη, σύμφωνα με μελέτη στο Expert Review of Gastroenterology and Hepatology. Η διάγνωση γίνεται ενδοσκοπικά και συχνά διαγιγνώσκεται σε περίπτωση πόνου στην άνω κοιλιακή χώρα και των χρόνιων ενοχλήσεων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Τι άλλο να προσέξετε καθημερινά:
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις