ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πενταετή φυλάκιση σε όποιον επικρίνει τον Τατάρ και την Τουρκία προβλέπει «νομοθεσία» στα κατεχόμενα

Πενταετή φυλάκιση σε όποιον επικρίνει τον Τατάρ και την Τουρκία προβλέπει «νομοθεσία» στα κατεχόμενα

Η «κυβέρνηση» έφερε στο προσκήνιο τρεις τροποποιήσεις στην «νομοθεσία» για περιορισμό των ελευθεριών στα κατεχόμενα και προσθέτει πως αν περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις από την «βουλή», θα θεωρείται «αδίκημα» οποιοδήποτε σχόλιο και επίκριση από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι με τροποποίηση στον «ποινικό κώδικα», θα θεωρείται «αδίκημα» η πρόκληση «δυσαρέσκειας ή και ψυχρότητας» προς τον «πρόεδρο της δημοκρατίας» και θα μπορεί να καταχωρείται αγωγή εναντίον κάποιου ο οποίος «κορόιδεψε» τον «πρόεδρο της δημοκρατίας». Με βάση αυτές τις «ασαφείς έννοιες», όπως σχολιάζει η Γενί Ντουζέν, θα θεωρούνται αδίκημα πολλές κριτικές και σχόλια στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με μια άλλη νέα ρύθμιση στον «ποινικό κώδικα», θα θεωρείται ότι έχει διαπράξει «ποινικό αδίκημα» όποιος προωθεί «κακεντρεχή» δημοσιεύματα και θα μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον «νόμο», αδίκημα θα θεωρείται και η «διασάλευση των σχέσεων» ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι ανάφερε ότι θα λάβουν μέτρα οπωσδήποτε ως αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη. Σε ανάρτηση στα ΜΚΔ ανέφερε ότι ενώ αναμένουν να αφαιρεθούν από τους «νόμους» όλα τα άρθρα που προβλέπουν ποινή για την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, «κοίτα το νομοσχέδιο που εστάλη στην βουλή της ΤΔΒΚ τον Μάιο του 2022!!! Δεν είναι καθόλου εντάξει τα παραδείγματα τα οποία παίρνουμε. Είναι φασίστας, οπισθοδρομικός και δειλός και όποιος το έγραψε αυτό και όποιος το πέρασε και όποιος το εφάρμοσε».

Σε δική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι οι «ελευθερίες σε αυτή την χώρα δεν είναι παιχνίδι που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να διασφαλίσετε με απειλές για αδίκημα και τιμωρία το κύρος το οποίο δεν μπορείτε να διασφαλίσετε με δημοκρατικές μεθόδους».

Σημείωσε ότι κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν το κύρος του «προέδρου» με απειλές για αδικήματα και τιμωρίες και με παράλογες νομικά λέξεις όπως «δυσαρέσκεια, ψυχρότητα και αντικείμενο κοροϊδίας».

Για το θέμα αντέδρασε και η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), η οποία με γραπτή δήλωση υπογράμμισε ότι θα ταχθεί ενάντια στην «τροποποίηση του ποινικού κώδικα». Ο πρόεδρος της συντεχνίας, Αλί Κισμίρ χαρακτήρισε την «τροποποίηση» ως προσπάθεια της «κυβέρνησης» να φανεί αρεστή στην Άγκυρα και να επιβάλει τους «νόμους» στην κοινότητα.

Η ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων επεσήμανε ότι με την «τροποποίηση» καταδείχθηκε ότι στόχος είναι μια «καταπιεστική διοίκηση». Σε δήλωση του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης εκφράζεται ανησυχία και έντονη καταδίκη για το γεγονός ότι η νέα «κυβέρνηση» άρχισε δουλειά με περαιτέρω βήματα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και σκέψης, την ώρα που καταβάλλονταν προσπάθειες να αρθούν τα εμπόδια που υπήρχαν ενώπιον της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης.

Επισημαίνεται ότι αυτή η ενέργεια την ώρα που υπάρχουν τόσα προβλήματα που περιμένουν λύση στην χώρα δείχνει ότι η «κυβέρνηση» στοχεύει μια καταπιεστική διοίκηση που δεν είναι συμφιλιωμένη με την κοινωνία, αλλά τιμωρεί την κοινωνία και αφανίζει το περιβάλλον άσκησης κριτικής.

Η ένωση χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή για την ίδια την ελευθερία έκφρασης και καταλήγει προειδοποιώντας ότι αν δεν αποσυρθούν τα «νομοσχέδια» θα μεταφέρει τον αγώνα της σε άλλες πλατφόρμες.

Δεν υπάρχει άποψη στην ύβρη και στην προσβολή, δηλώνει ο Τατάρ

Σημαντική και απαραίτητη για τα άτομα και την ποιότητα των κοινωνιών που αυτά σχηματίζουν χαρακτήρισε την ελευθερία σκέψης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε αποκλειστικές δηλώσεις στον δημοσιογράφο Χασάν Χάστουρερ της εφημερίδας Κίπρις.

Κληθείς να σχολιάσει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης ως θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε: «Θεωρώ ως πολύ σημαντική αξία που πρέπει να προστατευθεί την ελευθερία σκέψης στην ΤΔΒΚ, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όμως, το να βλέπει κανείς ως ελευθερία έκφρασης τις ύβρεις και τις προσβολές που στοχοποιούν και προσβάλλουν άτομα είναι ασέβεια προς την ελευθερία».

Ερωτηθείς αν ανέχεται τις επικρίσεις που του ασκούνται, ο κ. Τατάρ απάντησε καταφατικά και ότι δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με την κριτική. «Στην κριτική υπάρχει άποψη. Στην ύβρη και στην προσβολή δεν υπάρχει άποψη», είπε.

Ερωτηθείς αν δεν είναι καταπίεση της ελευθερίας έκφρασης η προσφυγή στην «δικαιοσύνη», ο Τατάρ απάντησε ότι δεν κατήγγειλε κανέναν και δεν άσκησε «δίωξη» εναντίον κανενός επειδή εξέφρασε διαφορετική άποψη. Είπε ότι μπορεί να ανεχτεί τις ύβρεις και τις προσβολές κατά του ατόμου του, όμως δεν είναι δυνατόν να επιδείξει ανοχή σε ύβρεις, προσβολές και προσβλητικές αναρτήσεις προς το πρόσωπό του ως «προέδρου της δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος για τις σχέσεις με την Άγκυρα, απάντησε ότι βεβαίως και είναι ικανοποιημένος. Αναφερόμενος στο «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας» και τις αντιδράσεις που υπάρχουν, ο κ. Τατάρ είπε ότι αν κάνετε την κατ’ οίκον εργασία σας εγκαίρως, κανείς δεν πρόκειται να σας την υπενθυμίζει.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που επηρεάζονται πιο αρνητικά από την μη λύση του Κυπριακού, ο Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε την ρήση ότι το Κυπριακό είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας και χρειάζεται υπομονή. Υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τέθηκε υπό την κατοχή της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις 21 Δεκεμβρίου 1963 και έχασε την συνταγματική της ταυτότητα.

«Ο κόσμος δεν είδε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραγνωρίζοντας αυτή την κατοχή», ισχυρίστηκε και κατέληξε λέγοντας ότι έστω και αν υπάρχουν προβλήματα που δημιουργούν τα «εμπάργκο», «στεκόμαστε όρθιοι με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Δεν γονατίζουμε και δεν αποδεχόμαστε την λύση του Κυπριακού με περιεχόμενο που δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεχτό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top