ΥΓΕΙΑ

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένας καλός βραδινός ύπνος κάνει πολλά περισσότερα από το να σας ξεκουράζει απλώς, ενώ συνδέεται και με μια σειρά από οφέλη. Πρώτον, μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας διατηρώντας τις ορμόνες σας σταθερές, οι οποίες επηρεάζουν τα πάντα, από τα επίπεδα του στρες μέχρι την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με το Verywell Health.

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς ο ξεκούραστος, βαθύς ύπνος μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση, τη μνήμη, τις σωματικές ικανότητες, την υγεία της καρδιάς, το σωματικό βάρος, ακόμη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και σκέψης.

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ο ύπνος είναι, επίσης, κρίσιμος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το Clean Eating εξηγεί ότι όταν το σώμα βρίσκεται σε ηρεμία, ορισμένες λειτουργίες επιβραδύνονται, δίνοντας στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό για να λειτουργεί όχι μόνο όταν είστε άρρωστοι ή έχετε τραυματιστεί, αλλά και όταν είστε καλά. Αν κοιμάστε αρκετά, λοιπόν, βοηθάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να σας κρατάει υγιείς.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποφέρει αν δεν κοιμάστε αρκετά

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από τη φλεγμονή για να κάνει τη δουλειά του. Το Ίδρυμα Ύπνου εξηγεί ότι η φλεγμονή ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης του σώματος αυξάνοντας την ποσότητα των κυτοκινών που παράγουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα είτε είστε άρρωστοι είτε όχι, και συμβαίνει όταν κοιμάστε. Συγκεκριμένα, συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, όταν ο μεταβολισμός είναι ο χαμηλότερος.

Επομένως, είναι σημαντικό όχι μόνο να κοιμάστε, αλλά να έχετε και έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν αυτού του είδους η φλεγμονή συνέβαινε κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, θα εμπόδιζε τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου. Το να κοιμάστε λιγότερο από έξι ή επτά ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία, επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν μπορεί να κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει για να σας κρατήσει υγιείς. Επίσης, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Αν διαπιστώσετε, λοιπόν, ότι έχετε πρόβλημα ύπνου, μπορείτε να προσπαθήσετε να δουλέψετε σε μια ρουτίνα ύπνου που περιλαμβάνει σταθερές ώρες ύπνου και αποφυγή μπλε οθονών πριν από τον ύπνο σύμφωνα με την Mayo Clinic. Εάν έχετε τακτικά προβλήματα ύπνου, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top