Έντονη ήταν η αντίδραση των τυροκόμων, μέσω του Προέδρου τους Γεώργιου Πέτρου, μετά τις χθεσινές διαμαρτυρίες των αιγοπροβατοτοτρόφων και ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή περί μη σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Παράλληλα, ο κ. Πέτρου, σημείωσε ότι κατανοούν πλήρως τις διαμαρτυρίες και την απόγνωση των κτηνοτρόφων αλλά σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση οι τυροκόμοι δεν κερδοσκοπούν εναντίων τους όπως αφήνουν να εννοηθεί. «Για εμάς αποτελούν βασικό μέρος της αλυσίδας μας και σίγουρα θα θέλαμε την άμεση στήριξη τους», είπε.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γεώργιος Πέτρου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ισχυρίστηκε ότι «ψεύδεται ο Υπουργός Γεωργίας στην προσπάθεια να αποφύγει το βάρος της αποτυχίας» αλλά και των προβλημάτων, όταν λέει ότι ενώ υπάρχει αύξηση στην τιμή του χαλουμιού, οι τυροκόμοι δεν έβαλαν αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος.
Τον προκάλεσε, όπως είπε, να πάει στην Στατιστική Υπηρεσία και να πάρει τα στοιχεία για τις εξαγωγές του χαλουμιού και να δει ότι οι ποσότητες εξαγωγής μειώθηκαν, αλλά και η μέση τιμή πώλησης έχει γενικά μειωθεί.
Είπε ακόμα ότι οι τιμές στο γάλα δεν μειώθηκαν και διερωτήθηκε «γιατί τόση εμπάθεια προς τους τυροκόμους, γιατί τόσος πόλεμος σε αυτούς που αναδείξαν και προωθούν το κυπριακό χαλούμι ανά το παγκόσμιο για δεκαετίες, Σε αυτούς που με τον δικό τους μόχθο κατάφεραν να αναπτύξουν την γεωργοκτηνοτροφία της Κύπρου με πλήρη απασχόληση και ρυθμούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς;»
Παράλληλα είπε ότι "δεν μπορεί να βγαίνει ο Υπουργός και να προκαλεί τους διαδηλωτές που έκαναν αυτά που έκαναν, να πάνε στα τυροκομεία, αντί έξω από το Προεδρικό. Αν θέλει να κλείσει τα τυροκομεία, οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές μετά από τους τυροκόμους είναι οι κτηνοτρόφοι μας, και τα 15,000 άτομα που απασχολεί ο κλάδος γενικότερα".
«Είμαστε κι εμείς μέρος του κλάδου του χαλουμιού και δεν μπορεί να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας προσβάλλει και να θέλει να μας καταστρέψει. Δεν είναι νομίζω ο σωστός ρόλος ενός Υπουργού που θέλει το καλό και την ανάπτυξη του κράτους, αφού την ίδια ώρα που πολεμά τους τυροκόμους, την ίδια ώρα στρέφεται εναντίον ααιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων, γεωργών, εμπόρων , αλλά και 270 εκατομμυρίων εξαγωγών», είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί πολύ σωστά και δίκαια και ότι οι τιμές γάλακτος είναι σταθερές λόγων της πίεσης που υπάρχει με υψηλά αποθέματα χαλουμιού . «Οι πρώτοι που θα επιδίωκαν αυξήσεις θα ήμασταν εμείς αφού και το δικό μας κοστολόγιο έχει αυξηθεί δραματικά και αυξάνεται ασταμάτητα. Και φυσικά με αύξηση στην τιμή του χαλουμιού, θα μεταφέραμε και σημαντική αύξηση στην τιμή γάλακτος αφού πραγματικά καταλαμβάνουμε το πρόβλημα των κτηνοτρόφων. Δυστυχώς όμως αντί αυξήσεις στις τιμές, έχουμε μειώσεις», είπε.
Παράλληλα ανέφερε ότι τους ίδιους δεν τους ρώτησε κανείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται, αφού όπως ανέφερε, ο COVID τους καθήλωσε.
«Τα ψυγεία είναι γεμάτα χαλούμια, έχουμε εκατομμύρια σε στοκ, δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε και αντί να αφήσουμε το γάλα στους κτηνοτρόφους περιορίζοντας την παραγωγή μας, δουλεύουμε σκληρά να καταφέρουμε να κρατήσουμε τον κλάδο ζωντανό. Για 1,5 χρόνο κουβαλάμε τα προβλήματα του τομέα στηρίζοντας την κτηνοτροφία, αγοράζοντας όλες τις ποσότητες γάλακτος και πληρώνοντας τους στην ώρα τους», ανέφερε. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, ο μόνος που μπορεί σήμερα να στηρίξει τον κλάδο γενικότερα, είναι το κράτος.
Ο κ. Πέτρου σημείωσε ωστόσο ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται για την τιμή και συμφώνησε ότι πρέπει να πάρουν αυξήσεις, όμως τόνισε ότι δεν μπορούν να αυξήσουν την τιμή του χαλουμιού, διότι οι ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργείου και της Βουλής για τα πολλά αποθέματα, απέφεραν μείωση στην τιμή πώλησης, την ίδια ώρα που η ενέργεια, τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά αυξάνονται ασταμάτητα.
Όπως είπε, όταν μεταφέρθηκε η ανακοίνωση για τα υψηλά αποθέματα, αγοραστές χαλουμιού από όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αυστραλία, Αγγλία, Αμερική) ζητούσαν μειώσεις των τιμών εκμεταλλευόμενοι την πίεση των Τυροκόμων.
«Έπεσαν οι πωλήσεις μας με όλες αυτές τις ανασφάλειες που μεταφέρουν με τον τρόπο τους σε όλο τον κόσμο. Μιλούν συνέχεια για γαλακτόσκονη και έδωσαν την εντύπωση στο κόσμο ότι χρησιμοποιούμε γαλακτόσκονη για να κάνουμε τα χαλούμια και τους προκαλώ και τους καλώ, άμεσα, αν εντόπισαν γαλακτόσκονη σε οποιοδήποτε εργοστάσιο να βγουν και να το ανακοινώσουν με το όνομά του», είπε ο κ. Πέτρου.
Πρόσθεσε ότι αν δεν έχουν στοιχεία θα πρέπει να βγουν και ζητήσουν συγγνώμη γιατί αυτά που λένε μεταφέρονται στο εξωτερικό, τα ακούν οι πελάτες και επηρεάζονται οι πωλήσεις. Προειδοποίησε ότι όταν επηρεαστούν οι πωλήσεις τους θα επηρεαστούν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι κτηνοτρόφοι.
Όσον αφορά τους ελέγχους, είπε ότι γίνονται κανονικά στα τυροκομεία, παρόλο που πέρυσι λόγο των μέτρων για το covid, ήταν μειωμένοι.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις των €800,000 προς τους τυροκόμους από την Κυβέρνηση, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι αυτές οι επιδοτήσεις δεν είναι για να φύγει το στοκ τους, αλλά ανακοίνωσαν προσχέδιο που αφορά μικρά ποσά για να καλύψουν μέρος των ψυκτικών εξόδων που έχουν για την αποθήκευση των χαλουμιών. «Έδωσαν 800,000 ευρώ για να τα μοιραστούν όλοι οι τυροκόμοι της Κύπρου, για να καλύψουν ένα μέρους του κόστους των ψυκτικών, αλλά δεν πήραμε ακόμα ούτε ένα σεντ», είπε.
Κανείς δεν μπορεί να παράγει χαλούμι με το πρότυπο Π.Ο.Π.
Όσον αφορά την παραγωγή χαλουμιού με το πρότυπο της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Πέτρου είπε ότι ακόμα και τα πέντε – έξι μικρά τυροκομία που λένε ότι παράγουν Π.Ο.Π. είναι παράνομα, αφού είτε δεν έχουν παστερίωση, είτε το γάλα που παίρνουν είναι από φυλές ζώων που δεν είναι εγγεγραμμένα στον φάκελο, είτε η διατροφή τους δεν είναι αυτή που πρέπει. Ανέφερε ότι το 85% του γάλακτος δεν παράγεται από ζώα που οι φυλές τους συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο.
Πρόσθεσε ότι ο φάκελος του χαλουμιού που κατοχυρώθηκε έχει πολλά προβλήματα και υπάρχουν 13 σημεία για τα οποία ενημέρωσαν το Υπουργείο ότι πρέπει να διορθωθούν, ώστε να μην εμποδίζουν την παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ. Σ’ αυτά συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και είναι όλοι ενήμεροι.
«Δυστυχώς δεν καταλήξαμε στο ποσοστό και για αυτό δεν πήγε κανένα από τα 13 σημεία για αλλαγή. Άρα προς το παρόν δεν έγινε αλλαγή στις προδιαγραφές και πρέπει να εφαρμόζεται ο φάκελος ως έχει, με τα 13 σημεία αυτά κανείς να μην μπορεί να τα υπερπηδήσει και να κατασκευάζει χαλούμι Π.Ο.Π. όπως πρέπει», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, για τους πιο πάνω λόγους, αδυνατούν να παράγουν χαλούμι με το πρότυπο Π.Ο.Π που εγκρίθηκε από την ΕΕ.
Ο κ. Πέτρου είπε ότι όλα αυτά τα θέματα θα εξεταστούν σε συνεδρία των τυροκόμων το απόγευμα και θα ακολουθήσει ανακοίνωση για πολλά πράγματα, που πρέπει όπως είπε, να γνωρίζει ο κόσμος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός
• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει
• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις