Όχι μόνο δεν αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό πριν το τέλος της θητείας του προέδρου Αναστασιάδη αλλά η Λευκωσία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, αφού τα δείγματα γραφής του Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν ότι θα ανεβάσει τους τόνους και θα κορυφώσει τις προκλήσεις, σε μια σειρά από μέτωπα, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.
Οι πρωτοφανείς αντιδράσεις της Τουρκίας μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, είναι ενδεικτικές του κλίματος έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα, λίγες μόνο μέρες μετά τις από αέρος προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη.
Διπλωματικές πηγές αλλά και αναλυτές σε Αθήνα και Αγκυρα, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα ακολουθήσει σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ως αντίδραση στα πολιτικά και διπλωματικά οφέλη της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται στην κινητοποίηση της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ. Πέραν των διμερών στρατιωτικών και άλλων συμφωνιών Ελλάδας-ΗΠΑ, η Αγκυρα ενοχλήθηκε σφόδρα από την κατανόηση που βρίσκει στην Ουάσιγκτον η θέση Αθηνών-Λευκωσίας για την απόρριψη κάθε ιδέας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, την οποία προωθεί η τουρκική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αγκυρα αναμένεται να θέσει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο, ενώ ειδικά για την Κύπρο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει άλλο ένα επεισόδιο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδεχομένως με την αποστολή γεωτρύπανου το καλοκαίρι.
Καμιά προοπτική
Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει κανένα λόγο να θέλει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν σε ένα χρόνο. Οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως ορόσημο στους σχεδιασμούς Ερντογάν και ως μια ευκαιρία να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας, για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αλλά και στη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ειδική σχέση που έχει με τη Ρωσία για να έχει διπλωματικά, οικονομικά και άλλα οφέλη στην ουκρανική κρίση, παίζοντας ουσιαστικά σε δύο ταμπλό.
Οι κινήσεις της Αγκυρας στην Αμμόχωστο δείχνουν ακριβώς και τις προθέσεις της, για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, ώστε να ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ενδεχομένως με ζητούμενο να βάλει στο τραπέζι πρόσθετες διεκδικήσεις, που έχουν να κάνουν με την ενέργεια. Η ανάγκη για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο βάζει εκ νέου στο τραπέζι τον αγωγό EastMed ενώ συντηρεί το σενάριο αγωγού μεταφοράς κυπριακού ή και ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Η Λευκωσία δέχθηκε βολιδοσκοπήσεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα συγκατάθεσης για αγωγό μέσω Τουρκίας με άλυτο το Κυπριακό, και μάλιστα, ενόσω η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία. Νίκος Αναστασιάδης και Ιωάννης Κασουλίδης μεταφέρουν στους συνομιλητές τους την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για διάλογο, στη βάση και της γνωστής πρότασης για χάραξη της μέσης γραμμής μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Τουρκίας, ή για αναζήτηση λύσης μέσω προσφυγής σε επιδιαιτησία. H
Λευκωσία προτάσσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες, αφού από την αρχή η τουρκική πλευρά έδειξε να μην αποδέχεται την πρόταση για άνοιγμα υπό ειδικό καθεστώς του Αεροδρομίου Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις