Γερμανός Αντικαγκελάριος: Υπέρ του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

Γερμανός Αντικαγκελάριος:  Υπέρ του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε το Σάββατο ότι η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης για δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις λιτότητας δεν πρέπει να απορριφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων με σαφήνεια η συμφωνία για την οποία θα ψηφίσουν.

Σε σύνεντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είναι λογικό να διενεργηθεί μόνο αν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην πρόταση της ΕΕ για βοήθεια που συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις.

«Θα ήταν φρόνιμο να μην απορρίψουμε αυτή την πρόταση του κ. Τσίπρα παντελώς και να πούμε ότι `είναι μόνο ένα κόλπο`», ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ.

Αλλά μάλλον, πρόσθεσε, «αν τα ερωτήματα είναι πλαισιωμένα με σαφήνεια.. τότε θα είχε νόημα».

«Το δημοψήφισμα θα είχε νόημα αν τεθεί αυτό που προσφέρει η Ευρώπη σε ψηφοφορία», σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι «και η Ευρώπη προσφέρει στην Ελλάδα πολλά».

Εξέφρασε τη θέση ότι θα ήταν απαράδεκτο ο κ. Τσίπρας να θέλει η Ευρώπη να του στείλει €20 ή €30 δισ. διάσωσης χωρίς καθόλου όρους.

«Γι' αυτό πρέπει να ρωτήσει τους πολίτες του αν θέλουν τα ποσά διάσωσης, ένα διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, με αντάλλαγμα να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ανάκαμψη βήμα με βήμα», είπε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερής: Η ώρα του Κυπριακού - Διάσκεψη διαδικαστικού χαρακτήρα - Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας

Πενταμερής: Η ώρα του Κυπριακού - Διάσκεψη διαδικαστικού χαρακτήρα - Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας

Στη Νέα Υόρκη είναι από σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, όπου την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη άτυπη πενταμερής συνάντηση για το κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Ένας στόχος, ο οποίος ωστόσο δεν είναι εφικτός, λόγω των όσων προηγήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πενταμερής, στη Γενεύη, με την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και την άρνηση του κατοχικού ηγέτη, να προχωρήσει η συμφωνία στη δέσμη των έξι μέτρων, που περιλαμβάνουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.