Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία.
Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Οι στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και συμφώνησαν να διατηρήσουν τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ.
Είχε προηγηθεί η συνομιλία των δύο υπουργών Άμυνας
Η συνομιλία του Μίλεϊ με τον Γερασίμοφ έρχεται έξι ημέρες μετά τη συνομιλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Ρώσο ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η συζήτηση μεταξύ του Όστιν και του Σόιγκου διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ο Όστιν χρησιμοποίησε την κλήση για να παροτρύνει τον Σόιγκου να εφαρμόσει μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια σύντομη ανάγνωση της κλήσης. Η τελευταία φορά που οι δύο τους είχαν μιλήσει ήταν στις 18 Φεβρουαρίου, πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
Προσάρτηση σχεδιάζει η Ρωσία
Μετά από τρεις μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει καταφέρει να κερδίσει την μάχη στη Μαριούπολη, με τον Νμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι οι περιοχές που έχουν έλθει υπό τον έλεγχο της Μόσχας θα αποφασίσουν για την τύχη τους. Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για προαναγγελία προσάρτησης βασισμένη στο μοντέλο της Κριμαίας, με διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Ουκρανία: Διαπραγματευτική μας ομάδα τα όπλα και οι κυρώσεις
Την ίδια στιγμή ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, και η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για ένα νέο «Μινσκ» (σ.σ. προηγούμενη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας) και την επιστροφή του πολέμου σε λίγα χρόνια.
«Μην μας προσφέρετε κατάπαυση πυρός – αυτό είναι αδύνατο χωρίς την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter και πρόσθεσε: «Μέχρι η Ρωσία να είναι έτοιμη να ελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές μας, η διαπραγματευτική μας ομάδα είναι τα όπλα, οι κυρώσεις και τα χρήματα».
Ανυπολόγιστες συνέπειες
Χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους και στρατιώτες, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, η αγωνία για τις συνέπειες της σύγκρουσης στην επισιτιστική ανασφάλεια του πλανήτη κορυφώνεται. Ο ΟΗΕ απηύθυνε δραματική έκκληση για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά.
Η Μόσχα ζήτησε να επανεξεταστούν οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ως προϋπόθεση για να λάβει υπόψιν της την έκκληση του οργανισμού, ενώ το Κίεβο από τη μεριά του κάνει λόγο για εκβιασμό της Ρωσίας, που συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική χώρα» και δηλώνει ότι θα πρέπει να «σφίξουμε τη θηλιά».
Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις