Εκατοντάδες άδειες δόθηκαν σε ξενοδόχους για να μπορούν να εργοδοτήσουν προσωπικό από τρίτες χώρες.
Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ συνδέσμων εργοδοτών και το Υπουργείο Εργασίας που άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο, η Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε εξαίρεση στους ξενοδόχους να μπορούν να εργοδοτήσουν αριθμό ατόμων από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, δικαιούνται αριθμό αδειών που να ισούται με το 30% του μόνιμου προσωπικού που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021 για όλες τις επαρχίες πλην της Αμμοχώστου που ορίστηκε στο 15%, δεδομένου ότι τα καταλύματα της περιοχής δεν λειτουργούν ολόχρονα.
Διαδικασία «express»
Όπως δήλωσε στο ThemaOnline, ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η έκδοση αδειών ξεκίνησε μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα. «Μέσα σε 6 εργάσιμες μέρες εκδόθηκαν εκατοντάδες άδειες με βάση τις ανάγκες που υποβλήθηκαν από τους συνδέσμους ξενοδόχων», υπέδειξε ο κ. Αλεξάνδρου.
Όπως εξήγησε, οι άδειες αφορούν συγκεκριμένα επαγγέλματα: τραπεζοκόμους - σερβιτόρους, υπαλλήλους υποδοχής, καμαριέρες-καμαριέρους και μπάρμαν-μπαργούμαν.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που είχε δοθεί μεγάλος αριθμός αδειών, ωστόσο δεν έχουν σταλεί ακόμη τα σχετικά συμβόλαια τα οποία πρέπει να σφραγιστούν από το Τμήμα εργασίας. Από τη στιγμή που θα παραληφθεί το συμβόλαιο μέσα σε μία με δύο μέρες θα έχει εγκριθεί, δεδομένου ότι έχει συμπληρωθεί σωστά και συνοδεύεται με όλα τα απαραίτητα έγγραφα». Τόνισε επίσης πως οι ξενοδόχοι οφείλουν στα συμβόλαιά τους να ακολουθήσουν τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο θα έχει διάρκεια μέχρι ένα χρόνο.
«Πάντως, ακόμη και σήμερα να έρθει κάποιος να μας υποβάλει αίτηση για άδεια, εμείς θα την εξετάσουμε άμεσα», σημείωσε ο κ. Αλεξάνδρου.
Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα
Με δική του πρωτοβουλία, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) είχε συγκεντρώσει τις ανάγκες των μελών του σε προσωπικό και τις απέστειλαν στο Υπουργείο Εργασίας.
«Προς την ορθή κατεύθυνση η διαδικασία express που έχει υιοθετηθεί αφού θα δώσει ανάσα τόσο στους ξενοδόχους όσο και στους υφιστάμενους υπαλλήλους που χρειάζονταν βοήθεια», δήλωσε στο ThemaOnline ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, οι περισσότεροι ξενοδόχοι έχουν απευθυνθεί σε ατζέντηδες και ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας για να βρουν προσωπικό.
«Δεν είναι ένα θέμα που θα επιλυθεί γενικώς. Συμμετείχα πρόσφατα, εκπροσωπώντας την Κύπρο, στη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (HOTREC) στην Πράγα και ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αναδείχθηκαν ήταν το εργατικό δυναμικό. Η έλλειψη προσωπικού είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι τοπικό», σημείωσε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του HOTREC που παρουσιάστηκε στη ΓΣ, θα υπάρχει μείωση εργατικού δυναμικού κατά 10% κάθε χρόνο. «Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί όπως η διαδικασία express θα πρέπει να εφαρμοστούν και τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις