Με αναφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξήγησε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και την απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, την Κυριακή 5 Ιουνίου, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο σύνολο των στοχεύσεων και των αξόνων στους οποίους εδράζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι παρά τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τη Ρωσία με την Ελλάδα, η εισβολή στην Ουκρανία «ανέτρεψε τελείως το οικοδόμημα των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».
«Η Ελλάδα μάχεται μισό αιώνα για να ανατρέψει μια εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν μπορεί, λοιπόν, με κανέναν τρόπο να μην καταδικάσει απερίφραστα εισβολή σε μία ανεξάρτητη χώρα», τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Δεν μπορεί να μην επιχειρήσει, με όποια μέσα έχει, να υπερασπίσει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έτσι στην πραγματικότητα υπερασπίζει τον εαυτό της και τα δικά της σύνορα. Το ιδεολόγημα επί τη βάση του οποίου υπάρχει, αναπτύσσεται, ζει», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ειδικότερα, όσον αφορά το πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στην αρχή της θητείας του διαπνεόταν από την αισιοδοξία ότι «θα μπορέσουμε να βρούμε κώδικες επικοινωνίας με την Τουρκία και να επιλύσουμε τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, που είναι η Υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στις θάλασσες που μας περιβάλλουν, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
«Δυστυχώς, αυτή υπήρξε μια απολύτως λανθασμένη πρόγνωση. Βρεθήκαμε απέναντι σε μια διαρκή διεύρυνση επιχειρημάτων, διεκδικήσεων απέναντι στην πατρίδα μας πέραν του Διεθνούς Δικαίου, πέραν οποιασδήποτε λογικής», τόνισε, υπενθυμίζοντας και το ζήτημα του «τουρκολιβυκού μνημονίου».
«Και επίσης το ιδεολόγημα της γαλάζιας πατρίδας, η αντίληψη δηλαδή ότι τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα. Δηλαδή πρέπει να αποκοπούν από τον κορμό της Ελλάδας στην οποία ανήκουν με τη συνθήκη της Λοζάνης», επισήμανε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, με «το νέο επιχείρημα ότι η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βασίζεται στη συμφωνία περί αποστρατικοποίησης, άλλως η ελληνική κυριαρχία δεν είναι απόλυτη αλλά είναι σχετική».
Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, σε όλα αυτά τα ζητήματα η Ελλάδα έχει απαντήσει με σειρά επιστολών, με την τελευταία να αποστέλλεται πριν από λίγες ημέρες.
Τονίζοντας ότι η ελληνική επιχειρηματολογία είναι απολύτως επαρκής και πειστική, επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχει στο οπλοστάσιό της τα πιο σύγχρονα επιχειρήματα του Διεθνούς Δικαίου».
«Αντιθέτως οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Αποτελούν εκδηλώσεις ενός νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας δήθεν περιφερειακής υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της», τόνισε.
Εκφράζοντας την ευχή για μια αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, η οποία θα την κάνει να συμβαδίσει με τις αρχές του 21ου αιώνα και τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν διατηρεί μεγάλη αισιοδοξία.
Σε αυτό το τοπίο, κατέληξε ο ίδιος, η Ελλάδα διατηρεί την εθνική ομόνοια και ομοψυχία, καθώς και τη δυνατότητά της να προβάλλει τις θέσεις της, βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις, στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις