ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Το ξέρεις. Το ξέρουμε. Φτάνει» - Μια στις πέντε γυναίκες στην Κύπρο έχουν υποστεί βία

«Το ξέρεις. Το ξέρουμε. Φτάνει» - Μια στις πέντε γυναίκες στην Κύπρο έχουν υποστεί βία

Μία στις πέντε γυναίκες στην Κύπρο έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ ποσοστό 39% έχουν υποστεί ψυχολογική βία από το σύντροφο τους, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση της εκστρατείας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) και τη διαφημιστική εταιρεία Contact Grey.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση των επιδημικών διαστάσεων που λαμβάνει η Βία κατά των Γυναικών και Κοριτσιών στη χώρα μας είναι επιτακτική.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου είπε ότι το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις, το οποίο εμφανίζεται σε κάθε περιοχή, χώρα ή κουλτούρα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης, φυλής ή εθνικότητας.

Ανέφερε, επίσης, ότι η βία ενάντια στις γυναίκες συνιστά την πιο βάρβαρη και την πιο διαδεδομένη μορφή συστηματικής διάκρισης και ανισότητας που συνεχίζουν να βιώνουν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή, η οποία εκπηγάζει από τις ιστορικά άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Είναι για αυτό το λόγο που η βία κατά των γυναικών συνιστά, και αυτό θα πρέπει να τονιστεί,  «βία με βάση το φύλο» και, διάκριση λόγω φύλου. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, το Γραφείο μου, στα πλαίσια της άσκησης των διευρυμένων αρμοδιοτήτων που του έχουν παραχωρηθεί, τόσο για την προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για την προώθηση της αρχής της ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων, έχει, τα τελευταία χρόνια, ασχοληθεί επισταμένα με διάφορες πτυχές και εκφάνσεις του φαινομένου της βίας που στρέφεται εναντίον γυναικών και κοριτσιών», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης έχει ως γενικό στόχο να διαδώσει το ξεκάθαρο μήνυμα για μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών.

«Παράλληλα, αποσκοπεί στην αλλαγή των κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή, στοχεύοντας ειδικότερα στους άντρες και τα αγόρια (12 ετών και άνω) ως πιθανούς θύτες και αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν στην πρόληψη και αντιμετώπισή της Βίας κατά των γυναικών», πρόσθεσε.

Η κ. Σαββίδου είπε, αναφορικά με τα πρόσφατα σεξιστικά περιστατικά στη δημόσια ζωή, ότι το Γραφείο της επεξεργάζεται και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση αύριο, με τις θέσεις της.

«Προτίθεμαι, επίσης, να ετοιμάσω συνολική τοποθέτηση για το θέμα το ερχόμενο Φθινόπωρο, η οποία αποσκοπεί στο να  δώσει το έναυσμα για ευρύτερη συζήτηση και δημόσιο διάλογο», συμπλήρωσε.

Η Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) Σουσάνα Παύλου παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο της Βίας Κατά των Γυναικών καταδεικνύοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του φαινομένου.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με στατιστικές της αστυνομίας, υπάρχει μια αυξητική τάση όσον αφορά αναφορές περιστατικών βίας στην οικογένεια από 719 το 2011 σε 777 το 2013. Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορούσαν σωματική βία (72.7%), ακολουθούν οι ψυχολογική βία (24.5%) και σεξουαλική βία.

Είπε, επίσης, ότι στην Κύπρο, τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξαν πέραν των 30 δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους ως αποτέλεσμα της δομικής ανισότητας και των σχέσεων εξουσίας και ελέγχου που διέπουν παραδοσιακά τις σχέσεις των δύο φύλων.

«Επιπλέον, υπάρχει μια συγκλονιστική αύξηση των κρουσμάτων βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, έστω και αν αυτές είναι μεταξύ των λιγότερο αναφερόμενων εγκλημάτων στην Κύπρο. Από τα διαθέσιμα στοιχεία βλέπουμε ότι υπάρχει μια συγκλονιστική αύξηση των ποσοστών αναφοράς για βιασμούς κατά τις τελευταίες 2 δεκαετίες. 117 βιασμοί και 7 απόπειρες βιασμών από το 2010 μέχρι το 2013,” είπε.

Σημείωσε ότι “η Κύπρος έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά σε καταδίκες στην Ευρώπη και οι ποινές είναι ανεπαρκείς και μη αποτρεπτικές. Είμαστε από τις μόνες χώρες στην ΕΕ όπου δεν υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης και προστασίας θυμάτων σεξουαλικής βίας και βιασμού.  Όσο αφορά την ενδο-οικογενειακή βία το 2014 ο ΣΠΑΒΟ χειρίστηκε 1.636 υποθέσεις, από τις οποίες 639 ήταν νέες υποθέσεις».

Όπως είπε, 82% των θυμάτων ήταν γένους θηλυκού, 23 γυναίκες ήταν εγκυμονούσες, 56% των θυμάτων ήταν σύζυγος ή σύντροφος του θύτη, 12% ήταν πρώην σύζυγος ή σύντροφος του θύτη, 28% δέχονταν βία σε νεαρή ηλικία, 74% των θυμάτων ζούσαν με το θύτη, 52% είχαν σωματική και ψυχολογική βία, 9% σεξουαλική βία (συνυπάρχει η ψυχολογική και σωματική βία).

«Το 2012, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια διεξήγαγε την πρώτη παγκύπρια προσπάθεια διερεύνησης της έκτασης, των μορφών, της συχνότητας και των επιπτώσεων της βίας που ασκείται ενάντια στις γυναίκες στην κυπριακή οικογένεια από συζύγους και συντρόφους. Σύμφωνα με την έρευνα το 28% των γυναικών στην Κύπρο έχουν υποστεί βία από τον νυν ή πρώην σύντροφο ή σύζυγο», πρόσθεσε.

Όσο άφορα τις επιπτώσεις της βίας, η κ. Παύλου είπε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανέφερε τραυματισμούς (12%) και προβλήματα υγείας (11%).

«Ωστόσο, αν και χαμηλά, ανησυχία προκαλούν τα ποσοστά που αφορούν αιμορραγία (6%), κατάγματα (5%) και διακοπή εγκυμοσύνης (3%) μετά από βίαιες συμπεριφορές εναντίον τους. Επιπλέον, το άγχος, η κατάθλιψη, οι αϋπνίες, οι εφιάλτες αναφέρονται από τις γυναίκες του δείγματος με ποσοστά 39%, 22%, 18%, και 12% αντίστοιχα. Από το 28% των γυναικών του δείγματος που δήλωσε ότι έχει υποστεί κάποια μορφή βίας 16% δήλωσε επίσης ότι αυτό επηρέασε την εργασία τους. Από τις γυναίκες του δείγματος που δήλωσαν ότι ασκήθηκε βία εναντίον τους από το σύζυγο/σύντροφο μόνο το 42.5% δήλωσε ότι ανέφερε σε κάποιον το γεγονός/περιστατικό, ενώ ποσοστό της τάξεως του 57.5% δήλωσε πως δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση ή αναφορά του περιστατικού. Από αυτές τις αναφορές, οι περισσότερες έχουν γίνει προς κάποιο φίλο (26%), προς την μητέρα του θύματος (14%), προς την αδερφή (10%), καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας θυμάτων βίας στην οικογένεια, 1.440 (5%)», συμπλήρωσε.

Η κ. Παύλου είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ποσοστό 22% Κυπρίων γυναικών έπεσαν θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ ποσοστό 39% έχουν υποστεί ψυχολογική βία από τον σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

«Το συνολικό ετήσιο κόστος της ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ύψος 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε μισή ώρα ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός για τα κράτη μέλη της Ε.Ε για προγράμματα πρόληψης είναι 1000 φορές λιγότερος. Το κόστος της βίας στην οικονομία και στην κοινωνία δεν είναι ο μόνος ή ο κύριος λόγος που πρέπει να δράσουμε. Η βία κατά των γυναικών είναι άδικη. Είναι έγκλημα. Είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, μια θεμελιώδη αξία της ΕΕ.

«Η προώθηση των πολιτικών ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς όχι μόνο συμβάλλει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, βοηθώντας να την αποτρέψει, αλλά με τη σειρά του, προσφέρει υψηλές απολαβές και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την εθνική ανάπτυξη και σε όλα τα μέλη της κοινωνίας,” ανέφερε.

Η εκπρόσωπος της διαφημιστικής εταιρείας Contact Grey Λία Φλουρέντζου, στη δική της ομιλία, εξήγησε την επικοινωνιακή στρατηγική και παρουσίασε τα επικοινωνιακά εργαλεία της εκστρατείας που περιλαμβάνουν τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μηνύματα τα οποία θα προβληθούν στην Κύπρο υπό το σύνθημα «Οι άντρες λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών: Το ξέρω. Το ξέρεις. Το ξέρουμε. Φτάνει».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο

• Αυτό είναι το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους – Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

• Από σήμερα επανέρχεται το μηδενικό ΦΠΑ – Σε ποια προϊόντα εφαρμόζεται – Ανησυχία από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση

• Ο Ομπάμα «καρφώνει» τον Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο: Δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να είναι και μαύρος και Έλληνας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδης να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top