Ανακοινωθέν για το νέο ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο εξέδωσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Σύμφωνα με την ηγεσία του Ερσίν Τατάρ το νέο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι προβληματικό από πολλές απόψεις.
Στην εισαγωγή του γραπτού κειμένου αναφέρονται τα εξής: «Με το ψήφισμά του αριθ. 2646(2022) που εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου 2022, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παράτεινε την εντολή της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει τη διατήρηση του status quo, το οποίο θεωρεί απαράδεκτο. Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στις δύο εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέφερε τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των τελευταίων έξι μηνών, η επανάληψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παλαιότερων θέσεων αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το Συμβούλιο συνεχίζει να αγνοεί την (υφιστάμενη) πραγματικότητα στο νησί.»
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Μέτρα» για την Ειρηνευτική Δύναμη θα λάβει η τουρκοκυπριακή ηγεσία
Σύμφωνα με ηγεσία του κ. Τατάρ «σκοπός της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας διευθέτησης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής βούλησης, της ευελιξίας και του συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας διαπραγματεύσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
«Παρ' όλα αυτά, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Συμβούλιο, στο ίδιο ψήφισμα, υπαγορεύει ένα συγκεκριμένο μοντέλο διευθέτησης, παραπέμποντας στο ψήφισμά 1251 του 1991, πριν από 31 χρόνια, σε μια προσπάθεια να επιβάλει ένα μοντέλο διευθέτησης το οποίο, παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις, κατέληγε πάντα σε αποτυχία και για το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ανοιχτά ότι έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της» συνεχίζει το νέο ανακοινωθέν της τ/κ ηγεσίας, στο οποίο αναφέρονται και τα εξής: «Ο ‘πρόεδρός’ μας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να υιοθετεί μια καλοπροαίρετη και εποικοδομητική στάση προκειμένου να διασφαλίσει κοινό έδαφος στο πλαίσιο της αποδοχής της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού ‘λαού’. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τατάρ απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την 1η και την 8η Ιουλίου 2022 έξι προτάσεις».
Σύμφωνα με την ηγεσία του κ. Τατάρ το νέο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι προβληματικό και επειδή δεν «επέστησε την προσοχή στις ελληνοκυπριακές ‘παραβιάσεις’ στη νεκρή ζώνη, δεν καταδίκασε τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων και δεν τόνισε ότι οι πόροι υδρογονανθράκων ανήκουν και στους δύο ‘λαούς’. Η αποτυχία του Συμβουλίου να ζητήσει την άρση της άδικης απομόνωσης στην οποία υπόκειται ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ είναι επίσης απαράδεκτη».
Κατηγορώντας το ΣΑ του ΟΗΕ με το πρόσχημα της προκατάληψης και υπερασπιζόμενη το τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι, η τ/κ ηγεσία στο ανακοινωθέν της αναφέρει και τα εξής: «Μπροστά στην παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για άλλη μια φορά με αυτή την απόφαση, χωρίς τη συγκατάθεση της ‘τδβκ’, και παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, η ‘τδβκ’ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλείψει αυτή την ‘παρανομία’ και την αδικία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν ‘ανεξάρτητο κράτος’ δεν είναι κοινότητα, αλλά ‘λαός’ με ίση κυριαρχία.»
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων - Ξεπέρασαν τα €2 δισ. - Ποιοι ξόδεψαν τα περισσότερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις