Σαν να μην της έφταναν τα προβλήματα και τα διλήμματα που έχει ενώπιόν της στην παρούσα φάση, έχει να αντιμετωπίσει και τον μπαμπούλα της… Κύπρου. Ο λόγος για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι στο σκαμνί μετά από προσφυγή των διαχειριστών της πρώην Λαϊκής, που διεκδικούν από την πρώτη 4 δις ευρώ.
Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο με δημοσίευμά της την Κυριακή (28/06) η εφημερίδα Real, με αφορμή την όχι και τόσο φιλική στάση της Κύπρου απέναντι στην Ελλάδα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι εντός του 2015 αναμένονται δικαστικές εξελίξεις σε σχέση με το όλο ζήτημα.
Ψευδής ισχυρισμός
Το ελλαδικό έντυπο κάνει λόγο για ψευδή ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που κινήθηκε νομικά κατά της Ελλάδας αλλά η διαχειρίστρια εταιρεία της Λαϊκής που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρώην μετόχων και καταθετών. Είναι ιδιωτική πρωτοβουλία».
Ωστόσο, με βάση πάντα το δημοσίευμα αυτός ο ισχυρισμός διαψεύδεται πανηγυρικά. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε συνεδρία της επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής, στην οποία ξεκαθαρίστηκε ότι η προσφυγή των διαχειριστών της Λαϊκής έγινε μετά από έγκριση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Η προσφυγή έχει κατατεθεί στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και το οποίο αναμένεται να ορίσει νέα ημερομηνία για την ακρόαση της υπόθεσης μέσα στο 2015
Το δημοσίευμα
Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας: «Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η στάση της Κύπρου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από οικονομικές αιτιάσεις εις βάρος της Ελλάδας, που υπολογίζονται στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από τον Ιούλιο του 2014, η Λαϊκή Τράπεζα, που έχει περάσει υπό τον έλεγχο του κυπριακού κράτους, έχει καταθέσει προσφυγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνές δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη τόσο από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Ρ5Ι, το 2012, όσο και για τη μη χρηματοδότηση των υποκαταστημάτων της κυπριακής τράπεζας που λειτουργούσαν σε ελληνικό έδαφος από τον Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον γνωστό ΕLΑ.
Η κυπριακή κυβέρνηση, στην οποία απευθύνθηκε η Κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία ανάμειξη και εμπλοκή στο ζήτημα αυτό.
Όπως μας δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που κινήθηκε νομικά κατά της Ελλάδας αλλά η διαχειρίστρια εταιρεία της Λαϊκής που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρώην μετόχων και καταθετών. Είναι ιδιωτική πρωτοβουλία».
Η προσφυγή έχει κατατεθεί στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και το οποίο αναμένεται να ορίσει νέα ημερομηνία για την ακρόαση της υπόθεσης μέσα στο 2015.
Η Αθήνα φοβάται ότι οι απαιτήσεις από την Κύπρο θα ανοίξουν την όρεξη και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα για την αξίωση αποζημιώσεων.
Η Ελλάδα είχε ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία της από την περίοδο κατάθεσης της προσφυγής. Τότε, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε λάβει και πάλι τη διαβεβαίωση από το γραφείο του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ότι η προσφυγή είχε γίνει δίχως να υπάρξει καμία εμπλοκή από την κυπριακή κυβέρνηση.
Στην Αθήνα όμως ο ισχυρισμός περί μη εμπλοκής της Λευκωσίας στην κατάθεση της προσφυγής θεωρείται πλέον ουσιαστικά ψευδής. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, σε συνεδρίαση της κυπριακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, ένας από τους δικηγόρους που είχε συμβάλει στην κατάθεση της προσφυγής είχε αναφέρει ότι το θέμα οδηγήθηκε σε διεθνή διαιτησία μετά και το πράσινο φως που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη.
«Ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει έγκριση για τη διαιτησία, να καταχωριστεί η διαιτησία, διότι ακριβώς χρειαζόταν έγκριση», έχει δηλώσει στην επιτροπή της κυπριακής Βουλής ο δικηγόρος Παναγιώτης Νεοκλέους. Ο υπουργός Χ. Γεωργιάδης θεωρείται ότι ανήκει στον στενό κύκλο εμπιστοσύνης του Ν. Αναστασιάδη, συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο Κύπριος Πρόεδρος δεν είχε καμία εμπλοκή στο ζήτημα της προσφυγής.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί στην ενόχληση που υπάρχει στην Αθήνα για τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως ο Χ. Γεωργιάδης, από τις πρώτες συνεδριάσεις του Eurogroup, μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, δεν δίσταζε να υπερθεματίζει τις θέσεις των πλέον σκληρών δανειστών της Ελλάδας. Δυσφορία όμως προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού την περασμένη Τρίτη σε κυπριακό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο X. Γεωργιάδης, αν και τόνισε ότι μια αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων θα επηρεάσει όλα τα κράτη-μέλη, συμπλήρωσε ότι δεν θα ήταν καταστροφική για την κυπριακή οικονομία. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για την Κύπρο, οι έντονοι δεσμοί μέσω της έκθεσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα έχουν τερματιστεί. Ούτε η εμπορική σχέση είναι τέτοια που να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο», σημείωνε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Δύο ημέρες πριν, η Αθήνα είχε θορυβηθεί και από δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε για τον «χείριστο ρόλο» που έχουν διαδραματίσει οι «μητέρες πατρίδες» στο ζήτημα της Κύπρου. Η δήλωση Αναστασιάδη προκάλεσε την έντονη κριτική κυπριακών κομμάτων, αναγκάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Λευκωσίας να διευκρινίσει ότι ο Πρόεδρος δεν είχε σκοπό «να αθωώσει την Τουρκία από τις βαρύτατες ευθύνες της για την εισβολή».
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ούτε οι πρόσφατες δηλώσεις, αλλά ούτε η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης στη διαπραγμάτευση από την κυπριακή κυβέρνηση.
Η Αθήνα παρακολουθεί σιωπηρά αλλά με ιδιαίτερη αγωνία την έκβαση της κυπριακής προσφυγής που έχει κατατεθεί στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών. Ο φόβος είναι ότι ενδεχόμενη δικαίωση της Λαϊκής Τράπεζας ίσως... ανοίξει την όρεξη και σε άλλα ξένα τραπεζικά ιδρύματα για την κατάθεση αντίστοιχων προσφυγών. Σε αυτή την περίπτωση, οι οικονομικές απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν για τη χώρα μας θα ήταν τόσο μεγάλες που στην ουσία θα ακύρωναν τη μείωση του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα που είχε γίνει μέσω του ΡSΙ. Με λίγα λόγια, αν η κυπριακή τράπεζα κερδίσει την υπόθεση, τότε αντίστοιχες προσφυγές για αποζημίωση από το κούρεμα θα μπορούν να ασκήσουν όποιες τράπεζες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, όλες οι ξένες τράπεζες που διατηρούν καταστήματα στην Ελλάδα θα μπορούν επίσης να αξιώσουν αποζημιώσεις, επειδή δεν έλαβαν μερίδιο από τα χρήματα που δόθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω ΕLΑ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις