Τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κράτους στην κυπριακή ναυτιλία εξέφρασαν Πρόεδρος της Βουλής και Υφυπουργός Ναυτιλίας, δηλώνοντας ότι η ναυτιλία μας πρωταγωνιστεί και πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική.
Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο της 33ης Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως «η Κύπρος, περήφανα μπορεί να δηλώσει ότι κατέχει τη θέση που της αξίζει και βεβαίως θα προσπαθήσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της και την παρουσία της στην ναυτιλιακή σκηνή».
Συνεχάρη, επίσης το ΚΝΕ για το έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας ότι «έχει ισχυροποιήσει θέσεις, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε να διαχειριστούμε συλλογικά, ειδικά ενόψει μιας εξελισσόμενης πολεμικής σύρραξης, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και όλες τις προκλήσεις τις οποίες συνεπακόλουθα θα έχει να χειριστεί η Ευρώπη αλλά βεβαίως και ολόκληρος ο κόσμος».
«Η Κύπρος θα συνεχίσει να επενδύει και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα και από Επιμελητήριο και από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, για να ενισχύει όλες τις προσπάθειες και σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε το επίπεδο που αξίζει στην ναυτιλιακή παρουσία της Κύπρου μας, αλλά και στην ενίσχυση των εμπορικών και άλλων σχέσεων και δραστηριοτήτων που τόσο έχουμε ανάγκη», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι σήμερα γιορτάζουμε 33 χρόνια ζωής για το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, «33 χρόνια συνυφασμένα με τις επιτυχίες της Κυπριακής Ναυτιλίας».
Έχει αποδειχτεί μέσα από αυτά τα χρόνια, συνέχισε, ότι η στενή συνεργασία και η κοινή στόχευση και πλεύση ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχει φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα για την κυπριακή ναυτιλία, την οποίαν χαρακτήρισε ως ένα success story.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε δε πως «όλοι μαζί εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τόσο την κυπριακή σημαία αλλά όσο και την παρουσία ξένων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο» και ότι «η Κύπρος πρωταγωνιστεί, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, συμμετέχοντας με εποικοδομητικές προτάσεις, για να αναδείξει την ανάγκη, η ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική και αειφόρος».
Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, «μέσα από το στρατηγικό όραμα της κυβέρνησης, που έχουμε υιοθετήσει από πέρσι, είμαστε μαζί με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ταγμένοι να εφαρμόσουμε και να διαμορφώσουμε μια κυπριακή ναυτιλία ανθεκτική στις κρίσεις και που να διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της».
Εξάλλου σε δηλώσεις του, ο ΓΔ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, είπε πως η φυσική παρουσία, τόσο της Προέδρου της Βουλής, όσο και του Υφυπουργού Ναυτιλίας- εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας – καθώς και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, « δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τη βιομηχανία, που είναι ίσως η πλέον διεθνοποιημένη που διαθέτει η κυπριακή οικονομία».
«Πιστεύω περνούν τα σωστά μηνύματα, ότι η στήριξη θα είναι παν-κομματική, σαν θέμα εθνικής οικονομίας και χαιρόμαστε που είχαμε την ευκαιρία, γι ακόμα μια φορά, να παρουσιάσουμε τα τρέχοντα θέματα», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε δεν την ελπίδα ότι θα συνεχίσει η πολύ θετική πορεία που έχει πάρει η ναυτιλιακή βιομηχανία μας τις τελευταίες δεκαετίες και ότι «με την περαιτέρω ανάπτυξη της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης που αναμένεται να ακολουθηθεί στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε ακόμα πιο ψηλά την κυπριακή μας ναυτιλία, που όπως λέμε εμείς συχνά, πλοηγεί και ταξιδεύει επάξια την Κύπρο μας στο εξωτερικό».
Κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις, ο κ.Καζάκος σημείωσε ότι «η ναυτιλία εκ φύσεως παλεύει με τα στοιχεία της θάλασσας που είναι πάντοτε ασταθή» υποδεικνύοντας την ίδια ώρα την στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο και τα κόμματα της Βουλής, «κάτι που δίνει το καλύτερο μήνυμα στους επενδυτές της ναυτιλίας ότι η ναυτιλία δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα εθνικής οικονομίας».
Σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και πως αυτές έχουν επηρεάσει τη βιομηχανία, ο ΓΔ του ΚΝΕ δήλωσε ότι «τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και τώρα, με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, γίνονται πολύ καλές προσπάθειες να αποφορτιστεί τουλάχιστον η επίδραση στην κυπριακή ναυτιλία, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει, όχι μόνο η κυπριακή ναυτιλία αλλά και η παγκόσμια ναυτιλία, το κοινωνικό και εμπορικό έργο που επιτελεί».
Ερωτηθείς για το θέμα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, τόνισε ότι «η ναυτιλία είναι σίγουρα η λιγότερη ρυπογόνος βιομηχανία μεταφορών, αλλά και στο μικρό αποτύπωμα που έχει, είναι προς όφελος της ίδιας της βιομηχανίας να γίνει ακόμα καλύτερη σε θέματα μείωσης ρύπων, αλλά με τις σωστές πολιτικές τόσο στο επίπεδο ΕΕ όσο και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού».
« Είναι προς όφελος και της ναυτιλιακής βιομηχανίας αλλά και ευρύτερα της παγκόσμιας οικονομίας, ούτως ώστε η ναυτιλία να μπορέσει να πάει στο 4ο βιομηχανικό επίπεδο που είναι, σταδιακά, η πλήρης μείωση των ρύπων από τα πλοία», κατέληξε στη δήλωση του ο Θωμάς Καζάκος.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις