Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία και τρία άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, συνολικού ύψους σχεδόν 13,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν παγώσει στα 27 κράτη της ΕΕ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Επίτροπο της Ένωσης για την Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τρεις αυτές χώρες μαζί με Αυστρία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι κατάσχεσαν μικρά ποσά ή καθόλου, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξή του.
«Υπάρχουν έξι κράτη μέλη που κάνουν τη δουλειά», είπε.
«Έχουμε μια κατάσταση, όπου ορισμένα κράτη μέλη, μας παρέχουν πολλές πληροφορίες, άλλα, μας δίνουν πληροφορίες για πολύ χαμηλά ποσά» και «γίνεται πιο περίπλοκο όταν ορισμένες χώρες δεν επικοινωνούν», σημείωσε.
Η ΕΕ δημιούργησε τον Μάρτιο μια νέα ειδική ομάδα για «πάγωμα και κατάσχεση» με στόχο την βελτίωση του συντονισμού, ενώ επιτρέπει τακτικές ανταλλαγές πληροφοριών και συναντήσεις και έχει ήδη συμβάλει στη «μεγάλη αύξηση» του αριθμού των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται σε ορισμένες χώρες, είπε ο κ. Ρέιντερς.
Το πρόβλημα παραμένει ότι «μερικές φορές δεν παίρνουμε απάντηση, έστω κι αν έχουμε αυτήν την ομάδα εργασίας όπου όλοι είναι παρόντες, ή παίρνουμε μικρά ποσά σε σύγκριση με το μέγεθος της χώρας», σημείωσε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Ρέιντερς αναζητά νέους κανόνες για την ΕΕ που θα διευκόλυναν όχι μόνο το πάγωμα, αλλά και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Για να γίνει αυτό, υπάρχει ανάγκη να διασυνδεθεί το θέμα με το έγκλημα, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις