Για τη διάδοση χρήσης μεγαλύτερης γκάμας εξαρτησιογόνων ουσιών μεταξύ κοριτσιών και αγοριών της εφηβικής ηλικίας προειδοποιεί το ΚΕΝΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, στις 26 Ιουνίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο, είναι μία τάση ιδιαίτερα ανησυχητική, που «προδιαγράφει την τροπή που θα λάβει το φαινόμενο τα επόμενα χρόνια».
Το ΚΕΝΘΕΑ επισημαίνει ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και των προβλημάτων που ακολούθησαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μετατοπίστηκε η προσοχή των θεσμικών φορέων, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο θέμα της χρήσης ναρκωτικών. Υπογραμμίζει, δε, την ανάγκη για συντονισμένη προληπτική αντίδραση της πολιτείας και των εθελοντών θα πρέπει να είναι άμεση.
Η χρήση της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, της κοκαΐνης και άλλων διεγερτικών και παραισθησιογόνων ουσιών, από ολοένα και μεγαλύτερη ομάδα χρηστών, έχει προκαλέσει αύξηση των ψυχωσικών επεισοδίων ανάμεσα στον πληθυσμό των χρηστών, λέει το ΚΕΝΘΕΑ. Προσθέτει, δε, ότι τα άτομα αυτά, λόγω της ψυχωσικής τους κατάστασης, δεν είναι σε θέση να να ζητήσουν βοήθεια για αποτοξίνωση και απεξάρτηση, πράγμα που συνδέεται, όπως προσθέτει πιο κάτω, με την αύξηση στον αριθμό ατόμων που εισέρχονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για θεραπεία από ουσιοεπαγώμενη ψύχωση.
Επισημαίνεται, δε, ότι το ΚΕΝΘΕΑ, με υποβολή πρότασης συνεργασίας, ζητά την λειτουργία εντατικού προγράμματος κινητοποίησης και συμβουλευτικής για απεξάρτηση, εντός του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, οπότε να καλύπτονται και οι δύο πτυχές της συννοσηρότητας, τόσο η ψύχωση, όσο και ο εθισμός.
Ζητά, ακόμα, μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση προς τα θεραπευτικά προγράμματα των ΜΚΟ, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τα εισερχόμενα περιστατικά αποτελεσματικά και χωρίς να σχηματίζονται λίστες αναμονής.
Αναφέρεται, επίσης, στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου, της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων και του Υπουργείου Υγείας, για την παραπομπή των ουσιοεξαρτωμένων ατόμων που έρχονται σε επαφή με το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Το πρωτόκολλο, όπως εξηγεί, απευθύνεται σε έφηβους και νέους ηλικίας 14-24 χρόνων, μόνιμους κάτοικους της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων, που έχουν συλληφθεί ή εναντίον των οποίων έχει σχηματιστεί ποινικός φάκελος, ως συνέπεια της χρήσης ή/και κατοχής παράνομων ουσιών εξάρτησης.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω, τα νεαρά αυτά άτομα στις περιπτώσεις πρώτης σύλληψης, μπορούν να λάβουν θεραπεία και η υπόθεσή τους να μην καταχωρηθεί στο Δικαστήριο. Σε περίπτωση επόμενης σύλληψης, θα καταχωρηθεί η πρώτη υπόθεση. «Το πιο πάνω πρωτόκολλο έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες νεαρά άτομα να λάβουν έγκαιρα βοήθεια και να μείνουν μακριά από την χρήση, αποφεύγοντας τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες μιας ενδεχόμενης ποινής φυλάκισης», τονίζει το ΚΕΝΘΕΑ.
Σημειώνεται δε, ότι η Κύπρος διαθέτει 76,3% των πόρων που αφορούν τις εξαρτήσεις για την καταστολή, 7,4% για την θεραπεία και 1,7% για την πρόληψη και την έρευνα, σύμφωνα με έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου, που υλοποιήθηκε το 2018, με το ΚΕΝΘΕΑ να ζητά η κατανομή των πόρων ανάμεσα στους τομείς της καταστολής της πρόληψης και της θεραπείας να διαφοροποιηθεί.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών, υπενθυμίζεται η θέση του ΚΕΝΘΕΑ για προγράμματα που αποσκοπούν στην καθολική πρόληψη με τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας, πέρα από τα προγράμματα επιλεκτικής και ενδεδειγμένης πρόληψης. Παράλληλα, αναφέρει ότι αναμένεται η πιστοποίηση Στελεχών Πρόληψης και Συμβούλων Τοξικοεξάρτησης από την ΑΑΕΚ για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πολίτες.
Άλλωστε, ένα ακόμα αίτημα του ΚΕΝΘΕΑ είναι και η εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών του ΟΑΥ σε θέματα εξαρτήσεων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων συνδεδεμένων με την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων που προκαλούν εξάρτηση, αλκοόλ και παράνομων ουσιών και δημιουργία συστήματος παραπομπής σε εξειδικευμένα κέντρα.
Τέλος, απευθύνοντας ευχαριστίες σε πλήθος φορείς και οργανισμούς, καθώς και σε εθελοντές, που προσφέρουν στήριξη στο έργο του ΚΕΝΘΕΑ, υπενθυμίζεται ότι και οι πολίτες που αγοράζουν το εμφιαλωμένο νερό «Ευ Ζην», συμβάλλουν στην συλλογή πόρων για την πρόληψη των εξαρτήσεων.
Ανησυχητική η αύξηση συνθετικών εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη, λέει ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ
Ανησυχίες για την αύξηση συνθετικών εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη, όπου αναγνωρίστηκαν 52 νέες ουσίες το 2021, εκφράζει ο Πρόεδρός της Ανεξάρτητης Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Χρίστος Μηνά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, που ορίστηκε από τον ΟΗΕ στις 26 Ιουνίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δρ. Μηνά κάνει λόγο για ένα πρόβλημα με «πολύ-παραγοντική φύση, που αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα» και χρήζει «πολυθεματικής, ισορροπημένης και ολοκληρωμένης πολιτικής και συνεργασίας». Αναφέρει, δε ότι όραμα της ΑΑΕΚ είναι «τα παιδιά, οι νέοι μας αλλά και όλοι οι πολίτες της Κύπρου να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικά στελεχωμένες και τεκμηριωμένες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, μείωσης της βλάβης και κοινωνικής υποστήριξης», ώστε να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους, θωρακίζοντας από κάθε μορφής εξάρτησης την προσωπικότητα τους.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή συνθετικών εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη, ενώ το 2021 αναγνωρίστηκαν 52 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ψυχοδραστικών ουσιών που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) σε 880. Σημειώνεται, δε, ότι 5.800 θάνατοι, που αφορούσαν παράνομες ουσίες, σημειώθηκαν στην Ε.Ε. το 2020 λόγω υπερβολικής δόσης.
«Οι δείκτες προσφοράς και χρήσης αρχίζουν να επιδεικνύουν πως κινούμαστε στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας», αναφέρει ο Δρ. Μηνά, εξηγώντας ότι το προφίλ των διαθέσιμων ουσιών δεν είναι πιά απλό.
Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) είναι ο εθνικός συντονιστικός φορέας στον τομέα των εξαρτήσεων και είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής μία Στρατηγική 2021-2028. Ο Δρ. Μηνά τονίζει ότι προωθείται μία «ανθρωποκεντρική, ολιστική, ισορροπημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου».
Όπως αναφέρει ο Δρ. Μηνά, η αντιμετώπιση των προκλήσεων των ναρκωτικών χρήζει προσοχής, ιδίως εν μέσω των υγειονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η ΑΑΕΚ, παρά τις δύσκολες και πρωτοφανείς περιστάσεις, συνεχίζει να στηρίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν εξαρτήσεις μέσω διάφορων υπηρεσιών, όπως η δωρεάν πρόσβαση στις δομές θεραπείας στη διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό, τη στήριξη του Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης «ΣΤΟΧΟΣ», την απρόσκοπτη πρόσβαση στη ναλοξόνη για πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την υπερδόση, την οικονομική επιχορήγηση θεραπευτικών προγραμμάτων που συνέχισαν σε διαδικτυακό επίπεδο, κ.ο.κ.», προσθέτει.
Έμφαση δίνεται, όπως λέει, και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση με την ανανέωση της ιστοσελίδας της ΑΑΕΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Στο επίκεντρο μας βρίσκεται ο άνθρωπος. Θέτουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη φιλοσοφία πως η χρήση και η εξάρτηση δεν είναι πρόβλημα εγκληματικότητας αλλά δημόσιας υγείας», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις