ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Το δημοψήφισμα και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ελλάδα: Το δημοψήφισμα και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ώρα μηδέν για την πιο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού - Ανοιξαν οι κάλπες με άδεια ΑΤΜ

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ελληνες, για το δημοψήφισμα, μετά από μία εβδομάδα- κόλαση, με κλειστές τράπεζες, ελέγχους κεφαλαίων, ατελείωτες ουρές μπροστά από ΑΤΜ και εικόνες ντροπής με συνταξιούχους που στριμώχνονταν για ώρες μπροστά από τα υποκαταστήματα για να πάρουν μέρος της σύνταξής τους.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 μ.μ., με τους ψηφοφόρους να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο «Ναι» και το «Οχι» στην πρόταση των δανειστών. Μία πρόταση που πλέον δεν είναι πάνω στο «τραπέζι», ενώ από το αποτέλεσμα θα καθοριστεί και το πώς θα συνεχιστούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αλλά και το τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες.

Αλλωστε, τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αναθεωρήσει την πολιτική της για την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε είχε αποφασίσει να «παγώσει» τον ELA. Στο μεταξύ, από την Παρασκευή προκάλεσε έντονη ανησυχία το σενάριο που δημοσίευσαν οι Financial Times για πλάνο «κουρέματος» καταθέσεων, το οποίο διέψευσαν η Λούκα Κατσέλη και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το απόγευμα του Σαββάτου.

Αν και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, μέχρι άλλα υψηλόβαθμα μέλη της, έχουν δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα έπειτα από το δημοψήφισμα θα έχει κλείσει η συμφωνία, τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών από την ευρωζώνη μιλούν για το αντίθετο. Ιδιαίτερα η γερμανική κυβέρνηση, όπως και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν επισημάνει σε κάθε τόνο ότι η συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα δεν θα έρθει σύντομα, καθώς πλέον η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση, με νέους όρους, έπειτα από τη λήξη του προγράμματος. Ολα αυτά, με το χρόνο να πιέζει, καθώς οι τράπεζες είναι κλειστές- σύμφωνα με δήλωση του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξουν μόνο με συμφωνία- ενώ πλησιάζει και η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, καθώς στις 20 Ιουλίου έρχεται πληρωμή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος

Οσο για το πότε θα μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος, ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:

    να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας,
    αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και
    η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμη ουρές εκλογέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.

Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006. Αποτελείται από ειδικά κινητά τηλέφωνα που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.800 εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι ενημερώνουν γρήγορα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Μια βεντάλια σεναρίων που περιλαμβάνουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή, διασφάλιση της παραμονής στην Ε.Ε. ή… ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας

Δημοκρατικά αντανακλαστικά, εγκληματική επιπολαιότητα ή σκοτεινά σχέδια για επιστροφή σε δραχμή; 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «νταούλια», μόνο που εκτός από τις αγορές, «χορεύουν» στους ρυθμούς της και οι Έλληνες ως … αναστενάρηδες. Η χώρα στροβιλίζεται σαν κέρμα στο γνωστό παιχνίδι «κορώνα ή γράμματα» - με αρκετούς σε Ελλάδα και Ευρώπη να επισημαίνουν πως ο κανόνας του «παιχνιδιού» έχει αλλάξει σε «ευρώ ή δραχμή».

Ωστόσο, η κάθε πλευρά του νομίσματος ενεργοποιεί σχεδόν αυτόματα και ορισμένες θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις.  Μια βεντάλια σεναρίων που περιλαμβάνουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή, διασφάλιση της παραμονής στην Ε.Ε. ή… ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας.

Ποιοι είναι λοιπόν οι σταθμοί της πορείας που θα ακολουθήσει η χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα;

«ΝΑΙ»: Παραίτηση Τσίπρα και κυβέρνηση ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή
Η επικράτηση του «ΝΑΙ» - σύμφωνα πάντα με τις τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών - θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό να υποβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβερνήσεως έως το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η χώρα δεν οδηγείται άμεσα σε εκλογές.

Ενεργοποιούνται οι διερευνητικές εκλογές και εντός του ασφυκτικού πλαισίου που διαμορφώνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και ειδικού σκοπού. Όμως, με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, κυβέρνηση χωρίς την στήριξη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό γιατί ΝΔ (76), Ποτάμι (17) και ΠΑΣΟΚ (13) συγκεντρώνουν 106 βουλευτές ενώ παράλληλα το ΚΚΕ (15) δεν πρόκειται να στηρίξει οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα καθώς επίσης κανείς δεν θα δεχθεί την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής (17).

Υπό αυτά τα δεδομένα ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα υποστηρίζεται από τους Αλ. Τσίπρα, Αν. Σαμαρά, Στ. Θεοδωράκη και Φ. Γεννηματά φαντάζει ως ο πιο πιθανός. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής θα τοποθετηθεί πολιτικό πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής ώστε εντός της εβδομάδας να έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή για να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους εταίρους. Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και το «μέτωπο» με τις Βρυξέλλες.

Ακολούθως, το «πεδίο» των εξελίξεων θα μεταφερθεί στο εσωτερικό της χώρας καθώς η νέα συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή και από τους βουλευτές που την στηρίζουν. Πιθανότατα, η «ζωή» της κυβέρνησης ειδικού σκοπού θα κρατήσει εως τον ερχόμενο Οκτώβριο - Νοέμβριο προκειμένου να ολοκληρώσει την έγκριση της συμφωνίας και των εφαρμοστικών νόμου που θα την συνοδεύουν.

Ποιοι απεργάζονται πραξικοπηματικές τακτικές;

Ωστόσο, το βάρος θα μεταφερθεί για μια ακόμα φορά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ερχόμενη από μια εκλογική ήττα θα είναι αναγκασμένη να ψηφίσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα αντιμετωπίζοντας την απειλή πλήρους διάλυσης. Γι αυτό, το τελευταίο διάστημα, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος με πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρούν να κατοχυρώσουν τον δικό τους σχεδιασμό.  Αναφέρουν συγκεκριμένα πως ο κ. Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί αλλά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπογράψει – ως εντολοδόχος της λαϊκής εντολής  όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα – όποια συμφωνία του προτείνουν! Η  νέα συμφωνία – όπως υποστηρίζουν - θα κυρωθεί ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η χώρα να πάει σε εκλογές το αργότερο εως τον Αύγουστο ώστε  η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να ψηφίσει την ΠΝΠ και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν.

«ΟΧΙ»: Ασύντακτη χρεοκοπία ή «υπερήφανο», σκληρό μνημόνιο

Τα ισχυρότερα σενάρια στην περίπτωση που υπερισχύσει το «ΟΧΙ» είναι δύο: νέο μνημόνιο το οποίο όμως θα ψηφιστεί «υπερήφανα» από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή ασύντακτη χρεοκοπία με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η επικράτηση του «ΟΧΙ» της δίνει νέα ισχυρή λαϊκή εντολή για να επιδιώξει καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους και λύση για το χρέος. Από την άλλη, οι ευρωπαίοι εταίροι επισημαίνουν πως το «ΟΧΙ» αμφισβητεί την επιθυμία παραμονής της χώρας στο ευρώ. 

Εκλογές ακόμα και αν επικρατήσει το «ΟΧΙ»;

Αν επικρατήσει η αισιόδοξη εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου τότε εντός των επόμενων δέκα ημερών ο πρωθυπουργός θα έχει υπογράψει νέα συμβιβαστική συμφωνία με τους πιστωτές. Το κείμενο θα περιλαμβάνει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Όμως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα επικρατεί πανηγυρικό κλίμα λόγω της εκλογικής νίκης «που ανάγκασε τους δανειστές να οπισθοχωρήσουν».

Η επαναστατική ευφορία δημιουργεί και τις συνθήκες προκειμένου το νέο μνημόνιο να περάσει από την Βουλή χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν, πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως ο κ. Τσίπρας να προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να επανεκλεγεί με μεγάλη αυτοδυναμία.

Οι πονηροί

Άλλοι πάντως, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει άλλο «κρυφό» σχεδιασμό η υλοποίηση του οποίου περνά μέσα από το «ΟΧΙ». Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου υλοποιεί από την πρώτη σχεδόν στιγμή μια σχεδιασμένη τακτική που οδηγεί συντονισμένα την χώρα στην έξοδο από το ευρώ, πετώντας όμως τον «μουτζούρη» της «ρήξης» στους εταίρους.

Οι ρεαλιστές

Τα σενάρια του «ΟΧΙ» κλείνουν με το χειρότερο αλλά αρκετά πιθανό ενδεχόμενο. Ασύντακτη χρεοκοπία λόγω έλλειψης ρευστού και κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Πηγές: ΚΥΠΕ, protothema.gr & iefimerida.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top