Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε πρόσφατα, διεκδικεί την επιστροφή του στην έδρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος".
Το γεγονός αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", ο εν λόγω καθηγητής δεν καταδικάστηκε πειθαρχικά, οπόταν ζητά να επιστρέψει στα καθήκοντα του, αίτημα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.
Είχε καταδικαστεί για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για κατάχρηση εξουσίας, όταν κρίθηκε ένοχος σε 67 κατηγορίες που αφορούσαν επτά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, ο καθηγητής ενημερώθηκε πως υπάρχουν σε ισχύ παλιές αποφάσεις του πανεπιστημίου που δεν δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής.
Η υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, οδηγήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου το 2017 με κύρια ύποπτη την κ. Ροζίτα Παυλίδου, η οποία στη συνέχεια καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Ο καθηγητής που επιδιώκει να επιστρέψει στα καθήκοντα του, καταχώρησε προσφυγή εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου και το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε την ποινή του στα δύο χρόνια.
Ο καθηγητής από ότι φαίνεται, υπέγραφε και παρουσίαζε ψευδώς ότι οι εργασίες διεκπεραιώθηκαν από τρίτα πρόσωπα. Το Ανώτατο αναγνωρίζει πως ο καθηγητής δεν ήταν το πρόσωπο που είχε την πρωτοβουλία κατά την έναρξη της διάπραξης των αδικημάτων.
Επιπλέον, αναφέρει, πως η τέλεση των αδικημάτων, από μέρους του, ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων απειλών, υποκίνησης και οδηγιών τρίτου προσώπου που τον χειραγωγούσε, το οποίο παράτυπα διορίστηκε από τη συγκλητική επιτροπή και είχε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διαχείριση των προγραμμάτων.
Απόφαση Δικαστηρίου
Ο καθηγητής, σύμφωνα με το Δικαστήριο, με τις παράνομες πράξεις του, για την περίοδο 2011-2016, μέσω 7 ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνέδραμε ώστε να αποσπαστεί το συνολικό ποσό των €197.311. Από αυτά, ποσό €5.000, κατόπιν επιμονής του τρίτου προσώπου, περιήλθε στην κατοχή του ενώ τα υπόλοιπα τα διαμοίρασε σε τρίτα πρόσωπα.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε πως ο καθηγητής ουσιαστικά δεν είχε οικονομικό όφελος και ότι δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά χειραγωγήθηκε από την βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση.
Καταληκτικά, το Ανώτατο ανέφερε όσο αφορά το ρόλο του καθηγητή, όχι μόνο ήταν σημαντικός αλλά ήταν απόλυτα καθοριστικός στη επίτευξη μιας σοβαρής εγκληματικής δράσης.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο καθηγητής ήταν το πρόσωπο που προσέγγισε τρίτους, για να εκδώσουν ψευδή τιμολόγια και ακολούθως παραλάμβανε από τους φερόμενους εκτελεστές έργων, χρήματα, τα οποία παρέδιδε στην βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις