ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Απόδωσε η σημερινή συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη

Ακιντζί: Απόδωσε η σημερινή συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη

Ορισμένη πρόοδος επιτεύχθηκε στη σημερινή συνάντηση στην οποία καθόρισαν τους τομείς στους οποίους θα δουλέψουν οι δύο διαπραγματευτές μέχρι την επόμενη συνάντηση των ηγετών στις 10 Ιουλίου, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί.

Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές θα συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα για να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Στη σημερινή συνάντηση, συνέχισε, όπως και στην προηγούμενη άρχισαν με μια τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών, στη συνέχεια με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ και τους διαπραγματευτές τους και στο τέλος με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. Αυτή η μορφή, είπε, είναι πολύ αποδοτική, “καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα, έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε περισσότερο στα προβλήματα και σε αυτό το πλαίσιο επιτυγχάνουμε πρόοδο”.

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ ο κ. Ακιντζί είπε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στις αποφάσεις που έχουν λάβει οι ηγέτες και επιτυγχάνεται βαθμιαία πρόοδος και στο ηλεκτρικό και στην κινητική τηλεφωνία και στα άλλα ζητήματα, λέγοντας ότι “θα φτάσουμε και σε αυτά τα θέματα σε θετικά αποτελέσματα”.

“Εν συντομία μπορώ να πω ότι η σημερινή μας συνάντηση ήταν αποδοτική, μπορώ να πω ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε μια θετική ατμόσφαιρα και σε αυτό το κλίμα επιτυγχάνοντας πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και όταν είναι εφικτό συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εργαζόμαστε για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής δομής που θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε για έγκριση στο λαό μας”. Ευχήθηκε δε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί θετικά.

Ερωτηθείς σε ποια θέματα επιτεύχθηκε πρόοδος, ο κ. Ακιντζί ότι η σημερινή συνάντηση αφορούσε την διοίκηση, το περιουσιακό με κριτήρια εδαφικού και σε αυτά τα θέματα έγινε αξιολόγηση. Σε κάποιους τομείς επιτεύχθηκε πρόοδος αλλά δεν είναι ενδεδειγμένο να αναφερθεί σε αυτά λεπτομερώς και δεν θέλει να δώσει τροφή για σενάρια, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπήρξε αναφορά σε θέματα που συζητήθηκαν πριν έρθει ο καιρός τους και αυτό προκάλεσε κωλύματα στις συνομιλίες και θέλουν τα πράγματα να συζητούνται όταν έρθει η ώρα τους. Γι` αυτό, εξήγησε, δεν θέλει να αναφερθεί στα κριτήρια του εδαφικού καθώς δεν ήρθε μέχρι σήμερα προς συζήτηση το θέμα των ονομάτων των χωριών, ποσοστώσεις ή χάρτες. “Για να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο είναι θέμα να πηγαίνουμε βήμα βήμα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε”.

Σε ερώτηση για την επιστροφή Ε/κ προσφύγων και δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και αν αυτά συζητήθηκαν σήμερα, ο κ. Ακιντζί απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ή οποιουδήποτε άλλου δεν είναι θέμα των διαπραγματεύσεων. “Από όπου θέλουν ας έρθουν οι δηλώσεις.Το πιο σωστό είναι να μην έρθουν από καμιά πλευρά δηλώσεις που θα ζημιώσουν τη διαδικασία”.

Συνέστησε επίσης να μην πιστεύουν ως σωστό οτιδήποτε γράφεται στον ε/κ Τύπο φέροντας ως παράδειγμα ότι σήμερα στον ε/κ Τύπο έχει γραφθεί ότι ο ίδιος έχει αποδεχθεί το να υπάρχει δυνατή κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. “Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει” ανέφερε λέγοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει και λέει αυτό που υπάρχει και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ότι δηλαδή το ομοσπονδιακό κράτος πρέπει να έχει τις εξουσίες που έχει κανονικά ένα ομοσπονδιακό κράτος και οι εξουσίες που απομένουν να ανήκουν στην ομοσπονδιακή πολιτεία. “Θα υπάρχει μια εξουσιοδότηση μέσα σε λογικά πλαίσια , δηλαδή δεν μιλούμε ούτε για ενιαίο κράτος ούτε για συνομοσπονδία”.


Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει επαρκής πρόοδος μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αυτό εύχεται, “θα δούμε”. Τον Ιούλιο, πρόσθεσε, υπάρχουν δύο προγραμματισμένες συναντήσεις των ηγετών και μετά όχι. Οι διαπραγματευτές, συνέχισε, θα συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα και αυτό που οι ηγέτες πρέπει να κάνουν είναι εκεί που χρειάζεται η πολιτική απόφαση να παρεμβαίνουν προς τους διαπραγματευτές και η διαδικασία να προχωρά ανοίγοντας νέα πεδία. Χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση σημαντική λέγοντας ότι διανύθηκε απόσταση. Εάν υπάρξουν εξελίξεις και η ανάγκη μπορεί και να πραγματοποιήσουν περισσότερες συναντήσεις πριν από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε θέλοντας να τονίσει – όπως είπε – ότι αυτή η δουλειά δεν τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Στα εσωτερικά ζητήματα, συνέχισε, υπάρχει σοβαρή πρόοδος αλλά υπάρχουν και εξωτερικά, όπως θέματα που αφορούν άλλες πλευρές και εάν μπορεί να γίνει μια σύνοδος στην οποία θα συμμετάσχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, δεν είναι κάτι στο οποίο υπάρχει συμφωνία. “Αυτό μπορείτε να το θεωρήσετε ως έναν ανεπίσημο στόχο. Υπάρχει και στο μυαλό των ΗΕ. Ωστόσο το σημαντικό είναι το τι θα κάνουμε εμείς μέχρι εκείνη την ημέρα. Εάν εμείς επιτύχουμε ικανοποιητική πραγματική πρόοδο, από αυτή την άποψη η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ αποδοτική, τότε αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει με αυτόν τον τρόπο”.


Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι το θέμα της ιθαγένειας όπως και άλλα θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα τους, σημειώνοντας πως από το 1974 και εντεύθεν υπάρχουν 41.000 που ήρθαν στα κατεχόμενα, παντρεύτηκαν, εγκαταστάθηκαν, έκαναν παιδιά, ήρθαν ως σύζυγοι και έκαναν παιδιά, και με κάποιο τρόπο έχουν ενοποιηθεί με τον τόπο. Αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, είπε, από παλιά ο ίδιος την ξεχώριζε προσθέτοντας ότι 11 χρόνια πριν αυτοί οι άνθρωποι είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Σε αυτό το θέμα, ανέφερε, δεν έχουν αμφιταλαντεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ο ίδιος είχε επικρίνει την επίδοση της υπηκοότητας του ψευδοκράτους ώστε να έχουν κάποια πολιτικά κόμματα πλεονέκτημα. Αυτό πλέον δεν γίνεται είπε και συνέστησε να αποφεύγονται δηλώσεις που δεν θα συμβάλλουν προς την διαδικασία των συνομιλιών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top