«Βλαντιμίρ, πρώτα ένα πράγμα!» λέει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς προσπαθεί να πει κάτι στον Ρώσο ομόλογό του. «Άκου Εμανουέλ», τον διακόπτει ο Ρώσος ηγέτης.
Ένα από τα τελευταία τηλεφωνήματα μεταξύ των Προέδρων της Γαλλίας και της Ρωσίας, μόλις τέσσερις ημέρες πριν ο Πούτιν εκδώσει την εντολή εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, είναι γεμάτη ένταση, περιστασιακές εκφράσεις σεβασμού και παράξενες στιγμές.
Με την ειρήνη στην Ευρώπη να τίθεται εν αμφιβόλω, το τηλεφώνημα τελειώνει με τον Πούτιν να λέει ότι υποτίθεται ότι έπαιζε χόκεϊ επί πάγου και ότι διεξήγαγε τη συνομιλία από μια αθλητική αίθουσα.
Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ματιά σε ένα εμπιστευτικό τηλεφώνημα μεταξύ αρχηγών κρατών, ο Μακρόν και η ομάδα του μαγνητοσκοπήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο να λαμβάνουν την κλήση και τα πλάνα θα μεταδοθούν τώρα ως κεντρικό στοιχείο ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ένας Πρόεδρος, Ευρώπη και Πόλεμος" σχετικά με τους χειρισμούς του Γάλλου Προέδρου στον πόλεμο της Ουκρανίας, που θα μεταδοθεί την Πέμπτη στο France 2 TV.
Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς ο Γάλλος ηγέτης έκανε μια άκαρπη προσπάθεια να σταματήσει τη Ρωσία από τον πόλεμο. Πρότεινε επίσης μια σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην οποία η Ρωσία γύρισε την πλάτη της.
Ο Μακρόν έχει επαινεθεί από τους θαυμαστές του, ότι κράτησε ανοιχτό ένα κανάλι επικοινωνίας με τον Πούτιν, με τον οποίο προσπάθησε να καλλιεργήσει μια σχέση που έφτασε στο σημείο να καλέσει τον αρχηγό του Κρεμλίνου στην καλοκαιρινή του κατοικία το 2019.
«Θα ήθελα να μου δώσεις πρώτα την ανάγνωσή σου για την κατάσταση και ίσως, πολύ ευθέως, όπως συνηθίζουμε, να μου πεις ποιες είναι οι προθέσεις σου», ρώτησε ο Μακρόν ωμά τον Πούτιν στην αρχή της συνομιλίας.
"Τι μπορώ να πω; Εσύ ο ίδιος βλέπεις τι συμβαίνει", απάντησε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουκρανία για ρήξη των συμφωνιών του Μινσκ που μείωσαν την κλίμακα μιας σύγκρουσης που ξέσπασε το 2014.
Έψεξε τον φιλοδυτικό Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας ψευδώς το Κίεβο ότι αναζητά πυρηνικό όπλο.
«Στην πραγματικότητα ο αγαπητός συνάδελφός μας κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα» για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ισχυρίστηκε ο Πούτιν. «Σας λέει ψέματα», πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης τον Μακρόν ότι επιδιώκει να αναθεωρήσει το Μινσκ.
"Δεν ξέρω αν ο νομικός σου σύμβουλος έμαθε νομικά! Όσο για μένα, κοιτάζω απλώς τα κείμενα και προσπαθώ να τα εφαρμόσω", βρόντηξε ο Μακρόν.
Ο Πούτιν στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι προτάσεις των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να ληφθούν υπόψη. «Αλλά δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις των αυτονομιστών», είπε ο Μακρόν.
Ωστόσο, παρά την ένταση, ο Μακρόν προσπάθησε επίσης να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι θα παροτρύνει τον Ζελένσκι να «ηρεμήσει τους πάντες» όχι μόνο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μην ενδώσεις σε προκλήσεις οποιουδήποτε είδους τις επόμενες ώρες και μέρες», είπε στον Πούτιν.
Όπως έκαναν πάντα στις συνομιλίες τους και οι δύο άντρες χρησιμοποιούν ενικό για να απευθυνθούν ο ένας στον άλλον.
Η κλήση έληξε με τον Μακρόν να προτείνει στον Πούτιν μια σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν. Ο Πούτιν δεν έφερε αντίρρηση, αλλά δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για τον καθορισμό ημερομηνίας, ενώ επέμεινε ότι η συνάντηση πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη.
Στη συνέχεια, το Ελιζέ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι είχε επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Τα τελευταία λόγια ήταν σχετικά εγκάρδια. "Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση Βλαντιμίρ. Θα μείνουμε σε επαφή σε πραγματικό χρόνο. Όταν υπάρξει κάτι τηλεφώνησέ μου", είπε ο Μακρόν. «Σε ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε», είπε ο Πούτιν, ξαφνικά γυρνώντας στα γαλλικά.
Τότε ήταν που ο Πούτιν αποκάλυψε στον Μακρόν τι είχε επίσης στο μυαλό του.
"Για να είμαι ειλικρινής, ήθελα να πάω να παίξω χόκεϊ επί πάγου. Εδώ σου μιλάω από το αθλητικό κέντρο πριν ξεκινήσω τη σωματική άσκηση. Αλλά πρώτα θα μιλήσω με τους συμβούλους μου".
Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή, πυροδοτώντας έναν πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται, παρά το ότι η Μόσχα δεν κατάφερε να καταλάβει το Κίεβο.
Ο Μακρόν ανέλαβε να έχει περαιτέρω επαφές με τον Πούτιν ακόμη και μετά την έναρξη της εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά οι συνομιλίες έχουν πια αραιώσει.
Πάντα επέμενε ότι η διπλωματία ήταν το σωστό, αλλά αντιμετώπισε επίσης κριτική επειδή τελικά έκανε ένα ταξίδι στο Κίεβο για να στηρίξει τον Ζελένσκι μόλις την περασμένη εβδομάδα και όχι νωρίτερα.
«Δεν τον πείσαμε και εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε ο Μακρόν στους κινηματογραφιστές. «Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε, μέσω της εμπιστοσύνης και της πνευματικής συζήτησης, ένα μονοπάτι με τον Πούτιν», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις