Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παρευρέθηκε σήμερα στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αμερίκου Αργυρίου.
Δείτε αυτούσια την ομιλία του:
Με πραγματικά ιδιαίτερη συγκίνηση παρευρίσκομαι μαζί σας στην τέλεση των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού αφιερωμένου στη δράση του αείμνηστου, ιατρού, πριν και πάνω από όλα όμως ανθρωπιστή, Αμερίκου Αργυρίου.
Επιτρέψτε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς να συγχαρώ τον Δήμο Λεμεσού για την άξια επαίνου αυτή πρωτοβουλία, ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης στη σπουδαία προσφορά της σημαίνουσας αυτής προσωπικότητας.
Μιας προσωπικότητας την οποία η Κύπρος σεμνύνεται να περιλαμβάνει στις τάξεις των λειτουργών της ιατρικής επιστήμης και ιδιαίτερα των ανθρωπιστών, και με πολύ περισσότερη περηφάνεια για μας τους Λεμεσιανούς που ήταν συμπολίτης μας.
Ο αείμνηστος Αμερίκος Αργυρίου, τιμώντας ως ένας αληθινός εκφραστής τον όρκο του Ιπποκράτη, υπηρέτησε με όραμα και ανιδιοτέλεια την Παιδιατρική επιστήμη.
Ύψιστη προτεραιότητά του αποτέλεσε η υγεία των παιδιών, επιδιώκοντας τη διασφάλιση της υψίστης δυνατής επιστημονικής στήριξης.
Στο αυτό το πλαίσιο και όραμα, ίδρυσε το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής συνδέοντας το όνομά του με την εισαγωγή τριών σχετικών ανιχνευτικών προγραμμάτων.
Προγράμματα, τα οποία στο σύνολο τους αφορούν την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των παθήσεων που οδηγούν τα παιδιά σε νοητικές και σωματικές μειονεξίες.
Η συμβολή των προγραμμάτων αναγνωρίζεται και θεωρείται σημαίνουσα για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση ενός σημαντικού αριθμού περιστατικών και ως εκ τούτου για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τόσο των ιδίων των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.
Εκείνο στο οποίο θα ήθελα, επίσης, να σταθώ είναι στη συνειδητή επιλογή του Αμερίκου Αργυρίου, να συνδέσει την επιστημονική του ιδιότητα ως παιδιάτρου με αυτή του ενεργού, του ανθρωπιστή, του φιλάνθρωπου πολίτη.
Ο Αμερίκος Αργυρίου υπήρξε πρωτοπόρος όσον αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση και αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με νοητική αναπηρία.
Η απόφασή του να δημιουργήσει το 1969 μαζί με άλλους συμπολίτες του το Ίδρυμα «Θεοτόκος», αποτέλεσε ορόσημο για τον τόπο. Υπήρξε πρωτοπόρος ακόμα και πριν το κράτος ως όφειλε. Ανέλαβε την πρωτοβουλία ώστε να μπορεί να προσφέρει και προστασία και ποιότητα ζωής σε όσους τα γενετικά προβλήματα τους απέδιδαν την ιδιότητα της μειονεξίας.
Η απόφαση του να δημιουργήσει το ίδρυμα Θεοτόκος αποτέλεσε ορόσημο για τον τόπο προσφέροντας σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, καινοτόμες υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης σε ανήλικα και ενήλικα άτομα με σοβαρής μορφής αναπηρία.
Το πλέον, όμως, σημαντικό είναι ότι πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας νοοτροπίας αποδοχής των ατόμων αυτών, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσής τους.
Σε μια εποχή, όπου οι κοινωνικοί θεσμοί δοκιμάζονται, αυτή η ενεργός δραστηριότητα του Αμερίκου Αργυρίου, απολύτως συνυφασμένη με την αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά του, αναγνωρίζεται ως ανεκτίμητης αξίας και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους συνανθρώπους μας.
Και δεν είναι τυχαίο πως η Πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, το 2016 τον τίμησε με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς», ενώ τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.
Δύο ύψιστες διακρίσεις που αποτελούν το ελάχιστο χρέος απόδοσης τιμής, εκτίμησης και σεβασμού προς έναν άνθρωπο που όταν αποφάσιζε να ακολουθήσει το δρόμο της ιατρικής υπέγραφε ένα συμβόλαιο τιμής και ηθικής απέναντι στο πιο πολύτιμο δώρο, τη ζωή του συνανθρώπου μας.
Και θα περιοριστώ στα όσα ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξη του 2016, καθώς θεωρώ πως συνοψίζουν την ευγένεια της ψυχής του και το πόσο σπουδαίος και ξεχωριστός άνθρωπος ήταν ο Αμερίκος Αργυρίου.
Είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως «αγκάλιασα τον ανθρώπινο πόνο και έστησα τον φάρο της κοινωνικής δικαιοσύνης για να δημιουργηθεί η κοινωνική ευθύνη», προσθέτοντας ότι «μου λένε πως έδωσα πολλά, αλλά ξέρω πως πήρα περισσότερα, διότι το πιο συγκινητικό, το πιο ουσιώδες σε έναν γιατρό, είναι όταν του μεταφέρει μια μάνα ότι σώθηκε το παιδί της».
Μια στάση ζωής που ταυτίζεται με το όραμα και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Κράτος για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Είναι για αυτούς τους λόγους και πέραν της ετησίας κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν για τη λειτουργία τους, που τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, έχουν αναπτύξει μία στενή συνεργασία με τους δύο Οργανισμούς που δημιούργησε ο αείμνηστος γιατρός.
Αξίζει να σημειώσω ότι πέραν των υφιστάμενων προωθούνται νέες συνέργειες και δράσεις, με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση και ενίσχυση των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Επιτρέψτε μου, να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και να συγχαρώ τους Προέδρους, τα μέλη του Συμβουλίων, το προσωπικό και τους εθελοντές που πλαισιώνουν τη λειτουργία των δύο Οργανισμών, για την ακούραστη και ανιδιοτελή δράση τους για τη συνέχιση και περαιτέρω βελτίωση του έργου του Αμερίκου Αργυρίου.
Αναμφίβολα ο Αμερίκος Αργυρίου άφησε πίσω του ένα ευρύτατο σπουδαίο επιστημονικό έργο, η αξία του οποίου καθίσταται με το πέρασμα του χρόνου πολυτιμότερη, αφού συνεχίζει και θα συνεχίζει να ευεργετεί για πολλά χρόνια χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Για αυτό, για ακόμη μία φορά, συγχαίρω όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία ανέγερσης του γλυπτού, που όχι μόνο κοσμεί την αγαπημένη πόλη του Αμερίκου Αργυρίου, αλλά αποτελεί φάρο και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο επιστήμονα και ιατρό της Κύπρου, αλλά και για καθένα από εμάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις