Κατά τον μισό Απρίλη καταγράφηκαν μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια σκόνης, ενώ το υφιστάμενο επεισόδιο υποχωρεί από την Κυριακή και σε αυτό θα βοηθήσουν και οι ελαφρές βροχές που θα πέσουν το απόγευμα της ημέρας στην ελεύθερη Αμμόχωστο και όχι μόνο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.
Κλιματολογικά και από ιστορικά δεδομένα, εξήγησε, κατά τη διάρκεια από το τέλος του Φεβρουαρίου μέχρι και το καλοκαίρι, καταγράφονται επεισόδια σκόνης στην περιοχή της Κύπρου, τα οποία όμως είχαν μικρή συχνότητα, μικρή διάρκεια και μικρό φορτίο σκόνης, αιωρούμενων γενικά σωματιδίων. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μια αυξητική συχνότητα τόσο των επεισοδίων, όσο και αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και η διάρκεια του κάθε επεισοδίου.
«Τον Απρίλιο είχαμε τουλάχιστον 15 – 30 μέρες σκόνης, όπου ο κλάδος ποιότητας του αέρα και το δίκτυο μέτρησης των ατμοσφαιρικών παραγόντων ήταν στο κίτρινο επίπεδο σημαντικότητας ειδικά για τη σκόνη PM 10 και PM 2,5». Τα δεύτερα, είπε, είναι πολύ επικίνδυνα καθώς έχουν τέτοιες διαστάσεις που μπορούν μέσω του αναπνευστικού συστήματος να μπουν στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, προκαλούν αλλεργίες, δεν καθαρίζει ο ουράνιος θόλος, δεν χρησιμοποιούμε καθαρό αέρα για την αναπνοή, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνοντας πως όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για τη δημόσια υγεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται βροχές στο καιρικό μενού - Πότε θα υποχωρήσει η σκόνη από την ατμόσφαιρα
«Φαίνεται ότι η σκόνη στην περιοχή της Κύπρου ήρθε για να παραμείνει», είπε. Η σκόνη στην περιοχή της βόρειας Αφρικής και της Κύπρου έχει μια σχεδόν μόνιμη παρουσία, πρόσθεσε, παραπέμποντας σε σχετικές δορυφορικές εικόνες.
Ο Μάρτιος, ανέφερε, ήταν εξαιρετικός όσον αφορά την ποιότητα του αέρα γιατί η ροή του αέρα στην περιοχή της Κύπρου ήταν από βόρειες διευθύνσεις, όπου δεν υπάρχουν ερημικές ζώνες.
Η σκόνη άρχισε να υποχωρεί με τις ελαφρές βροχές που σημειώθηκαν χθες, σήμερα τα χαράματα και αυτές που θα σημειωθούν το υπόλοιπο της ημέρας, δήλωσε ο Διευθυντής της Μετεωρολογίας, «χωρίς αυτό να σημαίνει και το τέλος τέτοιων επεισοδίων στην περιοχή της Κύπρου». Σημείωσε δε ότι η ορατότητα βελτιώθηκε και το γαλάζιο του ουρανού άρχισε να φαίνεται.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια μεταφέρονται από την περιοχή της βόρειας Αφρικής κυρίως με συστήματα χαμηλής πίεσης, τα οποία δημιουργούν και νεφώσεις που λειτουργούν ως μηχανισμός ξεπλύματος της ατμόσφαιράς από τη σκόνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις