Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση και της δεύτερης τριμερούς «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ υπό τον Φαίζ Σουτζούογλου στα κατεχόμενα και οι επαφές του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων χθες το απόγευμα και σήμερα, δεν έφεραν ένα απτό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα η «κυβερνητική» κρίση να συνεχίζεται.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ, πρώτος, σήμερα, ο πρόεδρος του ΡΤΚ της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι η εκ νέου ανάθεση της εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου δεν είναι αποδεκτή και φυσιολογική σε μια δημοκρατική δομή, θυμίζοντας ότι στον κ. Σουτζιούογλου δόθηκε η πρώτη εντολή και δημιούργησε μια «κυβέρνηση» που άντεξε 59 ημέρες. Όταν σχηματίστηκε, είπε, ξανά η ίδια «κυβερνητική» συμμαχία, τα δύο μικρότερα κόμματα αντέδρασαν γιατί δεν περιλήφθηκε στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα ένας δικός τους όρος, κι αυτό, σημείωσε, αφού το πρόγραμμα είχε αναγνωσθεί στη «βουλή».
Δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα και το κόμμα της αντιπολίτευσης, υπό τον όρο ότι εάν δεν καταφέρει να σχηματίσει «κυβέρνηση», ο κ. Τατάρ ως «πρόεδρος» να προκηρύξει πρόωρες «βουλευτικές εκλογές». Εξέφρασε επίσης ετοιμότητα να συζητήσει όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένης και μιας «κυβέρνησης» τεχνοκρατών (που είχε προτείνει ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι).
Ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι μπορεί ο «νόμος» να μην εμποδίζει το να δοθεί και πάλι η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον κ. Σουτζούογλου, όμως αυτό δεν είναι δίκαιο κι αν αυτό συμβεί «δεν έμεινε τίποτε μέσα σε αυτή τη δημοκρατική δομή».
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ διερωτήθηκε δε αν είναι φυσιολογικό να δοθεί η εντολή σε κάποιον άλλο «βουλευτή» του ΚΕΕ και όχι στον πρόεδρο, Φαίζ Σουτζούογλου, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ότι η Άγκυρα δεν τον θέλει. «Ούτε φυσιολογικό, ούτε νόμιμο είναι. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ίδιοι (στο ΚΕΕ), επειδή η Τουρκική Δημοκρατία δεν θέλει τον Φαίζ Σουτζούογλου, σημαίνει ότι το νέο υπουργικό θα δημιουργήσει ένας βουλευτή του ΚΕΕ. Ούτε κι αυτό έχει οποιαδήποτε έννοια νομιμότητας». Το πιο επικίνδυνο πράγμα, είπε, είναι να ομαλοποιηθεί η ανωμαλία που τώρα ζούνε και να συζητούν αν θα δοθεί η εντολή στον έναν ή στον άλλο «βουλευτή» του ΚΕΕ. «Είναι η μεγαλύτερή ζημιά που μπορεί να γίνει στη δημοκρατία».
Θα περιμένουμε τη Δευτέρα, είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Φαίζ Σουτζούογλου ο οποίος συνάντησε τελευταίος τον Ερσίν Τατάρ για περίπου 45 λεπτά. Όπως ανέφερε, ο κ. Τατάρ τού είπε ότι θα αξιολογήσει αυτά που άκουσε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ή την Τρίτη, είτε θα δώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», είτε θα καλέσει πάλι σε συνάντηση συγκεκριμένους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Φαίζ Σουτζούογλου ανέφερε πάντως ότι θεωρεί πως δεν του αρμόζει μετά τα όσα έγιναν να πάει πάλι στο ΔΚ και το ΚΑ και να τους πει "ελάτε να σχηματίσουμε «κυβέρνηση»". «Τουλάχιστον δεν μου αρμόζει εμένα και γι’ αυτό δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση». Δεν είναι ούτε ηθικό, σημείωσε.
Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση του εάν η εντολή δοθεί σε άλλον «βουλευτή» του ΚΕΕ, ο Φαίζ Σουτζούογλου είπε ότι αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, προσθέτοντας ότι η κατάσταση υπερβαίνει το ατομικό επίπεδο και δεν τον εκφράζει η άποψη «ή εγώ ή πρόωρες εκλογές», ούτε το «ή αυτός ή πρόωρες εκλογές», εννοώντας τις «βουλευτικές εκλογές».
Μετά την ολοκλήρωση των δύο συναντήσεων ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας στο τ/κ "πρακτορείο ειδήσεων" ανέφερε ότι θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού "κυβέρνησης" το συντομοτερο δυνατό και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων "βουλευτικών εκλογών", λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εναλλακτική επιλογή.
Συναντήσεις χθες με ΔΚ, ΚΑ και ΚΛ
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στις χθεσινές συναντήσεις του Ερσίν Τατάρ με τα άλλα 3 κόμματα. Ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου είπε ότι πρέπει να σχηματιστεί πολύ γρήγορα η «κυβέρνηση» και το κόμμα του δεν θα αποφύγει την ανάληψη ευθύνης, οποιαδήποτε «κυβέρνηση» και αν σχηματιστεί.
Πρόσθεσε ότι όσοι από τους 50 «βουλευτές» δεν θα συμμετάσχουν στη νέα «κυβέρνηση» θα πρέπει να υποβάλλουν και αυτοί προτάσεις για λύσεις και το κόμμα του υπέβαλλε τις απόψεις του στους «αρμόδιους υπουργούς» ακόμα και όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του κόμματός του με τον Τατάρ, ο αντιπρόεδρος του ΚΑ, Ταλίπ Αταλάι είπε ότι θέλουν να υλοποιηθεί μια δομή, η οποία θα βρίσκεται σε αρμονία με το δικό της «κυβερνητικό πρόγραμμα» και τα «πρωτόκολλα» που συνάπτονται με την Τουρκία και να τηρεί τις υποσχέσεις της.
Σημειώνοντας ότι ενοχλεί τη συνείδηση του κόμματός τους το γεγονός ότι η «χώρα» είναι «ακυβέρνητη», ο κ. Αταλάι δήλωσε την ετοιμότητα του ΚΑ να στηρίξει οποιανδήποτε «κυβέρνηση» είτε συμμετέχοντας σε αυτήν είτε μένοντας εκτός.
Κατά τη συνάντηση, είπε, δεν συζητήθηκε το «εκλογικό σύστημα» στα κατεχόμενα, ωστόσο η προσωπική του άποψη είναι ότι «αν δεν θέλουμε να αλλάξει αυτό το σύστημα, πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του. Αν δεν λειτουργεί το σύστημα, δεν θα απομείνει βάση υποστήριξής του».
Σε δηλώσεις μετά τη δική του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι εργάζονται πάνω σε μια φόρμουλα για να ορθοποδήσει η «χώρα» κα να μην πληγεί η δημοκρατία. Με τον κ. Τατάρ, πρόσθεσε, μοιράστηκαν διάφορες πιθανές εναλλακτικές επιλογές. «Ως ΚΛ δεν θα γίνουμε κομμάτι σχηματισμών που αντίκεινται στις δημοκρατικές πρακτικές. Υποστηρίζουμε τη δημοκρατία. Αν υπάρξει κάποια ανάθεση εντολής αντίθετη με τις δημοκρατικές πρακτικές, το ΚΛ δεν θα μπει σε αυτή τη διαδικασία». Θα εργαστούμε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και τη μη διάβρωση των θεσμών του «κράτους», κατέληξε ο κ. Οζερσάι.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις