ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Λυγίζει απελπισμένη μονογονιός: «Ζούσαμε σε ένα σπίτι που ο τοίχος ήταν πιασμένος με τέλλα για να μην πέσει κάτω»

Λυγίζει απελπισμένη μονογονιός: «Ζούσαμε σε ένα σπίτι που ο τοίχος ήταν πιασμένος με τέλλα για να μην πέσει κάτω»

Μια ανάρτηση ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τους πολίτες και να τους ευαισθητοποιήσει για δυο μικρά παιδιά. Μια ιστορία που θέλαμε να παρουσιάσουμε για αυτή την όμορφη κίνηση ανθρωπιάς που τους χάρισαν ποδήλατα...αλλά στην πορεία εξελίχθηκε αλλιώς.

Η ιστορία πίσω από αυτά τα χαμόγελα , κρύβει ένα μεγάλο γολγοθά. Μια Ελληνίδα μάνα μονογονιός τριών παιδιών όπου δεν της δίνεται το Κίτρινο χαρτί παραμονής στην Κύπρο και ταλαιπωρείται σε δύσκολες καταστάσεις. Με 3 παιδιά, το μικρότερο 8 μηνών και το μεγαλύτερο 10 χρονών, τα οποία είναι γεννημένα στην Κύπρο.

Όταν μάθαμε την ιστορία αυτής της γυναίκας , επικοινωνήσαμε μαζί της και με την συγκατάθεση της δημοσιοποιούμε τον δικό της γολγοθά.

"Γιατί η κυβέρνηση είναι τόσο άδικη; Θέλω να δουλέψω και δεν μπορώ, παρακαλάω να πάω δουλειά. Γιατί προστατεύετε τους αιτητές ασύλου, γιατί μπαίνουν από τα κατεχόμενα και παίρνουν όλα τα επιδόματα σαν κύριοι, έχουν άδεια παραμονής σαν κύριοι , και εγώ που είμαι Ευρωπαία δεν μπορώ να έχω ένα yellow slip;" ήταν τα απελπισμένα λόγια της μητέρας μονογονιού που εδώ και μήνες παλεύει στη Κύπρο να ζήσει με τα παιδιά της.

 

Η ιστορία της συγκλονίζει... Από την Ελλάδα στην Κύπρο, μετά στην Αίγυπτο και ξανά πίσω στην Κύπρο ως μονογονιός με τρία παιδιά.

Και αν η ιστορία του άρθρου μας ξεκίνησε με χαμόγελα για να σας διηγηθούμε μια όμορφη κίνηση συμπολιτών μας , που πρόσφεραν δυο ποδήλατα στα δυο της παιδιά .... στο τέλος η ιστορία έκρυβε πολλές δύσκολες πτυχές, που δεν μπορούσαν άλλο να κρυφτούν.

Η ιστορία της γυναίκας αυτής συγκλονίζει. Το 2011 έρχεται στην Κύπρο από την Ελλάδα, όπου γνωρίζει τον άντρα της , με καταγωγή από την Αίγυπτο (τότε αιτητής ασύλου), και μαζί αποκτούν δυο παιδιά. Ωστόσο ο σύζυγος της, λόγω του ότι δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, και επειδή το άσυλο του είχε "κλείσει", η Κυπριακή Δημοκρατία τον είχε απελάσει.

Τότε αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αίγυπτο. Λίγα χρόνια μετά για λόγους υγείας όταν συγκεκριμένα διαγνώστηκε με καρκίνο, και καθώς ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί , παίρνει την απόφαση - με συγκατάθεση του συζύγου- να πάρει τα παιδιά της και να έρθει Κύπρο, ώστε να είναι κοντά σε γιατρούς που μιλάνε την ίδια γλώσσα μαζί της. Ο άντρας της δεν μπορούσε να την ακολουθήσει λόγω black list.

Προς έκπληξη της όταν φτάνει στο αεροδρόμιο από Αίγυπτο για Κύπρο, διαπιστώνει ότι είναι και η ίδια stop list και δεν μπορεί να εισέλθει στην Κύπρο με τα παιδιά της, γιατί δεν είχε το yellow slip, κάτι που δεν γνώριζε ότι θα έπρεπε να είχε καθώς ήταν πολίτης Ευρωπαϊκής χώρας. Ωστόσο μετά από ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο , της δόθηκε ειδική άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο και εισήλθε. "Σκεφτείτε ότι ήμουν 7 μηνών έγκυος και ήμουν από τις 6 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα να περιμένω στο αεροδρόμιο για την έγκριση. Μου είχαν κρατήσει τα διαβατήρια, το δικό μου Ελληνικό και τα Αιγυπτιακά των παιδιών μου"

Ο καρκίνος, το κίτρινο χαρτί που δεν της δίνει η Κυπριακή Κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2021 και τα τρία παιδιά

Από τότε ξεκίνησε ο γολγοθάς της. Πέρα από τον καρκίνο που αντιμετώπιζε, με δυο παιδιά και την ίδια να είναι τότε έγκυος στο τρίτο της παιδί... εως και σήμερα που γέννησε ... ακόμα δεν μπορεί να βγάλει το κίτρινο χαρτί, καθώς ανάμεσα στα κριτήρια είναι να έχει εισόδημα 900ευρώ. Όπως μας ανέφερε "Καταλαβαίνω τη νομοθεσία, αλλά με 3 παιδιά αυτή τη στιγμή και καμία βοήθεια πως μπορώ να πάω να δουλέψω; Θέλω να δουλέψω αλλά έχω ένα παιδί 8 μηνών και ακόμα δυο σε ηλικίες 9 και 10 χρονών, που να τα αφήσω;".

"Είχα κάνει επιστολή στο Υπ.Εσωτερικών , τους ενοχλούσα κάθε μέρα. Επικοινωνούσα καθημερινά να με βοηθήσουν να πάρω τα διαβατήρια για να γράψω τα δυο μου παιδιά σχολείο , έπρεπε να ακολουθήσω τη διαδικασία να βγάλω το yellow slip και χωρίς τα διαβατήρια δε μπορούσα να κάνω τίποτα. Μια εβδομάδα πριν γεννήσω το γιο μου , μου έδωσαν τα διαβατήρια. Από τον Ιούλιο που μου τα πήραν, μου έδωσαν πίσω τα διαβατήρια μου το Σεπτέμβριο. Μάλιστα είχα πάρει ειδική άδεια από το Υπ.Υγείας να γεννήσω δωρεάν στο νοσοκομείο, διότι όλα τα χρήματα τα είχα ξοδέψει στις εξετάσεις του παιδιού. Λόγω του ότι δεν έχω το κίτρινο χαρτί πρέπει να πληρώνω τα πάντα. Δεν έχω δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναγκαστικά έπρεπε να πάρω ειδική άδεια".

"Ζούσαμε σε ένα σπίτι που ο τοίχος ήταν πιασμένος με τέλλα για να μην πέσει κάτω"

Όπως αναφέρει στο ThemaOnline , όταν "ήρθα πίσω από την Αίγυπτο, ζούσα σε ένα σπίτι που δεν ήταν κατοικήσιμο , ήταν ακατάλληλο για παιδιά, έμπαζε νερά, οι τοίχοι θα έπεφταν πάνω μας. Ο τοίχος ήταν πιασμένος με τέλλα για να μην πέσει κάτω. Το χειμώνα με τις πολλές βροχές κοιμόμασταν στην κουζίνα γιατί το δωμάτιο και σαλόνι έμπαζε νερό . Ήταν 130 ευρώ ενοίκιο και επειδή δεν είχα λεφτά το πλήρωνε μια φίλη μου από το εξωτερικό. Όμως ήταν το μοναδικό πράγμα που είχα μπροστά μου για να μείνουμε μέσα με τα παιδιά μου".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν απευθύνθηκε στο Γραφείο Ευημερίας εξήγησε ότι "Τους έπαιρνα τηλέφωνο, τους έστελνα eimail και καμία ανταπόκριση τότε. Δεν μπορούσα να πάω αυτοπροσώπως στα γραφεία, διότι είχα 2 παιδιά και ένα νεογέννητο, δεν είχα αυτοκίνητο ούτε και χρήματα. Τελικά οι γείτονες μου, επικοινώνησαν μαζί τους και τους είπαν να έρθουν να δουν που μένω για να με βοηθήσουν. Έτσι και έγινε, αρχές Ιανουαρίου ήρθαν άλλα μου είπαν ότι για να γίνουν διαδικασίες πρέπει να έχω το yellow slip. Άλλα από το immigration δεν μπορούν να μου το δώσουν γιατί δεν έχω εισόδημα 900 το μήνα. Τους εξήγησα ότι είμαι μονογονίας με 3 παιδιά, πως θα έχω εισόδημα, αφού δεν μπορώ να δουλέψω;".

Από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022 , η μονογονίας έμενε στο ακατάλληλο σπίτι με τα 3 παιδιά.

"Δεν ζητάω πολλά , μόνο το κίτρινο μου χαρτί ... Με βοηθάνε πολίτες με τρόφιμα και ντρέπομαι ειλικρινά. Θέλω να δουλέψω."

Όπως αναφέρει η μητέρα "Δεν ζητάω πολλά , μονό το κίτρινο μου χαρτί , να μπορούμε να έχουμε εγώ και τα παιδιά μου δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μπορώ και εγώ σιγά σιγά να βρω μια δουλειά"

"Υπάρχει κόσμος που με βοηθά με τρόφιμα, ντρέπομαι ειλικρινά. Η κ. Μαρία Φουσκούλη και η κ. Σάλλυ Παναγιώτου, μου στέκονται σαν αδερφές. Θέλω να δουλέψω και δεν μπορώ, παρακαλάω να πάω δουλειά και δεν με παίρνουνε. Που να αφήσω το 8 μηνών μωρό μου και τα άλλα δυο μου παιδιά μετά τη 1 που σχολνάνε από το σχολείο. Δεν μπορώ να τα αφήσω μόνα τους. Για να πάει το 8 μηνών μωρό μου σε βρεφονηπιακό σταθμό χρειάζονται 200 ευρώ"

Με την παρέμβαση του Γρ.Ευημερίας, καθώς όπως αναφέρει έχει πάει σε άλλο σπίτι πιο κατάλληλο από τα μέσα Απριλίου του 2022: "Είχαν εγκριθεί από το Ευημερίας 1500 ευρώ για τα ενοίκια μου, είμαι σε άλλο σπίτι με πιο ψηλό ενοίκιο από τον Απρίλιο και ακόμα δεν δόθηκαν τα λεφτά για το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες. Είχα πάει σε πολλά σπίτια άλλα δεν με δέχονταν γιατί έλεγαν ότι το Γρ.Ευημερίας αργεί να πληρώσει. Ωστόσο με πίεση από το χωριό, το Γραφείο μου έδωσε 200 ευρώ το μήνα για να μπορώ να αγοράζω τα απαραίτητα. Με τρία παιδιά δεν βγαίνει με τίποτα, μονό και μονό πανιά και το γάλα του μωρού που είναι τώρα 8 μηνών."

Κραυγή αγανάκτησης - " Εγώ που είμαι Ευρωπαία δεν μπορώ να έχω ένα yellow slip" - Από τον Απρίλιο του 2021 παλεύει να πάρει το χαρτί. 

Κραυγή αγανάκτησης, και απογοήτευσης προς την κυβέρνηση από τη μητέρα μονογονιό, που προσπαθεί και παλεύει μόνη με 3 παιδιά "Γιατί προστατεύεται τους αιτητές ασύλου, γιατί μπαίνουν από τα κατεχόμενα και παίρνουν όλα τα επιδόματα σαν κύριοι, έχουν άδεια παραμονής σαν κύριοι και εγώ που είμαι Ευρωπαία δεν μπορώ να έχω ενα yellow slip;. Δεν καταλαβαίνω το λόγο. Γιατί η κυβέρνηση είναι τόσο άδικη; Οι Κύπριοι κατάντησαν να μισούν τους αλλοδαπούς μονό και μόνο από την κυβέρνηση. Γνωρίζω Αιγύπτιους, Σύριους δεν έχουν βίζα και πιάνουν επιδόματα. Τι ζήτησα; Να με βοηθήσουν να σταθώ στα πόδια μου, να πάρω το yellow slip".

"Χωρίς αυτό το χαρτί, δε μπορώ ούτε να παίρνω επίδομα ως μονογονιός, ούτε να έχουν τα παιδιά μου δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη..." εξηγεί η μητέρα.

Έστειλε επιστολή στην Υπ.Εργασίας και ζητούσε δουλειά

Αξίζει να σημειωθεί όπως αναφέρει η μητέρα, προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Υπ.Εργασίας, με επιστολή ζητώντας εργασία.

"Είχα στείλει επιστολή στην Υπουργό Εργασίας , δυο μέρες πριν αρρωστήσει η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου . Ζητούσα εργασία από την κ.Ζέτα και της εξηγούσα την κατάσταση. Μου απάντησε την επόμενη μέρα οτι πήγε το θέμα μου στο Υπουργείο Πρόνοιας. Όταν έμαθα ότι αρρώστησε λιποθύμησα. Αυτή η γυναίκα μου φέρθηκε σαν άνθρωπος, μου απάντησε την επόμενη μέρα της επιστολής μου. Είναι άνθρωπος με Α κεφαλαίο η Υπ.Εργασίας".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top