ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 800 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

ΟΗΕ: 800 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Οκτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υποφέρουν από την πείνα παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετηρίδας (MDGs) αποτελεί το πλέον επιτυχημένο στα χρονικά για την καταπολέμηση της φτώχειας, γνωστοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και διαθέτουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα έχει ελαττωθεί κατά 50%, και ανέρχεται πλέον σε 836 εκατομμύρια από 1,9 δισεκ. το 1990, επισήμανε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του στην οποία αναφέρεται στους οκτώ αναπτυξιακούς στόχους που είχε θέσει ο διεθνής οργανισμός στη Διακήρυξη για τη Χιλιετηρίδα το 2000. 

"Έπειτα από βαθιά και σταθερά κέρδη, γνωρίζουμε τώρα ότι η ακραία φτώχεια μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε ακόμη μια γενιά" τόνισε ο γενικός γραμματέας του  ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε ανακοίνωσή του.  Ωστόσο η πρόοδος είναι άνιση ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα, υπογραμμίζει  ο ΟΗΕ, και η νέα ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη θα πρέπει να επικεντρώνεται  στις ανισότητες ώστε να βελτιωθεί η ζωή των φτωχότερων και πιο ευάλωτων  ανθρώπων. 

Οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας αναμένεται να εγκρίνουν τους νέους αναπτυξιακούς στόχους - που είναι γνωστοί ως Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη  (SDGs) - σε μία σύνοδο του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030.

Οι συρράξεις, που το 2014 είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό 60 περίπου  εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Κεντροαφρικανική  Δημοκρατία, η Νιγηρία ή το Πακιστάν, παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ανάπτυξη, ενώ οι ευάλωτες και πληγείσες από τους πολέμους χώρες καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, τόνισε ο ΟΗΕ. 

Στη Μέση Ανατολή καταγράφηκε αύξηση των ποσοστών φτώχειας, έπειτα από χρόνια  προόδου, που αναμένεται να φθάσει στο 2,6% από 1,5% το διάστημα μεταξύ 2011 και  2015, αναφέρει η έκθεση.  Σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν διακρίσεις σε ό,τι  αφορά την πρόσβαση στην εργασία, αλλά και όσον αφορά τους μισθούς και το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν έδαφος στην αντιπροσώπευση στα κοινοβούλια του 90% των 174 χωρών που συμπεριλαμβάνονται  στην έκθεση. Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν κλείσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από το 1990 κι όμως ακόμα και σήμερα 16.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από αίτια που θα μπορούσαν να προληφθούν, επισημαίνεται. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top