Ασυμβίβαστο συμπεραίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου αφού η σύζυγός του είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ.
Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες σχετικά με επιστολή τον Υπουργό Υγείας και την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.
Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες!
— Odysseas Michaelides (@OMichaelides) August 4, 2022
(Νίκος Καζαντζάκης) https://t.co/DEvuiYVHMz
Σε ανακοίνωσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τα εξής:
Σε σχέση με τις αναφορές του Προέδρου του ΟΑΥ κ. Θ. Αντωνίου και σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το ασυμβίβαστο, η Υπηρεσία μας σημειώνει τα εξής:
(α) Η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως φαίνεται ο ίδιος να παραδέχεται, ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί του θέματος και ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε.
(β) Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, προέκυψε τον Νοέμβριο του 2021 ζήτημα με τη σύζυγο άλλου μέλους, μετά από καταγγελία, και τότε λήφθηκε γνωμάτευση από το «νομικό τμήμα του ΟΑΥ», δηλαδή από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ. Πρώτον, η περίπτωση εκείνη δεν ήταν η ίδια γιατί η σύζυγος του μέλους είναι οδοντίατρος μη συμβεβλημένη με το ΓΕΣΥ.
Δεύτερον, τίθενται τα εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του Προέδρου του ΟΑΥ, και τρίτον γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση του κ. Αντωνίου. Σε σχέση με το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι, αναζητώντας σήμερα την καταγγελία στο αρχείο της Υπηρεσίας μας, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε και συνεπώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η Υπηρεσία μας ήταν ενήμερη. Επίσης, η επιστολή του ΟΑΥ του Νοέμβρη του 2021, με την οποία ενημέρωνε τον Υπουργό για την καταγγελία, δεν κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας και συνεπώς κάθε περί του αντιθέτου αναφορά είναι ψευδής. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές.
(γ) Δεν έχουμε αντιληφθεί ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή θεωρείται από αυτούς που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως. Αυτό δεν είναι μισθός αφού δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ κ.λπ. Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους
ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει υπεράνω του νόμου.
(δ) Η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει. Αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει. Αφορά επίσης την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι, αμερόληπτο.
2. Πριν λίγες ημέρες, όταν το θέμα ηγέρθη από το ΚΕΒΕ, ο κ. Αντωνίου δήλωνε ότι «αν ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος». Ξαφνικά, ο δήθεν ευπρόσδεκτος έλεγχος χαρακτηρίζεται ως «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται από θεσμικούς φορείς». Συνεπώς, για σκοπούς προάσπισης των θέσεων μας και απόκρουσης των κατηγοριών που έχουμε δεχθεί, δίνουμε στη δημοσιότητα τη χθεσινή επιστολή μας.
Θωμάς Αντωνίου: Τι είπε για ΓεΣΥ και πρόθεση παραίτησης
ΝΕΟΤΕΡΟ: Θωμάς Αντωνίου για Ελεγκτή: «Προσωπικά δεν είμαι νομικός, δεν μπορώ να κρίνω την νομική πτυχή»
Δεν έχει ικανοποιηθεί από την απάντηση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, για την επιστολή που έθεσε στην παραίτηση του, ανέφερε ο Θωμάς Αντωνίου σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο. Σημείωσε επίσης ότι δεν δόθηκε πολιτική κάλυψη ούτε στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου και της οικογένειας του, αλλά ούτε και στις επιθέσεις εναντίον του ΓεΣΥ, που έχουν εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.
Ανέφερε ακόμη ότι το Σύστημα έφτασε σε όρια βιωσιμότητας και αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της αποκοπής 250 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του. Αυτά τα εκατομμύρια, είπε, αποτελούν το δίκτυ ασφάλειας του συστήματος.
Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από το ΓεΣΥ να δοθούν στο υπουργείο Υγείας 120 εκατομμύρια ευρώ, για αποστολές στο εξωτερικό, παραπομπές ασθενών σε κλινικές στο εσωτερικό και αγορά φαρμάκων.
Ο κ. Αντωνίου, χαρακτήρισε παράνομη και πρωτοφανή την απαίτηση διαχείρισης των κεφαλαίων για παραπομπές σε κλινικές στην Κύπρο από το υπουργείο Υγείας. Ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν λαμβάνει αμοιβή για την εργασία του στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, σημειώνοντας ότι, από την πρώτη στιγμή, θεωρούσε υπερβατική τη μάχη για το ΓεΣΥ και ηθικό χρέος του αυτή η μάχη να κερδηθεί.
Τέλος, τόνισε πώς έχασε τον πατέρα του, πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, γιατί βρισκόταν σε μακρά λίστα αναμονής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις