ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αναστασιάδη - Πλένκοβιτς: Η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να υιοθετήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Συνάντηση Αναστασιάδη - Πλένκοβιτς:  Η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να υιοθετήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ'.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, οι οποίοι στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Πλένκοβιτς, η πρώτη Κροάτη Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αποτελεί σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι το επόμενο έτος θα γιορταστεί η 30η επέτειος από την εγκαθίδρυση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος σε ανώτατο επίπεδο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών είχε ως αποτέλεσμα οι διμερείς σχέσεις να εισέλθουν σε μια νέα φάση ιδιαίτερα στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Επενδύσεων.

Επεσήμανε ακόμα ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Κροατίας, κάτι που θα ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Για τον Τουρισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η αύξηση απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Πρόσθεσε ότι κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις σήμερα συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ για τον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Εσθονία εκφράζοντας την επιθυμία να υπογραφεί παρόμοιο Μνημόνιο και με την Κροατία.

Σε ό,τι αφορά τη Ναυτιλία, ο Πρόεδρος είπε ότι με δεδομένη την εμπειρογνωμοσύνη της Κύπρου πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Κροατίας την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι συζήτησαν θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας και κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία για την οποία έτυχε ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας μετά την επίσκεψη του στο Κίεβο στις 8 Μαΐου, σημειώνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με ανησυχητικά μεγάλη ταχύτητα.

Επεσήμανε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά και να εκφράζει αμέριστη στήριξη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητα.

«Την ίδια ώρα είμαστε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να της ασκήσουμε πίεση ώστε να αναθεωρήσει τις ενέργειες της, να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για εξεύρεση διπλωματικής λύσης», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ότι αυτές οι κυρώσεις, αναπόφευκτα, έχουν κόστος και για τις δικές μας οικονομίες.

«Πρόσφατα είδαμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να έχουν τεράστιο δυσμενή αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών και αμφισβητούμενο αντίκτυπο στη Ρωσία», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως για να υπάρξει μέγιστο αποτέλεσμα, τρίτες χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας τους με αυτές της ΕΕ.

«Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία. Η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και είναι σωστό η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να υιοθετήσει αυτές τις κυρώσεις και να εγκαταλείψει την τακτική του συμφέροντος που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει τον στόχο των κυρώσεων».

Είπε, επίσης, ότι με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν θέματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, της Κλιματικής Αλλαγής, των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, για την αντιμετώπιση της οποίας υπάρχει η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας ως στρατηγική προτεραιότητα και για επιτάχυνση σχετικών εγχειρημάτων, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για έργα όπως ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia, EuroAfrica interconnector).

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Ενημέρωσε, επίσης, για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους όσο και στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, είπε, ο ίδιος θα συνεχίσει τις προσπάθειες και θα εμμένει στην ανάγκη να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν διακοπεί.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Κροατίας για τη στήριξη της χώρας του και του ιδίου προσωπικά στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του δίδει τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες και η ψηφιακή τεχνολογία.

Είπε ακόμα ότι συζήτησαν το Μεταναστευτικό, ένα θέμα που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Κύπρο λόγω των μεγάλων αριθμών παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, την Αφρική και αλλού.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι Κύπρος και Κροατία μπορούν να μελετήσουν τρόπους ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τους αγωγούς και άλλες συναφείς επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός Πλένκοβιτς είπε ότι στηρίζει ένθερμα τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη που μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι «η Κροατία πάντοτε τηρούσε θέση αρχής στο Κυπριακό, στηρίζοντας τις προσπάθειες σας, τασσόμενη υπέρ μιας ειρηνικής λύσης και στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για να έρθουν τα μέρη πιο κοντά με τις προτάσεις σας, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Και αυτή η θέση δεν θα αλλάξει. Ήταν ανέκαθεν συνεχής και ξεκάθαρη», κατέληξε.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top