Με τη διαδικασία του απορρήτου, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής των Ελλήνων, ξεκίνησε την Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για ακρόαση και διατύπωση γνώμης για τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Στην συνεδρίαση παρίσταται εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η ακρόαση του κ. Δεμίρη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητη, με βάση το άρθρο 43Α του ΚτΒ που προβλέπει πως «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους».
Αυτό σημαίνει πως τηρούνται μεν πρακτικά της συνεδριάσεως, αλλά δεν διανέμονται. Τα μέλη της Επιτροπής, οι βουλευτές και τα κόμματα έχουν πρόσβαση σε αυτά, μόνο όμως για ανάγνωση και για να κρατήσουν σημειώσεις και όχι να λάβουν αντίγραφα.
Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση "Πολιτικά Θέματα" και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά "Computer Age", "Plant", "Equip", "Αγροτική Περιουσία" .
Το 1981 εισήλθε στη Διπλωματική Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει σε σειρά από καίριες θέσεις και έφθασε στον βαθμό του Πρέσβη. Το τελευταίο διάστημα υπηρετούσε στη θέση του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε σήμερα για το θέμα των παρακολουθήσεων ότι «η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».
Συμπλήρωσε ότι όταν η Κομισιόν, στις 29 Ιουλίου, ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η Κυβέρνηση, στις 2 Αυγούστου, απάντησε ζητώντας να μην ασχοληθούν, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας» και απαξίωσε τις αποκαλύψεις των Μέσων. Τότε που υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Τρεις μέρες μετά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν οι Δημητριάδης και Κοντολέων, μπας και γλιτώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πιάστηκε “με τους κοριούς στην πλάτη”. Ανέφερε ότι κάθε μέρα που περνάει οι κινήσεις Μητσοτάκη θα αποκαλύπτουν ακόμα πιο βαθιά την ενοχή του.
«Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις