Μια η πανδημία , μια ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια οι αυξήσεις στα καύσιμα, στις μεταφορές εμπορευμάτων, λίγο πολύ εχουν διαμορφώσει μια νέα γραμμή ως προς την τιμολόγηση υπηρεσιών και προϊοντων.
Ενα σκηνικό που καλούνται οι καταναλωτές να έρθουν αντιμέτωποι, τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, συνάνθρωποι έχουν χάσει την δουλειά τους και οι τιμές ολο και ανεβαίνουν.
Μια βόλτα στις υπεραγορές είναι αρκετή να διαπιστώσει μια νοικοκυρά , πως το καλάθι της πλεον δε γεμίζει με 20-30 ευρώ. Καθώς προϊοντά που πριν δυο μήνες είχαν μια χ τιμή τώρα έχουν χ+ ή και διπλάσια.
Αν μια νοικοκυρά επισκέπτεται την ίδια υπεραγορά κάθε φορά θα διαπιστώσει ,για παράδειγμα , οτι τα μακαρόνια που πριν 2 μήνες στην ίδια υπεραγορα είχαν 59 σεντ πλεον εχουν 79σεντ. Ενώ κάθε μηνα ανεβαινει και άλλο η τιμή.
Ποια είναι η λύση;
Ερευνά αγοράς. Η Έρευνα αγοράς θα σώσει το καλάθι της νοικοκυράς. Ολο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε αυτή τη μέθοδο. Ενδιαφέρονται πιο πολύ για τις προσφορές παρά για την μάρκα.
Σε μια έρευνα μας σε 3 διαφορετικες υπεραγορές, το ίδιο προϊον είχε διαφορετικές τιμές σε διαφορετικές μάρκες. Θα πάρουμε το παράδειγμα με τα μακαρόνια που αναφέρθηκε πιο πάνω. Σε μια υπεραγορά το πιο φθηνό σε μάρκα πακέτο σπαγγέτι ήταν 0.48 σεντ , ενω σε άλλη υπεραγορα το πιο φθηνό ήταν απο 0,99 ευρώ το πακετό. Ενώ κάποιες μάρκες φτάνουν και το 1.40 το πακέτο.
Μια τρομερή απόκλιση ανάμεσα σε ίδια προιοντά διαφορετικής μάρκας ή καμιά φορά ακόμα και η ίδια μάρκα σε διαφορετικές υπεραγορές εχει διαφορετική τιμή με αποκλιση κάποιων σεντ ή και ευρώ.
Είναι καλό αν δεν μπορεί μια νοικοκυρά να "γυρίσει" 3-4 διαφορετικές υπεραγορές για έρευνα αγοράς , να καθορίσει με τις φίλες της ή συγγενείς της που ψωνίζουν σε διαφορετική υπεραγορα μια λίστα προϊοντών, όπου θα σημειώνουν τις χαμηλότερες τιμές, και έτσι μεταξύ τους θα δημιουργήσουν μια έρευνα αγοράς, ώστε να μειώσουν τα έξοδα στο καλάθι της νοικοκυράς.
Βέβαια οπως αναφέρουν κάποιοι καταναλωτές, τους φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι με το που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία αμεσως τις επόμενες μέρες τα προιοντα είχαν μια αυξητική τάση. "Αφου υπήρχε στοκ στις αποθήκες , γιατι ανέβασαν τις τιμές; Αυτό ειναι εκμετάλλευση. Να έφεραν νεο στοκ όπου τα μεταφορικά θα τους κόστιζαν περισσότερο ναι να βάλουν πάνω στη τιμη."
Οπως εξηγούν και οικονομολόγοι, αυτη η περιόδος πληθωρισμού αναμένεται να κρατήσει για κάποιο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες που προσπαθούν να στραφούν στην εσωτερική παραγωγή για κατανάλωση, ώστε να αποφύγουν τις εισαγωγές που θα αυξήσουν τις τιμές.
Σημαντικό είναι η στροφή στους τοπικούς- ντόπιους παραγωγούς. Θα έχετε διαπιστώσει τελευταία, ότι προϊοντα σε φρουταρίες εχουν ενα τρομερό σκαπανέβασμα. Για παράδειγμα σε διάφορες υπεραγορές τα αγγουρακια χωραφιού σημείωσαν τεράστια αύξηση στις τιμές εκτοξεύοντας την ακόμα και κοντά στα €4,89 το κιλό. Λίγες μέρες αργότερα η τιμή έπεσε σε συγκεκριμένη υπεραγορά στα 0.15 σεντ το κιλό. Λίγες μέρες αργότερα η τιμή ανέβηκε ξανά στα 3ευρώ και κάτι, και ξανά απο λίγες μέρες πάλι έπεσε στα 0.19 κατι σεντ.
Το σκαπανέβασμα στις τιμές φέρνει σκαπανέβασμα στην ψυχολογία του καταναλωτή, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει σφίξει τα λουριά και να αγοράζει μόνο τα αυστηρώς απαραίτητα για την μέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις