Η πιο τραγική πτυχή απότοκο της τουρκικής εισβολής είναι αυτή των αγνοουμένων δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς 48 χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε 775 Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοουμένους μας και αυτό εξαιτίας της απάνθρωπης στάσης της κατοχικής δύναμης που αρνείται να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθόλα ανθρωπιστικού προβλήματος».
Σε ομιλία του στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Ήρωες της Κωμόπολης Αιγιαλούσης, ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση, είπε ότι «έχουμε χρέος και υποχρέωση απέναντι στους ήρωες και τους συγγενείς τους να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζει μαρτυρία γυναίκας από το 1974: «Τους βιασμούς μου από Τούρκους στρατιώτες θα τους πάρω στον τάφο μου...»
Πρόσθεσε ότι «σήμερα, σαράντα οκτώ χρόνια μετά, διατηρούμε αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με στόχο να καλλιεργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ειρηνική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».
Μια λύση που, όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, «να ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της μαρτυρικής μας νήσου».
Μία λύση, συνέχισε, «η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τα περί Κύπρου Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και τις μέχρι στιγμής επιτευχθείσες συγκλίσεις».
Στην ομιλία του ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν έπαψε στιγμή να εκφράζει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρτυρία στο Themaonline: Τουρκική Εισβολή 20 Ιουλίου 1974: «Στην Κερύνεια ερωτεύθηκα, παντρεύτηκα και εκεί θα ήθελα να πεθάνω»
Δυστυχώς, είπε ο κ. Φωτίου, «για άλλη μια φορά, απαράδεκτες θέσεις και προκλητικές δηλώσεις καταγράφουν τη σταθερή και αδιάλλακτη παρεμβατική στάση της Τουρκίας, η οποία αξιώνει απροκάλυπτα τη δημιουργία δύο κρατών, προωθώντας μεθοδευμένα τη διχοτόμηση και προβαίνει σε νέα τετελεσμένα επί του εδάφους ιδιαίτερα στην περιοχή Αμμοχώστου».
Πρόθεσε ότι παρά την τουρκική στάση, «δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε το χρέος μας προς τους ήρωες και τους μάρτυρες μας, δεν παραγράφουμε την ιστορία μας και τα δίκαια μας και με εκδηλώσεις όπως η παρούσα το υπογραμμίζουμε και το επιβεβαιώνουμε».
Για την εκδήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «αναδεικνύει τις ηρωικές μορφές των Γιαλουσιτών, που με ψυχικό μεγαλείο και αυταπάρνηση ανταποκρίθηκαν στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας και θυσιάστηκαν για έναν ανώτερο σκοπό».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις