Απόφαση ΕΚΤ: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον ELA στην Ελλάδα

Απόφαση ΕΚΤ: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον ELA στην Ελλάδα

Δεν αυξήθηκε η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπως ήταν αναμενόμενο

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Στην αποψινή συνεδρίασή του, η οποία ακολούθησε την ολοκλήρωση της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών της ΕΚΤ δεν έδωσαν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα ούτε όμως και μείωσαν το ποσό που έχουν ήδη παραχωρήσει στις ελληνικές τράπεζες. 

Παραλλήλως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ αποφάσισαν περαιτέρω εξέταση του ζητήματος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών - αν χρειαστεί - σε επόμενη συνεδρίαση. Δεν ελήφθη απόφαση για κούρεμα των εγγυήσεων (collateral) η οποία μπορεί να οδηγούσε σε ασφυξία τις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια περίοδο που στις ελληνικές τράπεζες έχει επιβληθεί κεφαλαιακός έλγχος, τα καταστήματα είναι κλειστά και οι τράπεζες προειδοποιούν ότι τα μετρητά στερεύουν και από τα ATM πολύ σύντομα, η παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα ήταν ένα πραγματικό «δώρο». Ωστόσο, η απόφαση του Μάριο Ντράγκι και των συνεργατών του να μην αλλάξουν τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αναμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι η Φρανκφούρτη τηρεί στάση αναμονής και διατηρεί τον ELA για την Ελλάδα στα 88,6 δισ.ευρώ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Την Δευτέρα η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου για Νίκο Σύκα - Τα σενάρια

ΔΗΣΥ: Την Δευτέρα η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου για Νίκο Σύκα - Τα σενάρια

Για το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας έχει προγραμματιστεί η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, η οποία μέχρι στιγμής αναβλήθηκε δύο φορές.  Στόχος της συνεδρίας είναι η εξέταση της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου, που κατατέθηκε έπειτα από πρόταση της προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου, και αφορά τη διαγραφή του βουλευτή Νίκου Σύκα.

BEST OF TOTHEMAONLINE