Αναφέρθηκε σε μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από στρατεύματα και εγγυήσεις είπε, μια πατρίδα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνυπάρχουν ειρηνικά, ισότιμα, μέσα από ένα κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, όπως είπε.
Ο κ. Λετυμπιώτης μιλούσε στην εκδήλωση του Γυμνασίου Α΄ Αγίου Θεοδώρου Πάφου «Άγγελοι πατρίδας δοξασμένοι» για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-'59, που διοργανώθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Παλαιάς Ηλεκτρικής.
Υπό την ηγεσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, συνέχισε, η εξωτερική μας πολιτική είναι πολυεπίπεδη και μεθοδική, προσθέτοντας πως ο συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κινητοποίηση του ΟΗΕ, η αξιοποίηση κάθε διπλωματικού διαύλου στοχεύει στο να καταρριφθεί το αφήγημα του «τετελεσμένου», να επανέλθει στο προσκήνιο το δίκαιο.
Και ακριβώς επειδή η πολιτική και η Ιστορία δεν διαχωρίζονται, ενισχύουμε και την ιστορική συνείδηση, συμπλήρωσε.
«Απόψε, εδώ στην Πάφο, στη σεμνή αυτή εκδήλωση, δεν τιμούμε απλώς τα 70 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, της ενδοξότερης περιόδου της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας. Τιμούμε την αλήθεια μιας γενιάς που διάλεξε να μη συμβιβαστεί», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.
Ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959), συμπλήρωσε, υπήρξε το επιστέγασμα μιας μακράς εθνικής ωρίμανσης. Δεν ξεκίνησε από το πουθενά είπε ο κ.Λετυμπιώτης , προσθέτοντας πως ήταν το αποτέλεσμα βαθιάς ιστορικής συνείδησης, εθνικής αφύπνισης και πνευματικής ετοιμότητας.
Ήταν, συνέχισε, η στιγμή που η εθνική θέληση συνάντησε την ιστορική συγκυρία και διεκδίκησε το αυτονόητο, την ελευθερία ενός λαού που δεν ήθελε τίποτα λιγότερο από το να ορίσει μόνος του τη μοίρα του.
Αυτόν τον Αγώνα τιμούμε απόψε, όχι για να εγκλωβιστούμε στο παρελθόν, αλλά για να προσανατολιστούμε στο μέλλον, συμπλήρωσε.
Επεσήμανε επίσης πως η φλόγα εκείνου του Αγώνα δεν έσβησε, αντίθετα, όπως είπε, διατρέχει τη μνήμη μας και οφείλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή.
Απευθυνόμενος στη μαθητιώσα νεολαία, είπε ότι πρέπει να είναι «ενεργοί πολίτες, με κριτική σκέψη, με κοινωνική συνείδηση, με ιστορική επίγνωση».
Γιατί, εξήγησε, η Κύπρος και σήμερα δεν είναι ελεύθερη, δεν είναι η χώρα που οραματίστηκαν οι ήρωες που τιμούμε σήμερα και το 37% του εδάφους της τελεί υπό κατοχή. «Γιατί χιλιάδες συμπολίτες μας είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Γιατί οι αγνοούμενοι εξακολουθούν να μην έχουν ταφεί με τιμές, αλλά να περιμένουν δικαίωση. Και αυτό, δεν το ξεχνάμε» είπε.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Α' Αγίου Θεοδώρου Ελένη Φακοντή – Ευσταθίου, που μίλησε για τη μεταλαμπάδευση των αξιών και των υψηλών ιδανικών που ενέπνευσαν τους νέους εκείνης της εποχής στη νέα γενιά του τόπου. Στην εκδήλωση, ο Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Δρ Ιακωβίδης Κυριάκος μίλησε για τις «Διαδηλώσεις στην Αθήνα για το κυπριακό ζήτημα», ενώ η εκδήλωση περιλάμβανε θεατρικό αναλόγιο και τραγούδια.