Ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης θα είναι πολλοί και θα μείνουν, λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, για να τονίσει στη συνέχεια ότι χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός και ομάδα πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου να φτιαχτούν δομές σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν για αρκετούς μήνες, μπορεί και χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας.
Στην κλινική του καθηγητή διεξάγεται μελέτη για το long covid που διαπιστώνει δεδομένα τα οποία συνάδουν με άλλα διεθνή και δημοσιεύθηκε το Μάιο στο «Journal of Personalized Medicine». Έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα 2.000 ασθενείς λέει ο κ. Γουργουλιάνης που είναι και ο συντονιστής της μελέτης. «Ωστόσο η μελέτη μας αφορά 145 ασθενείς που περάσανε βαριά τη νόσο, την περίοδο προ εμβολίων. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο οι άνθρωποι αυτοί και για αρκετό καιρό, περίπου επτά στους δέκα ανέφεραν ότι είχαν υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, περίπου 1 στους 5 δήλωσε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 μετά από νοσηλεία έχει σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική του υγεία. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται ακόμη και ένα χρόνο μετά».
Εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι 1-0
Στο ερώτημα αν το long covid διαφέρει από εμβολιασμένους σε ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης απαντά ότι ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Οι επιστήμονες, εξηγεί, απλά γνωρίζουν ότι μετά τον εμβολιασμό οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκδήλωσαν ηπιότερη νόσο και επομένως «περιμένουμε να έχουμε λιγότερο σοβαρό long covid στους ασθενείς που εμβολιάστηκαν και νόσησαν». Σχετικά με κάποιες επιστημονικές διαπιστώσεις ότι ακόμη και ασυμπτωματικοί μπορεί να εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα long covid, ο καθηγητής αναφέρει ότι στατιστικά όσοι παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα, είναι αυτοί που έχουν μπει στο νοσοκομείο, έχουν νοσηλευτεί αρκετές μέρες, και έχουν μπει σε ΜΕΘ. «Ωστόσο υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν μακροπρόθεσμες βλάβες σε άτομα που το έχουν περάσει ελαφρά, αλλά είναι μικρότερο το ποσοστό αυτών των ασθενών».
Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι αυτό το κύμα θα μιμηθεί τα αντίστοιχα κύματα σε χώρες που πήραν τα μέτρα νωρίτερα, όπως είναι η Πορτογαλία. «Φτάνει στην κορυφή του αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να εκτονώνεται σιγά-σιγά. Νομίζω ότι ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλός και βλέπουμε από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο που θα γυρίσουμε μέσα σε κλειστούς χώρους πώς θα είναι. Ελπίζω τότε να έχουμε καινούργια προσανατολισμένα εμβόλια στα καινούρια στελέχη».
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις