ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνοτουρκικά: Ο επόμενος γύρος στη Μαδρίτη - Η στρατηγική Μητσοτάκη για την πιθανή πρόκληση Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Ο επόμενος γύρος στη Μαδρίτη - Η στρατηγική Μητσοτάκη για την πιθανή πρόκληση Ερντογάν

Αποφασισμένος να μην οξύνει τα πνεύματα, αλλά και να απαντήσει σε κάθε πιθανή πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. Το μήνυμα αυτό, δε, εκνεύρισε την Άγκυρα που είδε μετά από καιρό τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών να στηλιτεύει τις κινήσεις της.

«Εγώ προσωπικά, αλλά και η ελληνική Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», υπογράμμισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα είναι η Αθήνα που θα πολώσει το κλίμα και θα τροφοδοτήσει την ένταση. Μάλιστα, σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, μιας και δεν ήταν αυτός που επέλεξε να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι αμφίβολο, πάντως, κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, έστω και «στα όρθια» στη Μαδρίτη, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το «ζουμί», όμως, έγκειται στη στρατηγική, με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο της Μαδρίτης, με δεδομένη τη διαρροή από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο κ. Ερντογάν θα θέσει ζήτημα νησιών, εφόσον «προκληθεί» από τον κ. Μητσοτάκη. «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, σε μια Σύνοδο που κύριο θέμα έχει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμπερίληψη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα σπεύσει να θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα, εν είδε παραπόνου προς τη Συμμαχία, αν και το μήνυμα θα είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Το πώς θα ανταποκριθείς ο κ. Ερντογάν σε μια τέτοια θέση, δεν είναι ακόμα σαφές, αν και κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι σημασία έχει και η σειρά των τοποθετήσεων, σε αυτές τις περιπτώσεις. Και, λόγω της κατάστασης με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα λάβει τον λόγο «ψηλά» στη Σύνοδο, την ώρα που στο παρασκήνιο θα εξελίσσονται προσπάθειες να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Ερντογάν έχει διαμηνυθεί από τον διεθνή παράγοντα ότι δεν θα πρέπει να εμφανιστεί στη Μαδρίτη φορτώνοντας το τραπέζι με περαιτέρω αιτιάσεις και θέσεις που μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικό ρήγμα στη Συμμαχία, την ώρα που το ζητούμενο είναι η ενότητα. Αντίστοιχο μήνυμα έχει φτάσει και στην Αθήνα, η απάντηση, όμως, από μέρους μας είναι ότι, σε περίπτωση πρόκλησης, θα δοθεί η δέουσα απάντηση. Ρόλο στις προσπάθειες να μην «εγκλωβιστεί» στα Ελληνοτουρκικά φέρεται να έπαιξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, στις αρχές της εβδομάδας, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον κ. Ερντογάν και με τον κ. Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top