ΔΙΕΘΝΗ

Πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος: Διπλό μήνυμα Ζελένσκι για ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ και μη παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

Πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος: Διπλό μήνυμα Ζελένσκι για ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ και μη παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

Σε μία περίεργη στροφή, που κρύβει έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό παρασκήνιο εισέρχεται το Ουκρανικό και ειδικά οι σχέσεις του Κιέβου με τη Γαλλία και την Ιταλία, την ώρα που οι δύο αυτές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται να επιδιώκουν μία συμβιβαστική λύση στον πόλεμο, που μαίνονται οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο, με τις ρωσικές επιθέσεις να είναι σε εξέλιξη.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάτι για το σχέδιο τεσσάρων σημείων που φέρεται να έχει καταθέσει (ή καταθέτει;) ο τελευταίος στον ΟΗΕ για μία άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Η ύπαρξη του σχεδίου έχει γίνει από την περασμένη Τετάρτη, αλλά δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες από τη Ρώμη, ενώ και η Μόσχα διευκρίνισε την Παρασκευή ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.

Στο twitter ο Ζελένσκι έγραψε μόνο ότι ευχαρίστησε τον Ντράγκι για την «άνευ όρων στήριξη» που προσφέρει στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είναι σημαντικό να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών.

Μία δήλωση που έκανε χθες βράδυ ο σύμβουλός του και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας τη Ουκρανίας στις συζητήσεις που είχαν γίνει με τη Ρωσία τον Μάρτιο, Μιχαΐλο Ποντολιάκ θεωρείται όμως έμμεση απάντηση στο σχέδιο αυτό και ειδικά στο σημείο που λέγεται ότι περιέχει περί αναγνώρισης της αυτονομίας σε περιοχές όπως η Κριμαία, αλλά και το Ντονμπάς ή ο ουκρανικός νότος.

Ο Ποντολιάκ χαρακτήρισε «πολύ παράξενες» τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία. «Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας» τόνισε, διαμηνύοντας ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες. «Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει, απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» πρόσθεσε εξηγώντας το αδιέξοδο μίας πολιτικής παραχωρήσεων στη Μόσχα.

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος «έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα».

Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε απορρίψει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένταξη της Ουκρανίας σε μία «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», αντί μίας εσπευσμένης ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητήσει επίμονα το Κίεβο και εξετάζεται από τις Βρυξέλλες.

Κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας στο σχέδιο της που πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», διαμήνυσε στον Μακρόν ο Ζελένσκι σε ένα μάλλον αυστηρό ύφος. Απορρίπτοντας κατηγορηματικά την γαλλική πρόταση, εξήγησε ότι «δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προ εβδομάδας ότι ο Μακρόν του είχε ζητήσει να κάνει το Κίεβο εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να επιτευχθεί η ειρήνη, κάτι που ο ίδιος απέρριψε. Το Παρίσι δεν είχε επιβεβαιώσει τότε τους ισχυρισμούς του Ουκρανού προέδρου.

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top