ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Τι μπορεί να πάθει το παιδί αν καταπιεί μία μπαταρία «κουμπί»

Προσοχή: Τι μπορεί να πάθει το παιδί αν καταπιεί μία μπαταρία «κουμπί»

Βασανιστικές οι βλάβες που μπορεί να συμβούν στον οργανισμό. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη. Τι να προσέχουν οι γονείς. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών.

Αν έχετε ή περιμένετε μικρό παιδί στο σπίτι, κλειδώστε σε κάποιο ντουλάπι τα ρολόγια, τα τηλεχειριστήρια του αυτοκινήτου και οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή λειτουργεί με την μικρή, πλακέ μπαταρία που είναι γνωστή ως μπαταρία «κουμπί». Αν το παιδί την καταπιεί, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικές βλάβες και να κοστίσει ακόμα και τη ζωή του.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν επιστήμονες από τον Καναδά, οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά 195 περιστατικά κατά τα οποία μικρά παιδιά κατάπιαν τέτοιου είδους μπαταρίες. Όπως διαπίστωσαν, οι μικρές αλλά πανίσχυρες αυτές μπαταρίες μπορεί:

  • Να προκαλέσουν εγκαύματα στον λαιμό των παιδιών
  • Να παραλύσουν τις φωνητικές χορδές τους
  • Να ενώσουν τον οισοφάγο με την τραχεία

Στις σοβαρές περιπτώσεις, το έγκαυμα μπορεί να φτάσει έως μία σημαντική αρτηρία ή φλέβα. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να προκαλέσει ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία και το παιδί να χάσει τη ζωή του.

Ακόμα χειρότερα, δε: οι γονείς μπορεί να μην αντιληφθούν αμέσως τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, αυτό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, δεδομένου ότι συνήθως μεσολαβούν αρκετές ημέρες από την κατάποση έως την αφαίρεση της μπαταρίας.

«Σπανίως αντιλαμβάνονται αμέσως οι ενήλικες ότι το παιδάκι κατάπιε μια μπαταρία. Η μελέτη μας έδειξε ότι κατά μέσον όρο μεσολαβούν έξι μέρες έως ότου γίνει αντιληπτή η κατάποση. Τότε όμως μπορεί ήδη να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Nikolaus Wolter, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Έγκαυμα χειρότερο από το οξύ

Όταν το παιδί καταπιεί την μπαταρία, αυτή μπορεί να «κολλήσει» σε ένα στενό τμήμα του οισοφάγου του. Αν συμβεί αυτό, οι πόλοι της μπαταρίας συνδέονται και μπορεί να δημιουργήσουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα καθαυτό δεν προκαλεί τραυματισμό. Ωστόσο διασπά το νερό σε αέριο υδρογόνο και ελεύθερες ρίζες υδροξειδίου. Έτσι οδηγεί σε μία βάση, που προκαλεί εσωτερικό έγκαυμα.

«Τα εγκαύματα αυτά είναι το αντίθετο από εκείνα που προκαλεί το οξύ, αλλά είναι πολύ χειρότερα», εξήγησε ο Dr. Wolter. «Προκαλούν πολύ βαθύ τραυματισμό, ο οποίος μπορεί να εισδύσει στο τοίχωμα του οισοφάγου και να το διαπεράσει, φθάνοντας σε ζωτικής σημασίας όργανα όπως η αορτή και η τραχεία. Αν συμβεί αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν υποψιαστείτε πως το παιδί σας κατάπιε μπαταρία, πρέπει να πάτε αμέσως στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Μετά την αφαίρεση της μπαταρίας, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση. «Αν το παιδί παρουσιάσει επίμονα συμπτώματα, όπως χρόνιο βήχα, «σφύριγμα» ή πνίγεται όταν καταπίνει, να το πάτε αμέσως στον παιδίατρο», συνιστά ο ειδικός. «Ενημερώστε τον οπωσδήποτε ότι το παιδί είχε καταπιεί μπαταρία «κουμπί»».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Otolaryngology, Head & Neck Surgery. Τα 195 παιδάκια που είχαν καταπιεί μπαταρία είχαν μέση ηλικία 18 μηνών (το μεγαλύτερο ήταν 5 ετών). Τα 95 από αυτά ήταν αγόρια.

Από τη στιγμή της κατάποσης έως την αφαίρεση της μπαταρίας μεσολάβησαν από 1 ώρα έως και 45 (!) ημέρες. Ωστόσο μόνο από ένα παιδάκι αφαιρέθηκε η μπαταρία μέσα σε δύο ώρες από την κατάποση. Στο σχεδόν 80% των περιπτώσεων, η μπαταρία που κατάπιαν τα παιδιά είχε διάμετρο 20 χιλιοστά (mm) και πάνω. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για μπαταρίες λιθίου.

Οι δύο συχνότερες συνέπειες από την κατάποση ήταν:

  • Τραχειο-οισοφαγικά συρίγγια (155 παιδάκια)
  • Μονόπλευρη παράλυση των φωνητικών χορδών (16 παιδάκια)

Οι τραυματισμοί αυτοί χρειάστηκαν αντιμετώπιση με τραχειοστομία στο 15% των περιπτώσεων. Πολλά παιδάκια, εξ άλλου, χρειάστηκε να τραφούν για αρκετό καιρό μέσω σωλήνα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παράλυση των φωνητικών χορδών εκδηλωνόταν νωρίτερα από τους άλλους τραυματισμούς.

Δυστυχώς, για 14 από τα παιδιά ήταν αργά όταν έγινε η διάγνωση και τελικά έχασαν τη ζωή τους.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά

Ο Dr. Wolter τόνισε ότι οι πιθανότητες να καταπιεί ένα παιδί μία μπαταρία δεν είναι πολλές. Επειδή, όμως, οι συνέπειες είναι καταστροφικές συνιστά ορισμένα μέτρα προστασίας:

  • Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, να ελέγχετε τακτικά όλες τις συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες. Να βεβαιώνεστε πως οι θήκες τους είναι ασφαλισμένες.
  • Ιδανικά να έχετε μόνον συσκευές όπου οι θήκες των μπαταριών χρειάζονται κάποιο εργαλείο (π.χ. κατσαβίδι) για να ανοίξουν.
  • Αν η θήκη της μπαταρίας δεν είναι ασφαλής, να φυλάτε την συσκευή σε σημείο όπου δεν έχει πρόσβαση το παιδί
  • Να απορρίπτετε αμέσως τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στους ειδικούς κάδους.
  • Να φυλάτε τις ανταλλακτικές μπαταρίες σε χώρους όπου δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά

Πηγη: iatropedia.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top